Τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες έχει σήμερα το Λονδίνο, καθώς οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν για να αποφασίσουν τη χρονική έκταση της αναβολής του Brexit.

Ωστόσο, η χθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού Τζόνσον να προαναγγείλει ότι τη Δευτέρα θα ζητήσει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου και πως αν οι βουλευτές εγκρίνουν την πρότασή του τότε θα επαναφέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο του Brexit, έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, βουλευτής του κόμματος του Γάλλου Προέδρου Μακρόν τόνισε ότι το Παρίσι θέλει να διασφαλιστεί πως δεν πρόκειται να δοθεί «μία παράταση για τίποτα».

 

Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές σκέψεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών να περιμένουν έως τη Δευτέρα για την απόφασή τους, αφού πρώτα δουν τι θα συμβεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Για να γίνουν οι εκλογές όπως προτείνει ο κ. Τζόνσον, θα πρέπει να συναινέσουν τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή είναι αναγκαία η στήριξη του Εργατικού Κόμματος.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο, που έχει ήδη απορρίψει δύο φορές ανάλογο αίτημα του πρωθυπουργού, δήλωσε χθες το βράδυ: «Βγάλε το no deal από το τραπέζι και τότε απολύτως στηρίζουμε τις εκλογές». Παρέπεμψε στην απόφαση των Ευρωπαίων ως προϋπόθεση για να λάβει και εκείνος τις δικές του αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣHΣ: Πρόωρες εκλογές στις 12/12 προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον

Παρόλα αυτά, πολλοί βουλευτές του, σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα, πιστεύεται ότι δεν θέλουν εκλογές, αλλά αντίθετα προτιμούν να επιδιωχθεί η διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος.

Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP είναι το κόμμα της αντιπολίτευσης που μοιάζει να θέλει εκλογές περισσότερα από τα άλλα, αλλά ο ηγέτης του στο Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε η πρόκληση εκλογών να γίνει μέσα από πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, ώστε η αντιπολίτευση να έχει δυνητικά μεγαλύτερο λόγο στον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

Ο κ. Μπλάκφορντ κάλεσε τους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε συνάντηση για συντονισμό δράσης.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ