To Top
16:27 Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Παμπορίδης για ΓεΣΥ: Ήρθε η ώρα να αντιδράσουν οι πολίτες
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Παμπορίδης για ΓεΣΥ: Ήρθε η ώρα να αντιδράσουν οι πολίτες
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2017, 11:48 πμ

Τίποτα δεν τελειώνει πριν έρθει το τέλος, δηλώνει στον «Φ» ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, υποστηρίζοντας ότι, αν και οι διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας βρίσκονται σε τελικό στάδιο, υπάρχουν ακόμα εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερπηδηθούν. 

«Δεν νιώθω ότι νικήσαμε τα εμπόδια. Αν δεν δούμε το αποτέλεσμα, τίποτα δεν έχει τελειώσει και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος τόσο περισσότερο οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης εντείνουν τις προσπάθειές τους με διάφορες παρεμβάσεις» λέει ο Γιώργος Παμπορίδης, υποστηρίζοντας ότι όλοι όσοι στηρίζουν το Γενικό Σύστημα Υγείας «θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, γιατί αλλιώς μπορεί να ανατραπεί η όλη προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση». 

Ο Γιώργος Παμπορίδης, στη συνέντευξή του στον «Φ», ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει κόντρα με τον υπουργό Οικονομικών» για το θέμα του ΓεΣΥ και υποστηρίζει ότι τα νομοσχέδια για το Γενικό Σύστημα Υγείας και την αυτονόμηση των νοσοκομείων θα μπορούσαν, εάν  υπάρχει θέληση από πλευράς των κομμάτων, να ψηφιστούν ακόμα και πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για το Πάσχα. Αρκεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να μην ελπίζουν κάποιοι ότι το ΓεΣΥ θα πέσει στη δίνη του προεκλογικού και θα καεί».  

«Με τον υπουργό Οικονομικών δεν υπήρξε κόντρα. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Η δουλειά του υπουργού Οικονομικών είναι να ανησυχεί για τα οικονομικά του κράτους,  η δουλειά μου είναι να ανησυχώ για την υγεία των πολιτών» είπε ο υπουργός Υγείας και, ερωτηθείς για το κατά πόσον δεν επηρεάζεται η προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση από τη νέα μελέτη που προτίθεται να εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι «όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, τότε το θέμα παραπέμπεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο, αφού ακούσει τους εμπλεκόμενους, αποφασίζει. Έτσι δημιουργείται η κυβερνητική πολιτική». 

Για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός υποστήριξε ότι «όποτε χρειάστηκε η παρέμβασή του για να διευθετηθούν διάφορα ζητήματα ο Πρόεδρος ήταν εκεί και δεν περιμένει κάποιος, ή δεν θα ανέμενα, ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε καθημερινά να ασχολείται μόνο με τα ζητήματα του δικού μου χαρτοφυλακίου». 

Μεγαλύτερη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ, είπε ο υπουργός Υγείας, «είναι οι συνεισφορές εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους στο Ταμείο του Συστήματος». Αυτό το θέμα, εξήγησε, «είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα», ωστόσο, όπως είπε, «βρισκόμαστε σε έναν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους. Έχουμε καταγράψει τις θέσεις όλων των μερών, έχουμε διακρίνει τη διάθεση όλων για εποικοδομητική συζήτηση και πιστεύω πως έχουν διάθεση για συναινετική λύση». Και να μην έχουν όμως καλή διάθεση, είπε ο κ. Παμπορίδης, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Πολιτεία θα πάρει θέση. Η Πολιτεία πρέπει να πάρει θέση και δεν νοείται να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε εκκρεμότητα επειδή κάποιοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν». Εξάλλου, πρόσθεσε, «θα πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να πιστεύει ότι σε μια τέτοια μεταρρύθμιση θα μπορούσε να βρει λύσεις και διευθετήσεις οι οποίες να ικανοποιούν όλους. Αν δεν σπάσεις αβγά δεν κάνεις ομελέτα». 

Σχολιάζοντας, την απαίτηση της ΠΑΣΥΔΥ για καταβολή του ποσοστού συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων από το Κράτος, ο Γιώργος Παμπορίδης απάντησε ξεκάθαρα, «ο νόμος του 2001 προνοεί καταβολή συνεισφορών από όλους» και πρόσθεσε ότι «είναι ώρα να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων». 

Εάν, πρόσθεσε, «κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτό, η Πολιτεία πρέπει να αντιδράσει. Και αναφέρομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους που συχνά προβάλλουν διάφορους ισχυρισμούς. Κατά τη δική μου άποψη, το ζήτημα μπορεί να λυθεί σε δύο ώρες και το ύψος των συνεισφορών θα μπορούσε να καθοριστεί με μια μόνο σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων και κομμάτων και συντεχνιών και εργοδοτών». 

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο για αύξηση του ποσοστού της συνεισφοράς του Κράτους ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο εργοδότες και εργαζόμενοι, ο υπουργός απάντησε ότι «το κράτος ήδη συνεισφέρει ουσιαστικά στη λειτουργία του ΓεΣΥ». Ας μην ξεχνάμε «ότι το Κράτος θα αναλάβει και το ρίσκο για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, για αυτό θεωρώ ότι τουλάχιστον προς το παρόν η συνεισφορά του Κράτους δεν μπορεί να αυξηθεί». 

Για την ικανοποίηση των αιτημάτων διαφόρων ομάδων λειτουργών υγείας και την παραχώρηση μισθολογικής αναβάθμισης σε νοσηλευτές και γιατρούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο. 

«Δεν είναι σωστός ο όρος ότι “αγοράζουμε τον μπελά”. Το να προχωρήσεις σε προσαρμογές οι οποίες πείθουν και είναι προς όφελος της μεταρρύθμισης δεν σημαίνει ότι “αγοράζεις τον μπελά”. Αυτή η μεταρρύθμιση στηρίζεται στους επαγγελματίες υγείας». Εκείνο «που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι κάποιες φορές μπορεί να προσπαθήσεις να “αναγκάσεις” τα πράγματα και αυτό προκύπτει από την παρέμβαση του Προέδρου, το να “αναγκάσεις”, να οδηγήσεις τα πράγματα προς μια κατεύθυνση πείθοντας, είναι ο ρόλος ενός ηγέτη». 

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στα πολιτικά κόμματα τις δικές τους δεσμεύσεις για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων. «Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών», είπε, «επιβάλλει τη συμπόρευση των δύο νομοσχεδίων, διότι τα δύο θέματα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Άρα «θα πρέπει να προωθηθούν ταυτόχρονα και τα δύο νομοσχέδια και το λέω αυτό διότι εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί σε αυτό τον στόχο και στα χρονοδιαγράμματα, παρά το γεγονός ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις τον τελευταίο καιρό αλλάζουν ρητορική. Εγώ δεν πρόκειται να ξεφύγω από τις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών». 

«Εντόπισα τεράστια βρωμιά και σαπίλα»

Απογοητευμένος δηλώνει ο υπουργός Υγείας για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας γενικά αλλά και στο Υπουργείο Υγείας ειδικότερα. «Εντόπισα τεράστια βρωμιά και σαπίλα από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων μου». Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε «και να θέλεις δεν μπορείς να πολεμήσεις τη βρωμιά και την κακοδιαχείριση». 

Πρώτα απ’ όλα, «το τμήμα εσωτερικού ελέγχου στο υπουργείο Υγείας αποτελείται από ενάμισι άτομο. Από την άλλη, φθάνει κοντά σου μια καταγγελία και προσπαθείς να την εξετάσεις. Έχεις ένα γιατρό του δημοσίου ο οποίος εργάζεται και ιδιωτικά για παράδειγμα. Ακόμα και αν πας στο ιδιωτικό νοσοκομείο ακόμα κι αν τον εντοπίσεις να εργάζεται, θα έρθει να σου πει ότι τον φώναξε ο τάδε συνάδελφος από το ιδιωτικό γιατί είχε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό και χρειαζόταν βοήθεια. Θα επικαλεστεί τον όρκο του Ιπποκράτη, θα σου πει ότι δεν μπορούσε να μη βοηθήσει το συνάδελφο, ο συνάδελφος θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του και από εκεί και πέρα εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα». 

Κανιβαλισμός σε βάρος των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Τα δημόσια νοσηλευτήρια πολύ συχνά, είπε ο υπουργός Υγείας, πέφτουν θύματα κανιβαλισμού. «Δυστυχώς, σε μια μερίδα του Τύπου, βλέπουμε κανιβαλισμό σε βάρος των δημόσιων νοσοκομείων. Βλέπουμε να εξαντλούν όλη την αυστηρότητά τους στα νοσοκομεία του Δημοσίου, να εξευτελίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτά, να εξευτελίζουν το προσωπικό των νοσοκομείων, το οποίο, το έχω πει πολλές φορές, υπερβαίνει εαυτόν για να προσφέρει έστω αυτό που τώρα προσφέρουμε στους πολίτες». 

Προσφάτως, πρόσθεσε, «είδαμε να μπαίνει κάποιος στο νοσοκομείο και να βιντεογραφεί, κάτι το οποίο θα ήταν αδιανόητο να το κάνει κάποιος σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Και στο τέλος, αφού έγινε ολόκληρος σάλος, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι λειτουργοί υγείας –τη στιγμή που τους κατηγορούσαν ότι δεν βρίσκονταν πουθενά μέσα στο συγκεκριμένο τμήμα– βρίσκονταν όλοι σε ένα σημείο και προσπαθούσαν να σώσουν έναν άνθρωπο ο οποίος κινδύνευε να χάσει τη ζωή του. Αυτά τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν σε κάποια στιγμή. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορεί να τυγχάνουν αυτής της αντιμετώπισης». 

Τα προβλήματα, τόνισε, «υπάρχουν, οι λειτουργοί υγείας τα γνωρίζουν και είναι οι πρώτοι που διαμαρτύρονται, το υπουργείο Υγείας, η Κυβέρνηση, γνωρίζει την κατάσταση, για αυτό και προωθεί τη μεταρρύθμιση και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να βγάζει συμπεράσματα χωρίς πρώτα να γνωρίζει τις λεπτομέρειες». 

Ας καταλάβουν όλοι, είπε συνεχίζοντας ο Γιώργος Παμπορίδης, «ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι το σκαρί, στο πλοίο της Υγείας. Για αυτό προσπαθούμε να τα αναδιοργανώσουμε, να τα αυτονομήσουμε, να τα αναβαθμίσουμε. Όταν έχεις το σκαρί, έχεις και το πλοίο. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι το σκαρί της Υγείας και ξαναλέω, είναι πολύ πιο σημαντικό να έχεις το σκαρί από του να έχεις τις καμπίνες. Χωρίς σκαρί απλά δεν μπορείς να έχεις πλοίο». 

Για αυτό τον λόγο άλλωστε, «τονίζουμε και ξανατονίζουμε και όλοι το δέχονται και το παραδέχονται, ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα αποτελέσουν και τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας, για αυτό τον λόγο και όλοι έχουν θέσει ως προϋπόθεση την αυτονόμηση και την ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Δεν νοείται σύστημα Υγείας χωρίς να υπάρχουν δημόσια νοσηλευτήρια. Για αυτό θα πρέπει με σεβασμό να αντιμετωπίζουμε την όλη προσπάθεια που καταβάλλεται στα νοσοκομεία μας σήμερα». 

«Ως πολίτης και ως υπουργός», πρόσθεσε, «θα εμπιστευόμουν και τον εαυτό μου και την οικογένειά μου στα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχουν αξιόλογες κλινικές οι οποίες παράγουν αξιόλογο έργο και προσφέρουν υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου στους ασθενείς τους στα νοσοκομεία μας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο τα προβλήματα, έχουμε υποχρέωση, όπως σε όλα τα ζητήματα, να δούμε και τα καλά, να αναγνωρίσουμε και τα πλεονεκτήματα. Ναι, υπάρχουν προβλήματα στο όλο σύστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα και δεν σημαίνει ότι επειδή το σύστημα είναι σαθρό έχουμε το δικαίωμα να κανιβαλίζουμε». 

Το σύστημα είναι σαθρό και επείγει η αλλαγή

Η καθυστέρηση στην προώθηση της αυτονόμησης των νοσοκομείων και την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας παρεμποδίζει, όπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα στον τομέα της Υγείας.

Η ηλεκτρονική  υγεία, η επέκταση και δημιουργία ογκολογικών τμημάτων, τα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να προωθηθούν, υποστηρίζει ο Γιώργος Παμπορίδης, αφού, όπως λέει, «ό,τι και να κάνεις τώρα, για το οποιοδήποτε θέμα, ό,τι και να προωθήσεις, θα είναι δώρο άδωρο, διότι στη συνέχεια, με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, θα υποχρεωθείς να το αλλάξεις, να το αναπροσαρμόσεις για να συμβαδίζει με τις αρχές του ΓεΣΥ και είναι λυπηρό διότι έχουμε πολλά να κάνουμε.

Το σύστημά μας δεν μας αφήνει να τα κάνουμε και εμείς, την ίδια ώρα, αντί να ζητάμε το καλύτερο, μπήκαμε σε έναν διάλογο που δεν έχει τέλος ψάχνοντας το τέλειο». 

«Υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα στον τομέα της Υγείας με τα οποία θέλω να ασχοληθώ. Είναι τα θέματα της καθημερινότητας, αυτά που απασχολούν καθημερινά ομάδες πολιτών ή τους πολίτες γενικά.

Ζητήματα που εάν ασχοληθούμε μαζί τους, θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών μας αλλά και να αυξήσουμε και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους ασθενείς μας», είπε ο υπουργός Υγείας και εξήγησε: «Θέλω να ασχοληθώ με θέματα της καθημερινότητας, όπως είναι η λειτουργία του Ογκολογικού/Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στη Λεμεσό για να σταματήσει η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών μας, η διεκπεραίωση διαδικασιών αξιολόγησης των παιδιών με διάφορα προβλήματα, όπως είναι τα αυτιστικά παιδιά, να ασχοληθούμε δηλαδή με την έγκαιρη παρέμβαση στην οποία υστερούμε αυτή τη στιγμή και είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα πορεία και αντιμετώπιση των παιδιών αυτών».

Παράλληλα, είπε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε ακόμα σε εκκρεμότητα τη συμφωνία με την Ιατρική Σχολή για τη δημιουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε διότι, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα νοσοκομεία, θα ανεβάσουμε και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Θα αναβαθμίσουμε και τα νοσοκομεία μας και τις υπηρεσίες μας». 

Εκτός από αυτά, «έχουμε πολλά ακόμα θέματα που έχουν σκαλώσει. Για παράδειγμα, το θέμα της «ηλεκτρονικής υγείας», του «ηλεκτρονικού φακέλου», ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, ένα στοίχημα το οποίο εάν πετύχουμε θα διευκολύνει αφάνταστα τη λειτουργία του τομέα της υγείας, αφού θα έχουμε διαδικασίες που στην πράξη θα βοηθούν τόσο το σύστημα όσο και τους πολίτες όταν αυτοί ζητούν υπηρεσίες από το σύστημα». 

Γενικά, είπε ο Γιώργος Παμπορίδης, «αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα εάν δεν αλλάξουμε το σημερινό μας σύστημα, διότι όσα και να κάνεις σε ένα σύστημα σαθρό δεν είναι αρκετά για να βελτιώσεις την κατάσταση». 

Υπάρχουν κι άλλα θέματα, «όπως είναι η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Είναι μια σειρά δράσεων οι οποίες είναι σκαλωμένες λόγω της μεταρρύθμισης και είναι κρίμα να συνεχίσει να κωλυσιεργεί η Βουλή ή ο οποιοσδήποτε άλλος ελπίζοντας ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας θα μπει στη δίνη του προεκλογικού και θα καεί». 

Η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει λαϊκή απαίτηση

Όταν αναλάμβανα το υπουργείο Υγείας, είπε ο Γιώργος Παμπορίδης, «είχα μια υποψία για τα προβλήματα που θα έβρισκα μπροστά μου αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να με προϊδεάσει για αυτό που πραγματικά με περίμενε». Ώρες - ώρες, είπε χαρακτηριστικά, «διερωτώμαι εάν βάζαμε κάποιον και του λέγαμε να στήσει ένα σύστημα που θα διασφαλίζει τη δημιουργία τόσων προβλημάτων, αν θα τα κατάφερνε τόσο καλά, αν θα τα κατάφερνε να δημιουργήσει αυτή την προβληματική κατάσταση που έχουμε σήμερα». 

Ο κόσμος, οι πολίτες, είπε ο Υπουργός, «ήρθε η ώρα να αντιδράσει και να διεκδικήσει τη μεταρρύθμιση. Ήρθε η ώρα να σταματήσουν όλοι να ασχολούνται με τα δέντρα και να ξεχνούν το δάσος ολόκληρο. Δεν μπορείς να ασχολείσαι αποσπασματικά με τα διάφορα προβλήματα. Αυτό που έχουμε σήμερα πρέπει να αλλάξει εντελώς και ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να καλύψουμε τα προβλήματα με μπαλωματικές λύσεις». 

Να καλέσω τον κόσμο να απαιτήσει αυτό που δικαιούται, το αυτονόητο, άμεση και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη το συντομότερο, ώστε να γίνει η Κύπρος όπως και τα υπόλοιπα κράτη στην ΕΕ. Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε σύστημα υγείας

«Θέλω», είπε ο Γιώργος Παμπορίδης, «να καλέσω τον κόσμο να απαιτήσει αυτό που δικαιούται, το αυτονόητο δηλαδή, την άμεση και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψή του.  Η προώθηση της μεταρρύθμισης πρέπει να γίνει μια λαϊκή απαίτηση για να τα καταφέρουμε και να σταματήσουμε τις όποιες προσπάθειες γίνονται από διάφορους για να εμποδίσουν την αλλαγή». 

Πρέπει, τόνισε ο υπουργός, «να σταματήσουμε να ψάχνουμε το τέλειο διότι έχουμε τα χάλια μας αυτή τη στιγμή και είναι αστείο να λέμε ότι είμαστε στα χάλια μας τα μαύρα αλλά αυτό που θέλουμε δεν είναι απλώς το καλύτερο αλλά το τέλειο». 

«Ας πάμε πρώτα στο καλό, το οποίο σίγουρα θα είναι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα και μετά ας αρχίσουμε να ψάχνουμε και το τέλειο», είπε.   
 

  Μαριλένα Παναγή      Γιάννης Νησιώτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.