Στο €1,25 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα καλυφθούν από τις διεθνείς αγορές το 2020, σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ).
 
Σε ενημέρωση προς επενδυτές την οποία εξέδωσε το ΓΔΔΧ σημειώνει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη χρονιά ανέρχονται σε €1,7 δισεκατομμύρια, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (73%) θα καλυφθούν από έκδοση ευρωπαϊκών μεσοπρόθεσμων ομολόγων ύψους €1,25 δισ.
 
Το εναπομείναν ποσό θα καλυφθεί από γραμμάτια δημοσίου €0,3 δισ., δάνεια €0,1 δισ. και ομόλογα φυσικών προσώπων €0,1 δισ.

Στις χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη χρονιά περιλαμβάνεται και η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ένα ποσό €700 δισ.

Στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών προϋπολογίζονται επίσης και ρευστά €0,6 δισ. που θα προκύψουν από δημοσιονομικά πλεονάσματα.
 
Το ΓΔΔΧ δεν διευκρινίζει κατά πόσον η άντληση του €1,25 δισ. θα επιτευχθεί μέσω μίας ή περισσότερης έκδοσης στις αγορές, αλλά σημειώνει πως «η πλειοψηφία των πράξεων χρηματοδότησης αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου».

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΓΔΔΧ υποχώρησε στα €21,3 δισ. που αντιστοιχεί σε 99% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέους υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει στο 97,4% στο τέλος του 2019 και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία υποχωρώντας στο 81% το 2022, προσθέτει το ΓΔΔΧ.
 
Στη βάση της στρατηγικής του, το ΓΔΔΧ υπολογίζει ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους αλλά και του επόμενου τα ρευστά διαθέσιμα θα καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τους επόμενους εννέα μήνες του 2020 και του 2021.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευνοϊκότερες προοπτικές για ΜμΕ
 
Στα €21.103  δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΔΔΧ, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (αποτελεί το 99% του χρέους της γενικής κυβέρνησης) στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 υποχώρησε στα €21.103 δισ., παρουσιάζοντας μείωση €1,7 δισ. σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην πρόωρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου με την καταβολή €1,56 δισ.

Το μεγαλύτερο μέρος κυπριακού χρέους αποτελούν δάνεια τα οποία υποχώρησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα €8,4 δισ., ή 40% του συνολικού χρέους (από 44% στο τέλος Ιουνίου), και ακολουθούν τα ευρωπαϊκά μεσοπρόθεσμα ομόλογα (ΕΜΤΝ) με €8,06 δισ. ή ποσοστό 38% του συνολικού χρέους και τα εγχώρια ομόλογα με €3,48 δισ. ή 16.5% του συνολικού χρέους (από 17% στο τέλος Ιουνίου).
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει ότι το κράτος εξασφάλισε δάνειο €250 εκατ, από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ). Το δάνειο λήγει το 2026 και φέρει επιτόκιο 0,98%. Γίνεται αντιληπτό πως ο δανεισμός είχε διπλό στόχο, την ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον ΟΧΣ τόσο σε ό,τι αφορά στην εισοδηματική του βάση (επιτοκιακά έσοδα)  όσο και στη μείωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων του οργανισμού.

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ