Mε φόντο τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των διαβατηρίων και την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου, αλλά και το θέμα της αργίας στα δημόσια σχολεία με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, ομάδα εκπαιδευτικών, με προσωπική πρωτοβουλία και όχι οργανωμένα, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας που άρχισε από την Αρχιεπισκοπή και κατέληξε στην Βουλή.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος γύρω στα διακόσια άτομα. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν βίτσες, ενώ μοίρασαν  ομοιώματα διαβατηρίων στους παρευρισκόμενους.

Κύριο σύνθημα των διαμαρτυρόμενων ήταν «Βίτσα, Βίζα, Μίζα. Δεν έχετε τσίπα», ενώ στα πανό που κρατούσαν αναγραφόταν «Τι 30, τι 300000 αργύρια» και «Όχι στον εκκλησιαστικό δεσποτισμό».

 

 

 

 

Σε δηλώσεις της η Μαρίνα Αρμεύτη, εκπροσωπώντας την ανεξάρτητη πρωτοβουλία, σημείωσε ότι, «είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την κατάργηση της γιορτής του Αρχιεπισκόπου. Είναι απαράδεκτο να γιορτάζουμε τέτοιες γιορτές που παραπέμουν σε άλλες εποχές».

«Εμείς διεκδικούμε το κοσμικό σχολείο», πρόσθεσε, ενώ υπέδειξε πως «η σημερινή εκδήλωση είναι η αφετηρία μιας σειράς εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η διαπλοκή της Αρχιεπισκοπής και το βρώμικο χρήμα. Για αυτό ήρθαμε εδώ», κατέληξε.

 

 

 

 

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, o πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, διευκρίνισε ποια είναι η επίσημη θέση της οργάνωσης, σχετικά με την εκδήλωση διαμαρτυρίας. Όπως αναφέρει ο κ. Φυλακτού, στην ΠΟΕΔ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα και ούτε το ΔΣ της ΠΟΕΔ εξέτασε ή συζήτησε κάτι τέτοιο. «Η πρωτοβουλία ανήκει σε κάποια άτομα που έχουν κάθε δικαίωμα να ενεργούν με την προσωπική τους ιδιότητα όπως αυτά κρίνουν», ξεκαθαρίζει. 

Γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο

Μακαριώτατε,
 
Σε αυτό το θρησκευτικό πάρτι εις το όνομα της εορτής του ονόματός σας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δάσκαλοι. Οι δάσκαλοι οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό σας, γιατί, αν δεν ήσασταν εσείς, ενδεχομένως να ξεχνούσαμε τον ρόλο μας. Είσαστε όλο αυτό που δεν θέλουμε να γίνουν οι μαθητές μας! Είσαστε ένα τεράστιο φωτεινό αντι-παράδειγμα για τη νεολαία μας, ιδιαίτερα στον τομέα της ηθικής.
 
Ο σύγχρονος δάσκαλος έχει υποχρέωση -νυν και αεί- να σας προβάλλει ως σύμβολο διαφθοράς, αυταρχισμού και ευτελισμού κάθε θεσμού και αξίας. Πάν’ απ’ όλα οφείλει να παρεμποδίζει με κάθε τρόπο την πολύμορφη εισβολή σας στον τομέα της εκπαίδευσης. Οφείλει να διεκδικεί απαλλαγή από τις  συντηρητικές δυνάμεις, που συνεργαζόμενες με την εκκλησία, καταδικάζουν και εγκλωβίζουν την κυπριακή εκπαίδευση σε οπισθοδρόμηση και απομάκρυνση από την Ευρώπη και τα πολιτιστικά της επιτεύγματα.
 
Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα δεν είναι μαζί σας προσωπικά. Οπόταν, η αδιαφορία σας για την κατάργηση της αργίας προς το πανιερώτατό σας πρόσωπο, φανερώνει τη λανθασμένη -εκ μέρους σας- ανάγνωση των δεδομένων. Γι’ αυτό θα γίνουμε ακόμα πιο σαφείς:
 
Εις το όνομά σας, την ημέρα της εορτής σας, επιδιώκουμε να αλώσουμε τη δική σας Βαστίλη, το μεσαιωνικό φρούριο των παρωχημένων αυταρχικών και συντηρητικών σας ιδεών. Στις 13 Νοεμβρίου 2019 εγκαινιάζουμε τη μέρα της Κοσμικής Εκπαίδευσης. Μετασχηματίζουμε οποιοδήποτε παρακμιακό και παθογενές στοιχείο συνδέεται με το πρόσωπό σας σε κάτι ελπιδοφόρο και ανανεωτικό.
 
Διεκδικούμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, κοσμικό σχολείο. Ένα σχολείο φωλιά και αγκαλιά για μαθητές όλων των εθνικοτήτων, γλωσσών, θρησκευτικών ιδεολογιών κλπ.΄Ένα σχολείο αποδεσμευμένο από τον εκκλησιαστικό ζυγό. Ένα σχολείο που να λειτουργεί ως χώρος εκκοσμίκευσης της κοινωνίας.
 
Αρνιόμαστε ως δάσκαλοι να περιμένουμε τους Καβαφικούς βαρβάρους. Αρνιόμαστε την παθητική αποδοχή της αλλοτρίωσης των θεσμών. Δίνουμε το δικό μας ραντεβού με την αξιοπρέπεια και τη γνήσια εκπαιδευτική μας αποστολή για διαφύλαξη του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Με τιμή,
Το Βήμα Εκπαιδευτικών για Κοσμικό και Ευρωπαϊκό Σχολείο

Πηγή: philenews