Επιστολή σε πέντε υπουργούς απέστειλαν οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση και διαφωνία τους στην απόφαση για μετατροπή του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου «Φιλοξενία» σε Δικαστικό Μέγαρο. Συγκεκριμένα, θα στεγαστούν 16 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Εφετών και τρεις δικαστές του Εμπορικού δικαστηρίου. 
 
Στην επιστολή τους οι βουλευτές  ζητούν ως έσχατη λύση, όπως παραχωρηθούν δυο από τους ορόφους του εν λόγω κτηρίου για χρήση από το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ) που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Προειδοποιώντας, παράλληλα, για το ενδεχόμενο η Δημοκρατία να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που αλλάξει η χρήση του κτηρίου, καθώς απαλλοτριώθηκε για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Ινστιτούτου. 
 
 
Ειδικότερα, οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου απέστειλαν στις 24/10/2019 επιστολή  προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Παιδείας, Μεταφορών, Εργασίας και Ενέργειας, επισημαίνοντας τους, μεταξύ άλλων, τα εξής: 
 
1 Δεν λήφθηκαν υπόψη οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την παραχώρηση του κτηρίου «Φιλοξενία» για τις ανάγκες της δικαστικής εξουσίας από τυχόν προσφυγές και καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων, λόγω της αλλαγής χρήσης των χώρων από την αρχική χρήση για την οποία έγινε η σχετική απαλλοτρίωση.
 
 
2Δεν λήφθηκε υπόψη η ασυμβατότητα που προκύπτει ως προς τη χρήση του από τη μετατροπή του «Φιλοξενία» σε Δικαστικό Μέγαρο και τη συστέγασή του με το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και με το ΑΞΙΚ. Γεγονός, που ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας, συμφόρησης αλλά και ασφάλειας. 
 
Με τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου να ζητούν όπως παραχωρηθούν για χρήση από το ΑΞΙΚ, στην περίπτωση που τελικά δεν θα μετακινηθούν τα νέα δικαστήρια σε άλλο χώρο, ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος του κτηρίου «Φιλοξενία» με στόχο τη μερική απάμβλυνση του προβλήματος στέγασης που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο. 
 
 
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω ορόφων με τη χρήση εσωτερικών διόδων προς το ενιαίο κτήριο, καθότι μπορούν να διαχωριστούν με ασφάλεια από το ισόγειο και τον πρώτο όροφο όπου θα στεγάζονται τα δικαστήρια, χωρίς η λειτουργία του ενός να επηρεάζει τη λειτουργία του άλλου στον συγκεκριμένο χώρο. Με τους βουλευτές να χαρακτηρίζουν δίκαιο το αίτημα τους και την υλοποίησή του επιβεβλημένη.