«Ο περιορισμός στην επανεκλογή αντιπροσώπων του κοινοβουλίου δεν είναι από μόνος του αυθαίρετος ούτε δυσανάλογος και δεν θεωρείται επέμβαση στο δικαίωμα του λαού να επιλέξει εκπρόσωπο και στο δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή, ούτε στο δικαίωμα για εκλογή». 
Αυτά αναφέρει σε γνωμάτευση-σημείωμά της η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας Γιάννα Χατζηχάννα προς την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, που συζητά το θέμα περιορισμού των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών. Μάλιστα, στο ίδιο σημείωμα τονίζεται ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα ο περιορισμός της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας σε δύο, ούτε και των βουλευτών σε τρεις, αφού το επανεκλέγεσθαι, δεν θεωρείται δικαίωμα. 
Η Κυβέρνηση με νομοσχέδιο εισηγείτο τη νομοθετική ρύθμιση των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών. Ωστόσο, οι βουλευτές εν τη σοφία τους κρίνουν ότι δεν πρέπει να περιοριστεί η θητεία τους παρά μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ο λόγος είναι πως η Επιτροπή της Βενετίας αφήνει το θέμα να το ρυθμίσει το κάθε κοινοβούλιο από μόνο του. 
Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι… οι βουλευτές δεν είναι επιρρεπείς στη διαφθορά ή το ρουσφέτι αφού μπορούν να ελεγχθούν και πως δεν ψηφίζουν νόμο για άτομα αλλά για σύνολα.
Καλά όλα αυτά, αλλά είδαμε στο παρελθόν νόμους να ψηφίζονται για ένα άτομο (έμεινε στην ιστορία με το όνομά του) είδαμε νόμους να γέρνουν την πλάστιγγα προς μια κατηγορία προσώπων και να εγγράφονται θέματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι στόχευσαν στο να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Μπορεί κάποια κόμματα να έχουν ρυθμίσει εσωτερικά το θέμα καθορίζοντας τις τρεις θητείες ως το κότα, όμως θα ήταν νομίζουμε ορθότερο αυτό να γινόταν με νόμο ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες ότι έτσι θα επερχόταν και μια ανανέωση στα πρόσωπα. 
Όταν κάποιος γνωρίζει πως θα παραμείνει στη θέση του βουλευτή για πάνω από 15 χρόνια, τότε για ποια ανανέωση θα μιλάμε στο κόμμα τους.
 Σήμερα υπάρχουν βουλευτές που διανύουν την τέταρτη και πέμπτη θητεία τους. Όσο «κρυστάλλινος» από θέματα διαφθοράς και να είσαι, γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνεις ένα με το κατεστημένο. Και επίσης, πώς θα έρθουν νέοι στο κοινοβούλιο, με φρέσκες ιδέες για το πώς θα πάμε μπροστά. Τρεις θητείες για ένα βουλευτή είναι αρκετές για να προσφέρει στον τόπο του και οτιδήποτε περισσότερο θα ήταν τουλάχιστον αχρείαστο. Θα μπορεί να πει κάποιος ότι ο λαός θέλει και τον εκλέγει, γιατί να μη μείνει για όσο καιρό θα συμβαίνει αυτό. Ναι, αλλά η ανανέωση πρέπει να επιδιώκεται και από τον επηρεαζόμενο. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά.

[email protected]