Απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε δημοσιεύματα αναφορικά με τα πάγια κόμιστρα στις οδικές μεταφορές και δη στα ταξί.

Συγκεκριμένα και σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για το Διάταγμα που ρυθμίζει πάγια κόμιστρα στις οδικές μεταφορές, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Τα σταθερά κόμιστρα καθορίστηκαν για αριθμό διαδρομών από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Ο σκοπός του καθορισμού του σταθερού κομίστρου για τις συγκεκριμένες διαδρομές είναι η επίλυση του διαχρονικού προβλήματος που άπτεται κυρίως της κατάλληλης πληροφόρησης των επισκεπτών/τουριστών στην Κύπρο και του επιβατικού κοινού γενικότερα. Ο καθορισμός πάγιων κομίστρων αναμένεται να προσδώσει αξιοπιστία στη μεταφορά των ταξί, αφού το επιβατικό κοινό θα γνωρίζει εκ των προτέρων το ακριβές ποσό που θα καταβάλει, ανεξάρτητα από τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο οδηγός, την κίνηση που θα υπάρχει στο οδικό δίκτυο και τον αριθμό των αποσκευών που θα μεταφέρει.

Ειδικότερα, ο στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η αποφυγή τυχόν υπερχρεώσεων για τις διαδρομές από και προς το αεροδρόμια, πρακτική η οποία εφαρμόζεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αξιολογεί τακτικά τις εν λόγω ρυθμίσεις και λαμβάνει υπόψιν εισηγήσεις όπως τις εισηγήσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για οποιεσδήποτε ρυθμίσεις στον τομέα των ταξί, ώστε να προχωρήσει σε τυχόν αναπροσαρμογές.