To Top
09:56 Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κ.Καδής: Σημαντική μεταρρύθμιση το νέο σύστημα διορισμών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Κ.Καδής: Σημαντική μεταρρύθμιση το νέο σύστημα διορισμών
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2017, 11:47 πμ

«Δίνω το άπαν των δυνάμεών μου, από το πρωί έως το βράδυ, με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος, προσωπικό και οικογενειακό. Πιθανόν αυτό να πιστώνεται στον ρόλο μου ως Υπουργού, όμως, δεν σημαίνει το ίδιο και για τον ρόλο μου ως πατέρα, αφού με τα παιδιά μου περνώ χρόνο μόνο τα Σαββατοκύριακα», εξομολογήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, εξηγώντας το πώς συνδυάζεται ο ρόλος του γονέα με το αξίωμά του. Ενώ, δεν δίστασε να ανοίξει τα χαρτιά του στον «Φ» και να μιλήσει για άκρως επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν ή ακόμη και που θα απασχολήσουν τους εμπλεκόμενους με την Παιδεία.

Από τις ηλικίες που διδάσκονται έως τις ηλικίες που διδάσκουν, δόθηκε μια γεύση από τους νέους κανονισμούς της Δημοτικής, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι μετά το Πάσχα. Αποκαλύφθηκε το εναλλακτικό σχέδιο της εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Και απαντήθηκε, το τι σημαίνει το νέο σύστημα διορισμού, αλλά και το αν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα της ΠΟΕΔ, να εξαιρεθούν αντικαταστάτες και συμβασιούχοι από τη διαδικασία.

«Αγωνιώ για τα θέματα της Παιδείας, γι’ αυτό και επιδιώκω τη βελτίωσή του προς όφελος όλων των παιδιών του τόπου μας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δικά μου παιδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνω το άπαν των δυνάμεών μου, από το πρωί έως το βράδυ, με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος, προσωπικό και οικογενειακό. Πιθανόν αυτό να πιστώνεται στον ρόλο μου ως Υπουργού, όμως δεν σημαίνει το ίδιο και για τον ρόλο μου ως πατέρα, αφού με τα παιδιά μου περνώ ουσιαστικό χρόνο μόνο τα Σαββατοκύριακα», είπε με γλυκόπικρο χαμόγελο αναφερόμενος στα παιδιά του.

«Θεωρώ θετικό το γεγονός, ότι τα δύο μου παιδιά είναι στο σχολείο -Τρίτη και Πέμπτη τάξη του Δημοτικού- και μπορώ να βλέπω και να κρίνω κάποια πράγματα και από τη σκοπιά του γονιού. Δεν σας κρύβω πως αρκετές από τις αλλαγές και τις καινοτομίες που έχουμε εισαγάγει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, έχουν ως αφετηρία τους και τις εμπειρίες μου ως πατέρα», ανέφερε ο κ. Καδής.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, μέρος των αλλαγών προέκυψε μέσα από το φίλτρο του γονέα, «με τη σκέψη να φτιάξουμε κάτι που θα βοηθούσε τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Κάτι το οποίο θα θέλαμε να δούμε, ως γονείς, στο σχολείο. Σε αυτή τη βάση ξεκινήσαμε συστηματική επαφή με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των βαθμίδων, στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου στις σχολικές τους μονάδες, ώστε επί τόπου να μάθουμε τις δικές τους δυσκολίες, ανάγκες και ανησυχίες. Και ομολογώ πως αυτά τα μέτρα είχαν πολύ μεγάλη απήχηση», σημείωσε ο Υπουργός και ανέφερε μερικά παραδείγματα: «όπως ο Σχολικός Οδηγός Δημοτικής για γονείς. Όπου μέσα από ένα καλοφτιαγμένο και περιεκτικό βιβλιαράκι οι γονείς μπορούν να πληροφορηθούν και να λύσουν όλες τους τις απορίες γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Στην ίδια λογική δημιουργήσαμε το ‘’Τετράδιο Εργασιών – Ημερολόγιο’’ ειδικά φτιαγμένο για τους μαθητές του Δημοτικού. Επιπλέον, η Γραμμή Στήριξης 1410, η οποία απευθύνεται σε γονείς και μαθητές που έχουν κάποια ανησυχία, π.χ. θέματα σχολικού εκφοβισμού, βίας εντός του σχολείου, χρήσης παράνομων ουσιών κτλ., και επιθυμούν να τα συζητήσουν ανώνυμα και χωρίς χρέωση. Πρόκειται για μια γραμμή έτοιμη να μας στηρίξει για ζητήματα που μας απασχολούν ως γονείς και χρειαζόμαστε τη γνώμη κάποιου ειδικού για να μας συμβουλέψει. Δεν θα μπορούσα βέβαια να παραλείψω και τη συμβουλευτική γραμμή 80002121, που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για να παρέχει άμεση ενημέρωση σχετικά για τις επιλογές που έχουν οι μαθητές στο νέο Λύκειο που έχουμε δημιουργήσει, με τις κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων».
 
Το νέο σύστημα διορισμών

Δεν θα μπορούσε να παραλειφτεί από τη συζήτηση το νέο σύστημα διορισμών, του οποίου οι κανονισμοί κατατέθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας την Τετάρτη και ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και της ΠΟΕΔ.

Όπως εξήγησε για το εν λόγω θέμα ο κ. Καδής: «Tα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, από τη στιγμή που ψηφίσθηκε η νέα νομοθεσία, εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα διορισμών. Δεν παρεκκλίνουμε από αυτή τη νομοθεσία, η οποία προνοεί τη διεξαγωγή των εξετάσεων το φθινόπωρο του 2017 και θεωρούμε πως δεν υπάρχει περίπτωση αναβολής», υπογράμμισε ο Υπουργός.

«Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μιαν από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων», σημείωσε ο κ. Καδής εξηγώντας πως: «Φεύγουμε από ένα αναχρονιστικό σύστημα που προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς με βάση το κριτήριο του έτους απόκτησης πτυχίου και πάμε σε ένα νέο σύστημα, το οποίο λαμβάνει υπόψη του τρία κατεξοχήν ποιοτικά κριτήρια. 

Πρώτον, την επίδοση στις γραπτές εξετάσεις. Μέσα από τις εξετάσεις αξιολογούνται κυρίως οι γνώσεις στο αντικείμενο διδασκαλίας. Καθώς επίσης οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτικός, όπως η μεταδοτικότητα και η επικοινωνία. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσουμε ειδικό δοκίμιο που διαμορφώνεται από πανεπιστημιακούς και ειδικούς εμπειρογνώμονες. Τέλος, εξετάζονται και οι γνώσεις στην ελληνική γλώσσα.

Το δεύτερο βασικό κριτήριο είναι τα ακαδημαϊκά προσόντα -καθαρά αξιοκρατικό κριτήριο- και το τρίτο είναι η εμπειρία, που συνδέεται με τα χρόνια υπηρεσίας του εκπαιδευτικού στη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση».

Συμβασιούχοι και αντικαταστάτες

Σχετικά με το αν μπορούν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία των εξετάσεων οι συμβασιούχοι και οι αντικαταστάτες και να προσλαμβάνονται μέσω του υφιστάμενου συστήματος, ανέφερε: «Μια από τις συζητήσεις στη Βουλή, αφορούσε την εξαίρεση των συμβασιούχων και των εκτάκτων από τη διαδικασία των εξετάσεων.

Για να μπορέσει κάποιος να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να εξετάσει αν κάτι τέτοιο είναι νομότυπο. Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά τη συζήτηση της Τετάρτης στην Επιτροπή Παιδείας, απευθυνθήκαμε στη Νομική Υπηρεσία για να το εξετάσει. Εάν υπάρξει έδαφος, τότε θα δούμε όλες τις πτυχές της πρότασης και παραμένουμε πάντα έτοιμοι να τη συζητήσουμε. Γενικότερα, ουδέποτε το Υπουργείο ήταν δογματικό. Αντίθετα, έχουμε δείξει πως για τη διαμόρφωση όλων των πολιτικών μας λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απόψεις των εκπαιδευτικών εταίρων», παρατήρησε.

«Θέλω να σημειώσω και κάτι που είναι σημαντικό για εκείνους που έχουν υπηρετήσει για αρκετό χρονικό διάστημα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ως έκτακτοι, συμβασιούχοι ή αντικαταστάτες: Η πρόθεση του Υπουργείου, διαμορφώνοντας το νέο σύστημα διορισμών, ήταν από την αρχή να δει με ευαισθησία αυτούς τους ανθρώπους, διασφαλίζοντάς τους με κάποιον τρόπο.
Νομικά φάνηκε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, σύμφωνα με τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας. Έτσι, λοιπόν, την τελευταία τριετία μονιμοποιήθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που προέρχονται από τις ομάδες που προαναφέραμε, ώστε να απαλύνουμε το πρόβλημα. Επιπλέον, αυξάνοντας τη βαρύτητα της εμπειρίας των εκπαιδευτικών με πρόσθετη μοριοδότηση στο νέο σύστημα, δίνεται προβάδισμα σε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει για αρκετά χρόνια. Τέλος, η Βουλή επέκτεινε τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νέου συστήματος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αρκετούς εκπαιδευτικούς αυτής της ομάδας να μονιμοποιηθούν με το υφιστάμενο σύστημα.

»Με αυτούς τους τρεις τρόπους, προσπαθήσαμε να ικανοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς αυτούς, τους οποίους δεν είχαμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε διαφορετικά. Εάν τα δεδομένα διαφοροποιηθούν μέσα από τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να επανεξετάσουμε το θέμα αυτό».

Ευρωπαϊκή υπουργική διάσκεψη φιλοξενεί η Κύπρος

Ως «εμβληματική» χαρακτήρισε ο Κώστας Καδής τη Διάσκεψη Υπουργών Παιδείας που διοργανώνει το υπουργείο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 22 και 23 Μαρτίου 2017, στη Λευκωσία, με θέμα τη «Διασφάλιση της δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης». Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η μεγάλη της σημασία έγκειται τόσο στη θεματολογία της όσο και στη σύνθεση των συμμετεχόντων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «βασική μας μέριμνα ήταν να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Το γεγονός ότι πέραν των τριάντα από το σύνολο των 200 συμμετεχόντων θα είναι υπουργοί, υφυπουργοί και προϊστάμενοι διεθνών οργανισμών κορυφαίου κύρους, αποτελεί σαφή ένδειξη για την επιτυχία της προετοιμασίας μας». Της Διάσκεψης θα προεδρεύσει ο υπουργός Παιδείας. Ο Κώστας Καδής στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των θεμάτων που θα συζητηθούν, τα οποία «περιλαμβάνουν σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα τα εκπαιδευτικά μας συστήματα: Καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην τρομοκρατία, δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και ανάπτυξη του σεβασμού της διαφορετικότητας».

Όπως περιέγραψε ο υπουργός, η ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί σημαντική πρόκληση. «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς, πέραν της Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας, που είναι μία από τις εμβληματικές διασκέψεις της Κυπριακής Προεδρίας γενικά, θα διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων που αφορούν τον πολιτισμό, την παιδεία, τη νεολαία και τον αθλητισμό, με σκοπό να προωθήσει τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις οποίες συμμεριζόμαστε και έχουμε και εμείς θέσει ως στόχο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αρχές όπως η αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας, του μίσους, του ρατσισμού και η υιοθέτηση πρακτικών που σέβονται τη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το υπουργείο οργανώνει, επίσης, πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες αποβλέπουν στο να αναδείξουν τον πολιτισμό της Κύπρου στο Στρασβούργο, που είναι η έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης» ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά με τις εκδηλώσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί: «Έχουμε αποκομίσει πολύ θετικά σχόλια».

Επιβεβλημένη η αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Την πρόκληση να υλοποιηθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, παρουσίασε ο Υπουργός αποκαλύπτοντας στον «Φ» μια νέα προσέγγιση στην εφαρμογή του. Όπως ανέφερε ο κ. Καδής, η μεταρρύθμιση και σε αυτόν τον τομέα είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, καθώς το σύστημα εφαρμόζεται ίδιο και απαράλλακτο για σχεδόν μισό αιώνα. «Μας απασχολεί το γεγονός ότι από τις έξι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχαμε δρομολογήσει στην αρχή της θητείας μας, όλες μπήκαν σε στάδιο υλοποίησης, εκτός από το σύστημα αξιολόγησης. Δεν θα θέλαμε να αφήσουμε πίσω αυτή τη σημαντική πτυχή. Πριν από δύο χρόνια, σχεδιάσαμε μιαν ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία συζητήσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη βάση εκείνων των απόψεων, διαμορφώσαμε τη νέα πρόταση που πρόσφατα παρουσιάσαμε ενώπιον όλων των εκπαιδευτικών εταίρων και του Συμβουλίου Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της πρότασης», περιέγραψε ο Υπουργός για την πορεία των εργασιών.

Αναγνωρίζοντας, όμως, πως δημιουργούνται κωλύματα τα οποία καθυστερούν την εφαρμογή του νέου σχεδίου, ο κ. Καδής αποκαλύπτει το σχέδιό του: «Έχουμε μπροστά μας δύο επιλογές, ως προς την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης. Η πρώτη είναι, να επιδιώξουμε να περάσει το σύστημα ολοκληρωμένο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με μιαν εντελώς νέα νομοθεσία. Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Η δεύτερη επιλογή είναι, διορθώνοντας την υφιστάμενη νομοθεσία, να προτάξουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή συγκεκριμένες παραμέτρους της πρότασης, οι οποίες ρυθμίζουν κρίσιμα ζητήματα. Ενδεχομένως, η δεύτερη επιλογή αποτελεί έναν πιο άμεσο τρόπο για να γίνουν σημαντικά βήματα στην αξιολόγηση. Για παράδειγμα, να επικεντρωθούμε στο κομμάτι της επάρκειας των εκπαιδευτικών και της αντιμετώπισης του φαινομένου των ανεπαρκών εκπαιδευτικών. Κάτι άλλωστε, που απαιτεί η κοινωνία και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα».

«Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε επίσης τη δημιουργία του δευτεροβάθμιου οργάνου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Αλλά και τη συμμετοχή του διευθυντή του σχολείου στην αξιολόγηση. Αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν σχετικά εύκολα, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Πρέπει, σίγουρα, να ασχοληθούμε και με τους συμβασιούχους και τους έκτακτους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σήμερα δεν αξιολογούνται. Και δεν αναφέρομαι στην αξιολόγησή τους με τη στενή της έννοια, αλλά υπό την ευρεία έννοια της στήριξης όλων εκείνων που πρωτοεισέρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα», εξήγησε σχετικά. «Αυτές είναι σημαντικές πτυχές της ευρύτερης πρότασης που μπορεί να προταχθούν και να υλοποιηθούν νωρίτερα και ευκολότερα, χωρίς να επηρεάζεται η εφαρμογή του σχεδίου. Είναι επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση», τόνισε ο κ. Καδής κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα.     

Κανονισμοί Δημοτικής Εκπαίδευσης

Στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τους κανονισμούς της, που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των σχολείων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, έκανε λόγο για πρώτη φορά ο υπουργός Παιδείας. «Όπως έγινε ήδη στη Μέση Εκπαίδευση, έτσι και στη Δημοτική, οι νέοι κανονισμοί έρχονται να ακουμπήσουν όλες τις πτυχές της καθημερινής λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ευρύτερα. Οι κανονισμοί αυτοί συνδιαμορφώνονται με τη συνδρομή των οργανωμένων γονέων, των οργανωμένων εκπαιδευτικών και των τεχνοκρατών του υπουργείου. Θα έχουμε, παράλληλα, τη συνδρομή και τις απόψεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για να γίνει η πρόταση όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη. Είμαστε στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης αυτών των κανονισμών.

Εκείνο που επιθυμούμε είναι αμέσως μετά το Πάσχα, αφού γίνει νομοτεχνικός έλεγχος, να ολοκληρωθούν και να οδηγηθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για συζήτηση και έγκριση» αποκάλυψε ο κ. Καδής.

Όπως διαπίστωσε ο υπουργός, οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να επικαιροποιήσουν πολλές πρόνοιες των υφιστάμενων κανονισμών και να εισαγάγουν νέες, ώστε να συνάδουν με τις σύγχρονες κοινωνικές και εκπαιδευτικές πραγματικότητες. Για παράδειγμα, θέματα πειθαρχίας, ασφάλειας, καθώς και χειρισμού των παιδιών που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες αποτελούν πτυχές που εξετάζονται στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κανονισμών.
 

  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.