Αναπληρωτή καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας ΤΕΠΑΚ

1. Τι είναι ο κλάδος της Περιβαλλοντικής Υγείας; Αποτελεί διεπιστημονικό κλάδο της Δημόσιας Υγείας που αξιολογεί τις επιπτώσεις στην υγεία λόγω έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι χημικοί/βιολογικοί/φυσικοί ρυπαντές, αλλά και σε συνήθειες τρόπου ζωής και ατομικές συμπεριφορές που εμφανίζονται είτε στην κοινότητα, στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας. Χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. 

2. Πότε πρωτοεμφανίστηκε; Τη δεκαετία του ’80 ως νέος συναρπαστικός κλάδος της δημόσιας υγείας με πολύ καλές ευκαιρίες απασχόλησης μιας και οι απόφοιτοι της ΠΥ έχουν τις γνώσεις να εργοδοτηθούν στον τομέα επιστημών υγείας ή των περιβαλλοντικών επιστημών. 

3. Πού έγκειται η σημαντικότητα της ειδικότητας; Στην όλο και μεγαλύτερη ανάδειξη του περιβάλλοντος/συμπεριφοράς/τρόπου ζωής ως σημαντικούς παράγοντες ρίσκου για την αύξηση περιστατικών χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αναπνευστικές διαταραχές. Υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθεί η κατανόηση της σχέσης μεταξύ περιβάλλοντος και εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, οι οποίες ταλανίζουν τον χώρο της υγείας, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κοινωνικού-οικονομικού κόστους.

4.  Τι πραγματεύεται; Οι ειδικοί της ΠΟΥ χρησιμοποιούν αρχές της βιοστατιστικής, επιδημιολογίας και αξιολόγησης των κινδύνων, προκειμένου να ποσοτικοποιήσουν τα ρίσκα υγείας για τον γενικό πληθυσμό και τις ευαίσθητες υποομάδες όπως τα παιδιά. Οι φοιτητές πρέπει να κατανοήσουν τις πηγές της ανθρώπινης έκθεσης σε ρύπους, τις φυσικές και χημικές διεργασίες που διέπουν τη μεταφορά και παρουσία ρύπων στο περιβάλλον, τις βιολογικές διαδικασίες που καθορίζουν την πρόσληψη, τον μεταβολισμό και τοξικότητα των περιβαλλοντικών ρύπων και σχετικών παραγόντων ρίσκου (καθιστική ζωή, κάπνισμα). Χρησιμοποιούν πρωτόκολλα για τη δειγματοληψία, ανάλυση, και μετρήσεις βιοδεικτών έκθεσης και επίπτωσης στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό, αντιστοίχως, μέσω εφαρμογών της ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με εφαρμογές προώθησης της δημόσιας υγείας.

5. Προσφέρονται προγράμματα Περιβαλλοντικής Υγείας στην Κύπρο; Το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία προσφέρει το μοναδικό στην Κύπρο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Περιβαλλοντική Υγεία. Πληροφορίες για το Μάστερ στο www.cut.ac.cy/cii