Από την αντιπαράθεση, με αιχμές, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, σημαδεύτηκε η χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, ανέλαβε τον ρόλο πυροσβέστη, αλλά τα πνεύματα είχαν πλέον οξυνθεί.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο από την κ. Μαύρου, ο υπουργός ανέφερε: Κυρία πρόεδρε, δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα που θέσατε, διότι δεν ξέρω πώς θα ενεργήσει η Βουλή και αν η Νομική Υπηρεσία θα γνωματεύσει σε ένα μήνα ή ένα χρόνο. Θέλουμε να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση πριν τις τοπικές εκλογές. Άρα θεωρώ πως αν υπάρχει πολιτική βούληση θα προχωρήσουμε και άρα δεν εναπόκειται σε μας το πότε θα εγκριθούν οι νομοθεσίες.
 
Αναφερόμενος δε σε ερώτηση/θέση του κ. Ανδρέα Κυπριανού, συνέχισε:
Εκπλήσσομαι να ακούω κάποια πράγματα, κάποια ερωτήματα ως προς το κατά πόσον τελικά θα καταλήξουμε σε μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Κύριε Κυπριανού, σημαίνει ότι δεν ασχοληθήκατε με τη μεταρρύθμιση. 
 
Κατόπιν τούτου, ακολούθησε ο εξής διάλογος:
 
Κυπριανού: Ασχολήθηκα σε βάθος
Υπουργός: Αν είχατε ασχοληθεί σε βάθος, τότε δεν έπρεπε να ρωτάτε αυτά που ρωτάτε.
Κυπριανού: Άποψή σας. Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα πράγματα, επειδή ξέρω τι θα συμβεί.
Υπουργός: Τι θα συμβεί; 
Κυπριανού: Ξέρω τι θα συμβεί. Στο τέλος θα κάνουμε μεταρρύθμιση απλά για τα μάτια του κόσμου και θα δημιουργήσουμε επιπρόσθετη γραφειοκρατία στην κοινωνία. Εγώ έκανα συγκεκριμένη ερώτηση: Είμαστε διατεθειμένοι να σπάσουμε αβγά και να φέρουμε νομοσχέδια που να δημιουργούν οικονομίες κλίμακος; Σας είπα μια συγκεκριμένη ερώτηση και μου κάνατε προσωπική επίθεση.
Υπουργός: Και εγώ συγκεκριμένα μίλησα
Ελένη: Θα σας άφηνα να συνεχίσετε αλλά…
Κυπριανού: Όχι να μην μας αφήσετε διότι δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα. Η συγκεκριμένη ερώτηση μιλούσε για την αρχή αδειοδότησης. Αν θα κάνουμε και διευθυντήριο πάνω από αυτές τις αρχές, αν θα δημιουργούμε επιπρόσθετες δομές εξουσίας ή όχι;
Ελένη: Μην…
Υπουργός: Όχι δεν θα δημιουργήσουμε επιπλέον δομές. Γι’ αυτό σας λέω πως δεν είσαστε ενήμερος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 36 οικοδομικές αρχές  και 11 πολεοδομικές αρχές, συνολικά 48 και η μεταρρύθμιση προβλέπει πολύ λιγότερες και ενιαία αρχή. Πού είναι η γραφειοκρατία;
Κυπριανού: Αν θα καταργήσετε…
Υπουργός: Φυσικά θα καταργήσουμε πολλές από αυτές τις αρχές. Αφού τις μειώνουμε και τις κάνουμε και ενιαίες για να υπάρχουν και οι συνέργειες. 
Ελένη: Δεν είναι η ώρα και για να διευκολύνω τη συζήτηση…
Υπουργός: Όσον αφορά τις εξοικονομήσεις λέω ότι θα προκύψουν και από τη μείωση του αριθμού των Δήμων.
Μυλωνάς: Καλά κύριε υπουργέ, δεν ξέρεις πως όταν ταράσσεις τα νερά θα ενοχληθούν κάποιοι;
Υπουργός: Αν αυτά δεν είναι σπάσιμο αβγών, τότε τι είναι;
Μυλωνάς: Σπάστα και θα δούμε…
 
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Κυπριανού εγκαταλείπει την αίθουσα.
 
Μετά το πέρας της συνεδρίας ο υπουργός ανέφερε, πως «είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που αφορά τα επαρχιακά συμπλέγματα, την ενοποίηση των Συμβουλίων Αποχετεύσεως, Υδατοπρομήθειας και Διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε 5 επαρχιακά συμπλέγματα». 
 
Το νομοσχέδιο που αφορά τη συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία ενώ το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση των Δήμων θα κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία εντός, των επόμενων δύο – τριών μηνών.