Δεκάδες εγκαταλελειμμένα υποστατικά τα οποία πλέον ορισμένα από αυτά θεωρούνται και ακατάλληλα, βρίσκονται στο κέντρο της Λεμεσού, με τον κίνδυνο κατάρρευσης να θεωρείται ορατός. Η προχθεσινή υποχώρηση μέρος στεγάστρου καταστήματος το οποίο βρίσκεται στην Οδό Ανεξαρτησίας αποτελεί και την  αφορμή για το ρεπορτάζ του «Φ», με το πρόβλημα όπως διαπιστώνεται από το ΕΤΕΚ και τον Δήμο Λεμεσού, να είναι διαχρονικό.

Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου που βρίσκεται στη συμβολή των Οδών Ανεξαρτησίας και Θέμιδος, όπου το απόγευμα της Κυριακής μέρος του στεγάστρου υποχώρησε, άρχισαν ήδη από τον ιδιοκτήτη. Ευτύχημα, το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς το περιστατικό σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα που τα πλείστα καταστήματα στον εμπορικότερο δρόμο της πόλης, βρίσκονταν ανοικτά. Η κατάρρευση μέρους του στεγάστρου του κτηρίου οφείλεται όπως ενημερώθηκε ο «Φ» λόγω παλαιότητας του υποστατικού καθώς και στον ελλιπή έλεγχο σε σχέση με την κατάστασή του. Το κτήριο ανήκει στη Μητρόπολη Λεμεσού και κτίστηκε το 1970.

Το πρόβλημα καταλληλότητας δεκάδων κτηρίων που γειτνιάζουν κυρίως στο κέντρο της Λεμεσού δεν είναι πρόσφατο. Προβληματίζει εδώ και αρκετά χρόνια τόσο τις Τοπικές Αρχές αλλά και το ΕΤΕΚ. Σε παρακείμενους δρόμους της οδού Ανεξαρτησίας αλλά και στην οδό Αγίου Ανδρέου θα συναντήσει κανείς κτήρια εγκαταλελειμμένα, άλλα επικίνδυνα και ακατάλληλα, ενώ κάποια από αυτά έχουν μετατραπεί σε εστίες σκουπιδιών.

Πρόκειται για παλαιά υποστατικά ή ακόμη και διατηρητέα τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις λόγω κατάρρευσης κάποιων από αυτά, ο Δήμος Λεμεσού και οι τεχνικές υπηρεσίες του, έχουν προχωρήσει στην τοποθέτηση προστατευτικού κιγκλιδώματος έτσι ώστε να μην εισέρχονται πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέσσερα νέα μουσεία αποκτά σύντομα η Λεμεσός

Ο κίνδυνος κατάρρευσης αυξάνεται ακόμη περισσότερο σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, με το ΕΤΕΚ να καλεί την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα επιθεώρησης των κτηρίων αλλά και στην έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας.

Κληθείς να τοποθετηθεί στον «Φ» το μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ, κ. Ντίνος Νικολαΐδης ανάφερε ότι το ΕΤΕΚ εκφράζει εδώ 15 χρόνια τις ανησυχίες του, όταν στη Λεμεσό καταγραφόταν η μια πτώση μπαλκονιού μετά την άλλη σε παλιές πολυκατοικίες επί της οδό Αγίου Ανδρέου.

Όπως ανέφερε, λόγω αυτών των περιστατικών είχε συσταθεί επιτροπή η οποία θα προχωρούσε σε ελέγχους κτηρίων. Αρχικά όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, θα γινόταν οπτικός έλεγχος και μετά, εφόσον χρειαζόταν, θα προχωρούσαν και περισσότερες δοκιμές. «Εκείνη την εποχή λήφθηκε υπόψη και συστάθηκε άλλη μια επιτροπή στην οποία συμμετείχε το ΕΤΕΚ και το υπουργείο Εσωτερικών. Δουλέψαμε σε αυτή την επιτροπή, είχαμε διαχωρίσει τα κτήρια σε κατηγορίες. Κατοικίες, πολυκατοικίες, διατηρητέα, βιομηχανικά κτλ. Ανάλογα με την κατηγορία και την ηλικία του κτηρίου είχαμε καθορίσει και τη χρονική περίοδο όπου θα γίνονταν ο έλεγχος. Έγινε πάρα πολλή δουλειά, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών είχε κάποιους ενδοιασμούς για το χρονικό διάστημα που θα έπρεπε να γίνονταν οι έλεγχοι καθώς και για τις επιθεωρήσεις», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες πριν από χρόνια για να γίνεται κάποιος έλεγχος αυτών των κτηρίων και να εκδίδεται πιστοποιητικό ελέγχου κτηρίων, ωστόσο το θέμα σκάλωσε και παρέμεινε στα συρτάρια. «Έγιναν μέχρι τώρα 3 εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες μελέτες ωστόσο μέχρι σήμερα όλα αυτά έχουν μένει στάσιμα». Ο κ. Νικολαΐδης, πρόσθεσε πως μετά και το προχθεσινό συμβάν υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς όπως είπε, είναι από τύχη που μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Σημείωσε πως τα κτήρια κυρίως στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της αλμύρας της θάλασσας. «Προκαλούνται οξειδώσεις πολύ πιο γρήγορα. Μια υδρορροή να φράξει τότε παρουσιάζεται πρόβλημα το οποίο οπτικά μπορεί να μην φαίνεται». Καταληκτικά σημείωσε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από όλους τους εμπλεκόμενος και κυρίως από την Πολιτεία, η οποία πρέπει να αναλάβει όπως είπε, τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Δήμαρχος Λεμεσού: Ευθύνη των ιδιοκτητών η συντήρηση κτηρίων

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι οι ενέργειες του Δήμου βασίζονται στον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο και συγκεκριμένα στα άρθρα 15Α και 15Β που αφορούν οικοδομές που χρήζουν επισκευές ή θεωρούνται επικίνδυνες. Εξήγησε πως η δημοτική Αρχή είτε μέσω ελέγχων στους οποίους προβαίνει η ίδια, είτε κατόπιν πληροφοριών, καλεί τους ιδιοκτήτες των κτηρίων τα οποία κρίνονται επικίνδυνα να προβούν σε επιδιορθώσεις.

Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι ο δήμος απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε αριθμό κατοικιών μέσα στα πλαίσια των επιθεωρήσεων, με αρκετούς ιδιοκτήτες να έχουν συμμορφωθεί. «Σε κάποιες περιπτώσεις, ο δήμος έχει επέμβει με κονδύλια δικά του και έχει προβεί σε επιδιορθώσεις για αποφυγή ατυχήματος». Πρόσθεσε ότι τα οφειλόμενα ποσά από τις επιδιορθώσεις αναμένεται να εισπραχθούν, ενώ  ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται, με τον Δήμο να προχωρεί και σε παγοποίηση περιουσιών.

Ο δήμαρχος επισήμανε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το πιστοποιητικό καταλληλότητας κτηρίων, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να βασίζεται σε επιτόπιους ελέγχους. « Όταν ήμουν υπουργός Συγκοινωνιών είχαμε συμφωνήσει με τα Δημόσια Έργα ότι θα προχωρούσαν να καταθέσουν στη Βουλή νομοσχέδιο για να ρυθμιστεί το θέμα του πιστοποιητικού καταλληλότητας, το οποίο υπάρχει σήμερα μόνο για τα δημόσια κτήρια και όχι για τα ιδιωτικά». Τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να καθοριστεί νομικό πλαίσιο το οποίο θα καθιστά επίσημα ως νομικά πρόσωπα τις διαχειριστικές επιτροπές των διαφόρων κτηρίων. «Αυτές οι επιτροπές θα πρέπει να αποκτήσουν και ευθύνες έτσι ώστε να υποχρεώνονται από τον Νόμο να προβαίνουν σε επιδιορθώσεις κτηρίων τα οποία είναι επικίνδυνα για τους ενοίκους και τους πολίτες».

Για τα εγκαταλελειμμένα και ακατάλληλα σπίτια στο κέντρο της πόλης, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως είναι ευθύνη των ιδιοκτητών να τα συντηρούν. «Ο δήμος προβαίνει σε διάφορες ενέργειες ακόμη και σε μελέτες ενώ σε κάποιες των περιπτώσεων μπορεί να προβεί και σε εξώσεις».

Ο αριθμός των ακατάλληλων κτηρίων στον δήμο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φαίνεται να αγγίζει περίπου τα 100.