Πέρα από την πολεμική απειλή που επισκιάζει ολόκληρο τον πλανήτη, η ισότητα των φύλων φαίνεται να έχει επηρεαστεί δυσμενώς και από την παρατεταμένη κρίση που προέκυψε από την πανδημία του COVID-19, τονίζει σε μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι “η σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για εφησυχασμό. Είναι μια ημέρα υπενθύμισης του χρέους για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία απέναντι σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες”.

 

Αυτούσια η γραπτή δήλωση της Επιτρόπου:

Η φετινή επέτειος των εορτασμών της 8ης Μαρτίου σηματοδοτείται από τις μεγάλες και βαθιά ανατρεπτικές εξελίξεις στο διεθνές προσκήνιο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολεμική σύγκρουση και μια συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η οποία θέτει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο, για ακόμη μία φορά.

Πέρα από την πολεμική απειλή που επισκιάζει ολόκληρο τον πλανήτη, η ισότητα των φύλων φαίνεται να έχει επηρεαστεί δυσμενώς και από την παρατεταμένη κρίση που προέκυψε από την πανδημία του COVID-19. Η βία προς τις γυναίκες, η ανεργία, η φτώχια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι διακρίσεις και οι ανισότητες που βιώνουν καθημερινά οι γυναίκες είναι μερικές από τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμια πανδημία η έμφυλη βία

Οι προσπάθειες της πολιτείας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και θα εντατικοποιηθούν περισσότερο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουμε. Η εκπόνηση του πρώτου ΕΣΔ για το Ψήφισμα 1325 «Γυναίκα, Ειρήνη και Ασφάλεια», η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η ψήφιση νομοθεσιών για την πρόληψη και την καταπολέμηση του σεξισμού της βίας κατά των γυναικών, της παρενοχλητικής παρακολούθησης, έχουν ενισχύσει σημαντικά το νομοθετικό μας πλαίσιο. Παράλληλα η δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στήριξης στα θύματα βίας αλλά και η επικείμενη σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την εφαρμογή και παρακολούθηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αποτελούν για τη χώρα ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός.

Η σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για εφησυχασμό. Είναι μια ημέρα υπενθύμισης του χρέους για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία απέναντι σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες: τις εργαζόμενες, τις μητέρες, τις μονογονιούς, τις μετανάστριες, τις αιτήτριες ασύλου, τις γυναίκες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, κακοποίησης, αποστέρησης και παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που διαπρέπουν, τις γυναίκες που καινοτομούν, αλλά ακόμη περισσότερο στις γυναίκες που αγωνίζονται στην αφάνεια, με πενιχρά μέσα και περισσές αντιξοότητες για να επιβιώσουν και οι οποίες αποτελούν πρότυπα και πηγή έμπνευσης για όλες και όλους εμάς.

Οφείλουμε να δώσουμε στις γυναίκες και τα κορίτσια την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την παροχή ισότιμων ευκαιριών για πρόσβαση σε όλους τους τομείς της ζωής: στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την εξουσία.