Εκπρόσωπο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου

1. Το έθιμο της Λαμπρατζιάς έχει ξεφύγει; Από τη στιγμή που ξεκινά πολύ πριν από την περίοδο του Πάσχα και δεν γίνεται μόνο στο περίγυρο της εκκλησίας αλλά στην κάθε γειτονιά, ναι θεωρούμε ότι δεν είναι μέσα σε σωστά πλαίσια. 

2. Έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιοι καταυλισμοί; Ναι, βάση των ανταποκρίσεων μας για μικρές πυρκαγιές με άχρηστα υλικά και ξύλα, οι οποίες εκδηλώνονται σε διάφορους χώρους όπως χωράφια ή γειτονιές, διαπιστώνουμε ότι έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιοι καταυλισμοί. 

3. Τι αναμένετε σήμερα Μεγάλο Σάββατο; Ότι οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές σε συνεργασία με τους Δήμους, τις Κοινοτικές και Τοπικές Αρχές Αυτοδιοίκησης αν θέλουν να διατηρήσουν το έθιμο μέσα στα σωστά πλαίσια, να είναι πλήρως ευαισθητοποιημένοι. Να εξεύρουν τον κατάλληλο χώρο για να μη δημιουργηθεί οχληρία και κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς και πρόκλησης υλικής ή ανθρώπινης απώλειας. 

4. Το άναμμα φωτιάς … απαγορεύεται παντελώς και αυτό διέπεται με σειρά νομοθεσιών, γι’ αυτό η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ενάντια στο άναμμα φωτιάς. Ενεργούμε ως συμβουλευτική αρχή για θέματα πυροπροστασίας και την αποτροπή δυσάρεστων συμβάντων. Δίνουμε κάποιες συμβουλές σε συνεργασία και με την Αστυνομία αν μας ζητηθεί μόνο για τη νύκτα του Μεγάλου Σαββάτου. 

5. Ποιες είναι οι συμβουλές; Επιβάλλεται να ορίζεται ένα ενήλικο άτομο από την Εκκλησιαστική Επιτροπή σε συνεννόηση με την οικεία αρχή, το οποίο θα επιτηρεί τον καθορισμένο χώρο της Λαμπρατζιάς. Να μη στοιβάζονται μεγάλες ποσότητες ξυλείας. Πριν από το άναμμα της Λαμπρατζιάς ο γύρω χώρος σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων να είναι καθαρός από ξηρά χόρτα ή άλλα καύσιμα υλικά. Το άναμμα να γίνεται σε συνεργασία με τις Εκκλησιαστικές και Τοπικές Αρχές Αυτοδιοίκησης. Να μη χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά, ιδιαίτερα βενζίνη για το άναμμα. Δεν ρίχνουμε στη Λαμπρατζιά υλικά τα οποία πιθανότατα να προκαλέσουν έκρηξη ή σοβαρό τραυματισμό, μόλυνση του περιβάλλοντος ή είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ελέγχουμε ότι δεν υπάρχουν κοντά ηλεκτρικά καλώδια. Δεν αφήνουμε παιδιά να πλησιάζουν τη Λαμπρατζιά.