Σε μια σημαντική ανακοίνωση θα προβεί σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), Γιώργος Δανός.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ανακοίνωση, που θα γίνει στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, θα αφορά στην εκστρατεία που θα ξεκινήσει στην Κύπρο όπου ο κόσμος θα έχει την μοναδική ευκαιρία να επιλέξει το όνομα που θα δοθεί σε έναν εξωπλανήτη ή ακόμη και ένα άστρο. Η απάντηση σε αυτό θα δοθεί στη διάσκεψη Τύπου σήμερα. 

 Ο κ. Δανός αναμένεται να αναλύσει σήμερα το σκεπτικό πίσω από αυτό το εγχείρημα, το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τον εξωπλανήτη της Κύπρου. 

Πρόκειται για έναν εξωπλανήτη με αέρια μάζα; Πρόκειται για έναν εξωπλανήτη με στέρεο έδαφος; Τί χρώμα έχει; Πώς μοιάζει; Πόσα έτη φωτός είναι μακριά από εμάς; Σε ποιόν αστερισμό βρίσκεται;  Η μήπως πρόκειται για ένα άστρο ή ηλιακό σύστημα;

Ποιοι θα μπορούν να λάβουν μέρος στην εκστρατεία; Πόση διάρκεια θα έχει αυτή; Πότε και από ποιους θα ανακοινωθεί το όνομα που θα επιλεγεί;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις θα απαντηθούν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το προνόμιο να επιλέξει η Κύπρος όνομα για έναν εξωπλανήτη πηγάζει από το καθεστώς μέλους που έλαβε ο CSEO, ο οποίος κατέστη επίσημο εθνικό μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΔΑΕ) πριν ένα χρόνο, εντάσσοντας έτσι την Κύπρο σε έναν οργανισμό που μετρά ήδη ένα αιώνα ζωής και είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για τους αστρονόμους.

Ως μέρος των πολλαπλών δράσεων και ευκαιριών που ανοίγουν για τη χώρα μας μέσω αυτής της ένταξης, η Κύπρος θα έχει την τιμή να επιλέξει το όνομα που θα δοθεί σε έναν από τους χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ