To Top
16:30 Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ανδρέας Γιόρτσιος: Η ζωή του στην Κύπρο και η σχέση του με το ραδιόφωνο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανδρέας Γιόρτσιος: Η ζωή του στην Κύπρο και η σχέση του με το...
  18 Απριλίου 2017, 10:30 πμ  

Φέτος συµπληρώνει 20 χρόνια στην Κύπρο και, παρόλο που το όνομα του Θεσσαλονικού δημοσιογράφου είναι συνδεδεμένο με την τηλεόραση, εντούτοις, η πιο σταθερή του σχέση είναι με το ραδιόφωνο, αφού συμπληρώνει 14 χρόνια στον Sfera 96,8, ενώ τώρα τον ακούμε και στον Active 107.4 & 102.5.

Έχω την εντύπωση ότι είσαι από τους ανθρώπους που σου αρέσουν οι αλλαγές. Δεν μπορείς τη στασιμότητα. Κάνω λάθος;
Επαγγελματικά εξαρτάται από την περίπτωση. Στον Sfera για παράδειγμα είμαι ανελλιπώς από την πρώτη μέρα εκπομπής του από τον Απρίλιο του 2003. Σε προσωπικό επίπεδο, ναι, δεν μου αρέσει η στασιμότητα. Πρέπει να προχωρώ συνεχεια, να μαθαίνω νέα πράγματα, να δοκιμάζω.

Νέα επαγγελματική αλλαγή λοιπόν ο νεος ραδιοφωνικός σταθμός Active 107.4 & 102.5.
Ευχάριστη αλλαγή και νέα πρόκληση. Ένας φρέσκος ραδιοφωνικός σταθμός, ο Active στελεχώνεται από φίλους και εκλεκτούς συναδέλφους και έτσι, όταν μου έγινε η πρόταση για να αναλάβω μία εκπομπή είπα αμέσως ναι.

Σε απολαμβάνουμε καθημερινά από τις 10.00 μέχρι και τις 12.00 στον Active. Μίλα μου για την εκπομπή σου.
Η εκπομπή Action & Reaction είναι μία ενημερωτική εκπομπή. Οι ακροατές θα ενημερωθούν για θέματα της ειδησεογραφίας από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, για θέματα υγείας, διεθνή θέματα, τεχνολογικές ειδήσεις και οποιοδήποτε θέμα πιστεύω ότι ενδιαφέρει το κοινό. Το κοινό συμμετέχει μέσω μυνημάτων στην εκπομπή και σύντομα θα μπορούν οι ακροατές να συμμετέχουν και τηλεφωνικώς. Στην εκπομπή έχω την ελευθερία να σχολιάσω ενίοτε καυστικά, τα πάντα, όσα συμβαίνουν και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, εντός βέβαια των πλαισίων της δεοντολογίας.

Κι αν σε ρωτούσα τι είναι αυτό που κάνει τον Active 107.4 & 102.5 να ξεχωρίζει τι θα μου έλεγες;
Είναι ένα ραδιόφωνο σε κίνηση. Με σύγχρονη αντίληψη θεματολογίας, με πιεστικές συνεντεύξεις και βεβαίως ειδησεογραφία τη στιγμή που συμβαίνουν οι ειδήσεις. Είναι επίσης ένα ραδιόφωνο που από το μεσημέρι καλύπτει όλη την αθλητική δραστηριότητα και τέλος αλλά εξίσου σημαντικό, στον Active παίζουν όλες οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Και παράλληλα, συνεχίζεις κανονικά και τη μεσημεριανή σου εκπομπή στον Sfera.
Βεβαίως. Μόλις τελειώνω την εκπομπή στον Active μπαίνω στο στούντιο του Sfera. Είναι βεβαίως δύο εντελώς διαφορετικά ραδιόφωνα και δύο εντελώς διαφορετικές εκπομπές αφού ο Sfera είναι μουσικό ραδιόφωνο.

Το γεγονός ότι στον Sfera είσαι από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του δεν σε έχει κουράσει;
Όχι. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και ο Sfera έχει αλλάξει μέσα στο πέρασμα αυτών των 14 χρόνων αλλάζοντας το ύφος του και το ρεπερτόριό του ακολουθώντας τις τάσεις του κοινού σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραγούδι.

Τι λες όμως να αφήσουμε για λίγο εκτός το ραδιόφωνο; Με τι άλλο ασχολείσαι;
Αυτή την εποχή με τίποτε άλλο. Άλλωστε παρότι λες να αφήσουμε για λίγο το ραδιόφωνο θα παραμείνω για να σου πω ότι για την εκπομπή στον Active αφιερώνω αρκετές ώρες τόσο νωρίς το πρωί πριν την εκπομπή όσο και τα απογεύματα, για να ενημερωθώ για όσα συμβαίνουν και να αναζητήσω καλεσμένους να μιλήσουν για τα θέματα που αφορούν τους ακροατές.

Το όνομά σου, βεβαίως, είναι συνδεδεμένο με την τηλεόραση, απ’ την οποία αυτή την περίοδο απέχεις. Σου λείπει η τηλεόραση;
Με δεδομένο ότι είμαι εκτός τηλεόρασης από τις αρχές Φεβρουαρίου, όχι. Αλλά όπως έχω πει ξανά, το θέμα δεν είναι αν μου λείπει εμένα η τηλεόραση γιατί δεν έχω σχέση εξάρτησης μαζί της.

Στο παρελθόν είχες δηλώσει πως μπορείς να ζήσεις και εντελώς χωρίς αυτήν. Εξακολουθείς να το πιστεύεις;
Όπως βλέπεις είμαι μια χαρά, δεν έχω πάθει νευρικό κλονισμό, ούτε δηλώνω πως έχω πολλές προτάσεις και δεν ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω. Εξακολουθώ λοιπόν, ναι, να πιστεύω ότι μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτήν. Άλλωστε η παρουσία μου στην τηλεόραση δεν ήταν αδιάλειπτη και μέχρι στιγμής έκανα τέσσερα διαλείμματα.

Θεωρείς διάλειμμα δηλαδή την απουσία σου από την τηλεόραση; Θα παρατούσες το ραδιόφωνο για μια πολύ καλή πρόταση στην τηλεόραση;
Στη ζωή έμαθα πλέον ότι το ποτέ μη λες ποτέ, ισχύει. Θεωρώ διάλειμμα λοιπόν την τηλεοπτική απουσία μου γιατί πιστεύω ότι μπορώ ακόμη να δώσω στην τηλεόραση. Αλλά είναι όπως το τανγκό. Θέλει δύο και για το αν θα ξαναβρεθώ μπροστά από μία κάμερα δεν αρκεί να το θέλω μόνο εγώ. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ερώτηση, επειδή είναι υποθετική, θα έβαζα κάτω όλα τα δεδομένα και θα αποφάσιζα. Στο παρελθόν πάντως κατάφερα να τα συνδυάσω και τα δύο.

Είσαι από τα παιδιά του χώρου των media που δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από ταμπέλες. Με όλη την ειλικρίνεια που σε διακατέχει θα ήθελα να μάθω τι έγινε τελικά με το κανάλι «Plus που θα γινόταν Epsilon» και ενώ ξεκίνησε μια προσπάθεια εντούτοις δεν ευδοκίμησε.
Δεν γνωρίζω τι έγινε κι αυτή είναι η αλήθεια. Εικασίες μόνο μπορώ να κάνω. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε μεγαλόπνοα και η αλήθεια είναι ότι έχω μάθει να βαστώ μικρό καλάθι. Ωστόσο το κανάλι όταν με προσέγγισε και μου πρότεινε να στήσω το τμήμα ειδήσεων και να αναλάβω την παρουσίαση του δελτίου, μου παρουσίασε κάποια δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια άλλαξαν και πολλές από τις υποσχέσεις που δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Και σε ό,τι με αφορά, είχα ένα συμβόλαιο το οποίο τήρησα στο έπακρο. Η δική μου συνεργασία με το κανάλι έληξε όταν διεκδίκησα νομικά να τηρεί και το άλλο μέρος τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

Αντρέα ακούγεται πολύ έντονα ότι στο «Epsilon» πήρες στο λαιμό σου και άλλους δημοσιογράφους. Ποια είναι η αλήθεια;
Το έχω ακούσει κι εγώ. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι εγώ έκανα προτάσεις σε συναδέλφους που εκτιμώ πρώτον σε προσωπικό επίπεδο και δεύτερον για τον επαγγελματισμό τους. Έκανα πρόταση και σε νέα παιδιά που είδα κάτι σε αυτά. Σε κανένα δεν έβαλα το μαχαίρι στο λαιμό να έρθει μαζί μου.

Τι σου αρέσει και τι απεχθάνεσαι από τον χώρο των media;
Με αφορμή την προηγούμενη ερώτηση δεν μου αρέσει το κουτσομπολιό και η φημολογία, ειδικά όταν προέρχεται από ανθρώπους που η δουλειά μας δεν είναι οι φήμες αλλά τα γεγονότα. Από την άλλη έχω ευτυχήσει να κάνω επάγγελμα κάτι που μου αρέσει πραγματικά και ευχαριστώ πολύ τον Ανδρέα Γερμανό, Κύπριο από την Πάφο, που όταν πήγα στη σχολή στη Θεσσαλονίκη στην οποία ήταν διευθυντής σπουδών, μάλλον κάτι είδε και με καθοδήγησε να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία.

Ας αφήσουμε όμως το επαγγελματικό κομμάτι της ζωής σου κι ας πάμε στο πιο προσωπικό. Αν αυτή τη στιγμή έγραφες ένα βιβλίο για τη ζωή σου στην Κύπρο, τι τίτλο θα έβαζες και γιατί;
«Κύπρος, το μεγάλο χωριό». Γιατί; Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένα μεγάλο χωριό είμαστε με τα καλά και τα κακά του. Ώρες-ώρες βέβαια έχω την αίσθηση ότι είμαστε σαν το χωριό του Αστερίξ μόνο που μας λείπει ο δρυίδης με το μαγικό του φίλτρο.

Θα έκανες παρέα τον εαυτό σου;
Βεβαίως και είναι η καλύτερη παρέα μου όταν είμαι ή όταν θέλω να μείνω μόνος.

Θα πουλούσες την προσωπική σου ζωή για να αυξήσεις το κασέ σου στον επαγγελματικό χώρο;
Το ποιο; Το κασέ; Δεν θα σου πω ποτέ γιατί αν εργαζόμουν στο Χόλιγουντ μπορεί και να το έκανα αφού είναι μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού.

Ξέρω πολύ καλά ότι γενικά δεν σου αρέσει να μιλάς για την προσωπική σου ζωή. Το κατανοώ απόλυτα, άλλωστε γι’ αυτό λέγεται και «προσωπική». Το γεγονός ότι δεν απόκτησες μέχρι σήμερα ένα παιδί, αυτό είναι κάτι που σου λείπει;
Όχι. Δεν ξύπνησε το πατρικό ένστικτο ακόμη και νομίζω πως από εδώ και πέρα ούτε και πρόκειται να ξυπνήσει.

Θα έμπαινες στη διαδικασία να υιοθετήσεις;
Όταν ήμουν πιο νέος ναι, το είχα σκεφτεί και το είχα ψάξει αλλά ήταν πολύ δύσκολο και το άφησα. Τώρα όχι, δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία. Μου αρέσει που είμαι ο θείος από την Κύπρο για τα ανιψάκια μου.

Υπάρχει κάτι που να λείπει αυτή τη στιγμή από τη ζωή σου;
Γενικά είμαι ολιγαρκής και ικανοποιημένος με ό,τι έχω. Εφόσον είμαι καλά στην υγεία μου όλα τα άλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ειδικά όταν έχεις δει συνανθρώπους σου που δεν έχουν ένα ζευγάρι παπούτσια να φορέσουν. Πρόσφυγες για παράδειγμα που δεν γνωρίζουν αν οι δικοί τους άνθρωποι, η οικογένειά τους είναι στη ζωή ή όχι. Το ότι τα ανιψάκια μου μεγαλώνουν και τα βλέπω μία με δύο φορές το χρόνο αυτό ίσως να είναι το μόνο που μου λείπει.

Πότε ήρθες στην Κύπρο;
Το Νοέμβριο του 1997. Διανύω ήδη το 20ό έτος της ζωής μου στην Κύπρο.

Σκέφτηκες ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σου αν δεν είχες αποδεχθεί την πρόταση που σου είχε γίνει τότε;
Τα τελευταία χρόνια με τις εξελίξεις στην Ελλάδα έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται τι ενδεχομένως να είχα κάνει ή να είχε συμβεί στη ζωή μου. Ωστόσο με το «αν» δεν πας μπροστά. Όταν έρχεται η στιγμή να πάρεις μία απόφαση που μπορεί να σου αλλάξει και τη ζωή, όπως συνέβη το 1997 σε μένα, δεν είχα ούτε τις εμπειρίες ούτε σκεφτόμουν όπως τώρα. Αλλά πάντα πίστευα στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Και τώρα; Σκέφτεσαι να επιστρέψεις πίσω ή θα μείνεις εδώ;
Έχει πολλά χρόνια, από το 2001 συγκεκριμένα, που πήρα την απόφαση ότι θα μείνω οριστικά στην Κύπρο. Και μπορεί τυπικά να μην είμαι, αλλά ουσιαστικά νιώθω και είμαι εντελώς Κυπραίος!

Επιμέλεια: Άντρεα Χατζηνικόλα
Grooming: Δήμητρα Παπασάββα (Florentia Makeup Artrist Workshop)
Θερμές ευχαριστίες στο Γιώργο Πιερίδη για την παραχώρηση του αυτοκινήτου.

Φωτογραφίες: Χάρης Κυπριανού.

Περιοδικό Hello! τεύχος 108.

  Τάσος Ευαγγέλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.