Η τριμερής του Βερολίνου, η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ το ερχόμενο Σάββατο και οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας του ΓΓ του ΟΗΕ, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που φτάνουν από την Άγκυρα για απροθυμία εμπλοκής σε μία πενταμερή διάσκεψη παραπέμποντας για μετά τον Μάρτιο, αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου. Στην ατζέντα θα βρίσκεται ασφαλώς και η απόφαση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναμένεται να ενημερώσει για όλες τις σχετικές εξελίξεις τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και να προβεί σε μία αποτίμηση όλων των δεδομένων που υπάρχουν ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς.
 
Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου γίνεται στη σκιά των έντονων αντιπαραθέσεων Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για το Κυπριακό. Ο Άντρος Κυπριανού αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτός από την ενημέρωση για εξελίξεις, να απαντήσει και σε σχέση με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για χαμηλές προσδοκίες της Κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της τριμερούς, αλλά και τους ισχυρισμούς Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος τού είπε ότι δεν αναμένει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στο Βερολίνο.
 
 
«Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος και το Προεδρικό, αντί να επικεντρώνονται στις επιθέσεις κατά του ΑΚΕΛ, καλύτερα είναι να προετοιμάζονται για την κρίσιμη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «μόνο με ξεκάθαρες θέσεις, αταλάντευτη συνέπεια στα συμφωνηθέντα και εποικοδομητικό πνεύμα από τη δική μας πλευρά θωρακίζεται το δίκαιο της υπόθεσής μας και αποκαλύπτεται η πραγματική στάση της Τουρκίας». 
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε χθες ότι η στάση της Τουρκίας δείχνει πως αυτή η συνάντηση κάθε άλλο παρά θα προετοιμάσει τα βήματα για την επανέναρξη των συνομιλιών. «Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που βλέπουμε ότι, με προχειρότητα και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, οδηγούμαστε σε μια τριμερή συνάντηση, με αμφίβολη την έκβασή της» επεσήμανε, προσθέτοντας πως όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε ένα νέο αδιέξοδο.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ αναμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι θα συμβουλεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα πρέπει να προσέλθει σε αυτές τις συναντήσεις με μεγάλη προσοχή, με νηφαλιότητα και, πάνω από όλα, να αποφύγει τις οποιεσδήποτε διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες».
 
 
Η Αλληλεγγύη αναφέρει ότι η τριμερής του Βερολίνου οδηγείται σε «ευθανασία», υποστηρίζοντας ότι Προεδρικό, Συναγερμός και ΑΚΕΛ εξακολουθούν να παραπλανούν τον λαό. «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική από την τριμερή του Βερολίνου και αναμένουμε τη μεθαυριανή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό» αναφέρει.
 
Πρόταση για στρατηγικό σχεδιασμό θα καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Όπως πληροφορούμαστε, η πρόταση Γιώργου Περδίκη θα αφορά τον σχεδιασμό για τη χάραξη πορείας στο Κυπριακό.
 
Την πρότασή του για κοινή ανακοίνωση καταδίκης της Τουρκίας θα επαναφέρει ο Γιώργος Λιλλήκας στην αυριανή συνεδρία. Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά άπαντες θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Οφείλουμε να συμπεριφερθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας».
 
Να σταλεί το μήνυμα ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου και κοινών επιδιώξεων, αναφέρει η Δημοκρατική Παράταξη για την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. 
 
Περιμένοντας μαντάτα από Λουτ
 
Η Τζειν Χολ Λούτ φτάνει το Σάββατο στην Κύπρο έχοντας ως αποστολή της την προετοιμασία του εδάφους, προκειμένου η τριμερής του Βερολίνου να έχει αποτέλεσμα ουσίας και να μην είναι απλά μια συνάντηση διαδικαστικού χαρακτήρα. Την ίδια ώρα τα μηνύματα που φτάνουν από την Άγκυρα αποκαλύπτουν απροθυμία από πλευράς Άγκυρας να μπει αυτή τη χρονική περίοδο σε ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Οι πληροφορίες αυτές φυσικά δεν πρόκειται να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ασφαλώς γνωρίζει πως χωρίς διάθεση για συνομιλίες από πλευράς Τουρκίας θα ήταν μάταιη η επιδίωξη να τρέξει η διαδικασία στο Κυπριακό στα ουσιώδη ζητήματα, όπως είναι το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Επιθυμία της Λευκωσίας είναι όπως, εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία επί των όρων αναφοράς, να ακολουθήσει η σύγκλιση πενταμερούς και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που αυτές διεκόπησαν στο Κραν Μοντάνα.