Εκ μέρους των Μεσογειακών χωρών, η Κύπρος φιλοξένησε φέτος την εκστρατεία για τον εορτασμό της Μεσογειακής Ημέρας Ακτής, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, η οποία έγινε σε συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος με το Κέντρο Περιφερειακής Δραστηριότητας του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.
 
Σε εκδήλωση που έγινε, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλίδου, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, ο Συντονιστής Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, Gaetano Leone, και η Διευθύντρια Κέντρου Περιφερειακής Δραστηριότητας / Πρόγραμμα Δράσεων Προτεραιότητας, Željka Škaričić.
 
Το θέμα του εορτασμού ήταν «Ας είμαστε Στρατηγικοί» (Let’s be Strategic), προβάλλοντας τις Εθνικές Στρατηγικές της Κύπρου, της Κροατίας και του Λιβάνου, καθώς και τα διασυνοριακά προγράμματα μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Αλβανίας-Ιταλίας, ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους φορείς όπως είναι τα κέντρα καθορισμού πολιτικής, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και το ευρύ κοινό.
 
Παράλληλα, η εκδήλωση ανέδειξε την αξία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα επηρεασμού της ακτής και την αλληλεπίδρασή τους με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε η Πρέσβειρα της Ακτής 2019, Ξένια Λοϊζίδου, του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας, για το έργο της σχετικά με τη διαχείριση και προστασία των ακτών.
 
Ο ρόλος της μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο περιλαμβάνει την υποστήριξη των προσπαθειών του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία των ακτών και την αειφόρο ανάπτυξή τους μέσω συνεντεύξεων, μηνυμάτων, δράσεων ενημέρωσης.
 
Στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ημέρας Ακτής, έγιναν και άλλες δράσεις, οι οποίες περιλάμβαναν την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων σχετικών με την παράκτια ζώνη της Κύπρου, την επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, και την παρατήρηση της ακτογραμμής της περιοχής «Κάβο Γκρέκο» του δικτύου Natura 2000.
 
Της Νικολέττας Κουρούσιη
 
Επιμέλεια: Ανδρέας Νικολαϊδης