Συζητείται ακόμα η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, στον Χρύσανθο Τσουρούλλη και στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ. Φυσικά, αρνήθηκε να αποδεχτεί τον όρο «ρωσική εισβολή», κάτι απόλυτα αναμενόμενο, και απέρριψε την κατηγορία περί νεκρών αμάχων λέγοντας, μάλλον αλαζονικά: «Εμείς προσπαθούμε να μη σκοτώνουμε». Δεν θα κρίνουμε αν έπρεπε να ληφθεί η συνέντευξη, αλλά ο πρέσβης, δυστυχώς, έδειξε ασέβεια προς τον κυπριακό Ελληνισμό κι αυτό πρέπει να καταδειχθεί. Ερωτηθείς για τις κυρώσεις και τον οικονομικό αποκλεισμό και εκφραζόμενος πολύ υπεροπτικά, σαν αντιπρόσωπος μιας «αυτοκρατορίας», υπογράμμισε ότι δεν ανησυχεί. 

Απευθύνθηκε, όμως, στην Κύπρο: «Πώς θα έχει η Κύπρος Ρώσους τουρίστες; Δεν θα έρθουν. Στην Τουρκία θα πάνε. Το θέλετε; Θα ξοδέψουν τα χρήματά τους εκεί. Καλοκαίρι έρχεται. Εσείς κλείσατε τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Πυροβολήσατε τα πόδια σας». Και το είπε αυτό, απευθυνόμενος, όχι στον Πρόεδρο ή στον ΥΠΕΞ, αλλά στον κυπριακό λαό, σε έναν λαό που ενστικτωδώς καταδικάζει κάθε εισβολή σε κυρίαρχο κράτος, όποιος κι αν βρίσκεται στην εξουσία της αμυνόμενης χώρας. 

Πρόκειται για συγκαλυμμένη απειλή, με συγκεκριμένη αναφορά –«στην Τουρκία θα πάνε. Το θέλετε;»– που χρειάζεται να απαντηθεί.     

ΑΛ.ΜΙΧ.