Πρωτοσύγκελο Μητρόπολης Λεμεσού

1. Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, με ποια συναισθήματα κατακλύζει ο κόσμος τις εκκλησίες; Σήμερα που η ατμόσφαιρα των Ιερών Ναών είναι βαριά, παριστάμεθα με τα μάτια της ψυχής όλοι οι χριστιανοί, που ευτυχώς δεν τα αμαύρωσε τελείως η κηλίδα της αμαρτίας, επάνω στην αιματοβαμμένη κορυφή του Γολγοθά και παρακολουθούμε νοερά τη μεγαλύτερη και αγιότερη θυσία που είδε ποτέ ο κόσμος. Προσευχόμαστε να ανοίξει τις αγκάλες Του ο Θεός να μας δεχθεί και να μας αναπαύσει από τον πανανθρώπινο πόνο, τον πόνο της αμαρτίας που διχάζει την ψυχή και απομακρύνει τον άνθρωπο από το Θεό. Αυτά τα συναισθήματα τα βλέπεις στους ανθρώπους που κατά εκατοντάδες τρέχουν να ασπασθούν το πανάγιο σώμα του Κυρίου και Θεού μας.

2. Ποιες οι ανάγκες των πιστών τις μέρες μας; Ο άνθρωπος σήμερα πάσχει όχι μόνο από αυτό που συνεχώς προβάλλουμε την «οικονομική κρίση», αλλά και την ηθική κρίση. Δυστυχώς δεν μειώθηκαν μόνο τα ταμεία αλλά κενωθήκαμε από ηθικές αξίες, ιδιαιτέρως από τον Χριστό. Πόνος και δυστυχία τριγυρνούν γύρω από τους ανθρώπους, χρειάζεται προσευχή και υπομονή ώστε να γαληνέψει και να βρει την ειρήνη του.

3. Τι ζητούν όσοι καταφεύγουν στη Μητρόπολη; Δεκάδες άνθρωποι καθημερινά μας ζητούν ένα πιάτο φαγητό, λίγη ξηρά τροφή, είδη καθαρισμού, μέχρι φάρμακα! Προσπαθούμε ως Μητρόπολης να ανταποκριθούμε όσο μπορούμε στα αιτήματα του κόσμου. Με όλες αυτές τις ανάγκες ξεκινούν και τα διάφορα προβλήματα μέσα στην οικογένεια. Εύχομαι ο Θεός να φωτίζει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τα διάφορα προβλήματά τους με εμπιστοσύνη στον Θεό.

4. Λένε ότι μειώνεται ο αριθμός που αναζητά βοήθεια. Δυστυχώς βλέπουμε ότι αυξάνεται είτε αυτοί είναι ξένοι στην καταγωγή και στη θρησκεία είτε είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. 

5. Ποιο το μήνυμα της Ανάστασης; Τι άλλο να ευχηθούμε τώρα την Ανάσταση, την πιο λαμπρή μέρα της Χριστιανοσύνης, από το η Ανάσταση του Κυρίου και Θεού μας να φέρει την Ανάσταση στη μικρή και πονεμένη πατρίδα μας και κυρίως στις ψυχές όλων μας.