Κλινικό διαιτολόγο, διατροφολόγο

1. Ολοένα κι αυξάνονται τα προϊόντα ελεύθερα-γλουτένης στα ράφια των διαφόρων καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα και υπεραγορών. Ναι, αλλά το παράδοξο είναι ότι τα πλείστα άτομα που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και οι περισσότεροι έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν ισχύει, αφού μια τέτοια διατροφή, όταν δεν τηρηθεί σωστά, πιθανώς να οδηγήσει σε ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών. 

2. Τι είναι η γλουτένη; Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι/κριθάρι. Βρίσκεται επίσης σε πολλές τροφές ολικής αλέσεως όπως το σιτάρι και το πλιγούρι. Ορισμένοι ειδικοί στην κοιλιοκάκη προειδοποιούν τους ασθενείς να αποστασιοποιηθούν ακόμα και από τη βρόμη. 

3. Η γλουτένη περιέχει θρεπτικά στοιχεία; Η γλουτένη δεν προσφέρει από μόνη της ιδιαίτερα θρεπτικά οφέλη. Όμως, τα πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν γλουτένη είναι πλούσια σε βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Β και σίδηρο, καθώς επίσης και φυτικές ίνες. Μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, τον διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου. 

4. Τι γίνεται κάθε φορά που αποκλείουμε από το διαιτολόγιό μας ομάδες τροφίμων; Διατρέχουμε τον κίνδυνο μείωσης θρεπτικών συστατικών. Έτσι και στην περίπτωση της γλουτένης, πάρα πολλές μελέτες έχουν παρουσιάσει σοβαρές ελλείψεις στο ασβέστιο, στο μαγνήσιο, στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και στις φυτικές ίνες. Ένα ακόμα μειονέκτημα στο να επιλέγουμε τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι και ο λόγος που έχει «έξυπνα» περαστεί στον κόσμο, δηλαδή ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. 

5. Υπάρχει διαφορά κόστους; Ναι, τα προϊόντα ελεύθερα-γλουτένης, όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, είναι πολύ πιο ακριβά από τα συμβατικά αντίστοιχά τους. Στην Κύπρο, κυρίως, πληρώνουμε έως και τριπλάσια τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, γι’ αυτό τον λόγο εάν κάποιος δεν έχει διαγνωσθεί με δυσανεξία στη γλουτένη δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνει τα εν λόγω προϊόντα.