To Top
04:47 Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Λουκάς Φουρλάς: «Κάθε μωρό που σώζεται είναι λες κι είναι το δικό μου»
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Λουκάς Φουρλάς: «Κάθε μωρό που σώζεται είναι λες κι είναι το...
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκεμβρίου 2017, 10:44 πμ

Μετά απ’ όσα έχει βιώσει το τελευταίο διάστημα, ο Λουκάς Φουρλάς, μιλά αποκλειστικά στο Down Town κι εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία για μια θέση στη Βουλή, αλλά και γιατί θα επιχειρήσει να κολυμπήσει -καταχείμωνα- με την επίλεκτη ομάδα βατραχανθρώπων των ΟΥΚ.

Ήταν πολύ διστακτικός γι’ αυτή τη συνέντευξη. Ακόμα κι όταν τον συνάντησα στο γραφείο του, στο TVONE, δεν ήταν σίγουρος αν ήθελε να μιλήσει. «Ζω το σήμερα, πια», μου εξομολογήθηκε. Αλλά, ο πόνος ήταν ζωγραφισμένος στα μάτια του. Υπήρχαν στιγμές που η φωνή του έτρεμε, κυρίως όταν μου μιλούσε για την πρωτοβουλία του να κολυμπήσει στις 23 Δεκεμβρίου με την επίλεκτη ομάδα βατραχανθρώπων των ΟΥΚ, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για όλες εκείνες τις οικογένειες που τα παιδιά τους δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα στην Παιδοογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου.

«Ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό να βοηθηθούν οικογένειες που έχουν μωρά στο Παιδοογκολογικό ή που βρίσκονται στο εξωτερικό για θεραπεία. Επειδή οι ανάγκες είναι πάρα πολλές θεώρησα ότι πρέπει να συνεισφέρω με όποιο τρόπο μπορώ. Ανέλαβα, λοιπόν, την πρωτοβουλία να οργανώσω μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Ιδρύματος "Ελπίδα", με σκοπό να μαζέψουμε χρήματα για τα μωρά με καρκίνο και λευχαιμία». Παρόλο που κόμπιαζε κάθε φορά που μου περιέγραφε εικόνες απ’ όλα αυτά τα μωρά, που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή, σαν κάτι να υπήρχε εκεί κοντά του που τον έκανε να χαμόγελα. Το έβλεπα στο πρόσωπο του. Το αισθανόμουν. Ο καημός για έναν πατέρα που χάνει το παιδί του είναι μεγάλος. Και η κίνηση του να βουτήξει, παραμονές Χριστουγέννων στα παγωμένα νερά της Λεμεσού, λέει πολλά. Και μαρτυρά άλλα τόσα… «Μπροστά σε αυτό που βιώνουν τα μωρά και οικογένειές τους, το να κολυμπήσω, καταχείμωνα, είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω. Κι επειδή η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, στέλνει τα δικά της μηνύματα. Οτιδήποτε κάνεις, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, είναι μηδαμινό σε αυτό που ζουν καθημερινά όλες αυτές οι οικογένειες και τα μωρά. Άρα, πρέπει να είμαστε ευλογημένοι και ευγνώμονες για το ότι είμαστε καλά και μπορούμε να βοηθούμε».

Κάποιος άλλος στη θέση σου, πιθανόν να τα παρατούσε και να κλεινόταν στον εαυτό του. Εσύ, όμως, δεν καταθέτεις τα όπλα.
Η ζωή είναι αγώνας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καλές ή τις κακές στιγμές της. Για το οτιδήποτε κάνεις με σκοπό να βοηθήσεις όλες αυτές τις οικογένειες και τα μωρά που υποφέρουν είναι ιερό και παρά πολύ λίγο.

Είναι ένας τρόπος, δηλαδή, να ξεπεράσεις τον δικό σου πόνο;
Ίσως είναι μια προσπάθεια να πάρεις μέσα από την προσφορά. Κι εγώ, έχω μάθει να δίνω ένα και να ανταμείβομαι στο πενταπλάσιο.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να ελπίζεις ότι θα έχει επιτυχία αυτή η προσπάθεια;
Το να σωθούν όλα αυτά τα μωρά που δίνουν καθημερινά τον προσωπικό τους αγώνα και το να στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειές τους.
 
Κι αυτό τι σημαίνει για σένα;
Για μένα, κάθε μωρό που σώζεται στο Παιδοογκολογικό είναι λες και σώζεται το δικό μου.

Από πού αντλείς όλη αυτή τη δύναμη;
Από την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να μαζέψουμε ένα ικανοποιητικό ποσό που θα βοηθήσει τα μωρά που έχουν απόλυτη ανάγκη. Όλα τα έσοδα και οι εισφορές που θα μαζευτούν θα δοθούν μέχρι και το τελευταίο σεντ σε αυτές τις οικογένειες.

Πόσο πολύ σ’ έχει αλλάξει η απουσία της μικρής Άρτεμις;
Θέλω να πιστεύω ότι έγινα πιο συνειδητοποιημένος, μετράω περισσότερο τις στιγμές στη ζωή, αναζητώ τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την παρουσία μου. Επίσης, σταθμίζω όλα τα πράγματα που στο παρελθόν έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα και τώρα έγιναν προτεραιότητά μου.

Όπως προτεραιότητα σου ήταν και η οικονομική στήριξη του μικρού αγοριού από το Νεπάλ που νοσηλευόταν το ίδιο διάστημα με το δικό σου παιδί στο Παιδοογκολογικό;
Η ιστορία αφορά ένα παιδάκι από το Νεπάλ το οποίο κάνει θεραπεία στη Γερμανία και χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για την παρουσία της οικογένειας στη χώρα. Θεωρήσαμε, μαζί με την σύζυγό μου Ηλέκτρα, ότι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να χαρίσουμε όλα τα χρήματα που έδωσε απλόχερα ο κόσμος εις μνήμη του μωρού μας, για τη θεραπεία του συγκεκριμένου παιδιού.

Ποιοι σε στηρίζουν σε αυτό τον αγώνα που ετοιμάζεσαι να πραγματοποιήσεις στις 23 Δεκεμβρίου;
Υπάρχουν αρκετοί γνωστοί, συνάδελφοι και αδελφικοί φίλοι που είναι δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Στέλιο Σταυρινίδη, που θα κολυμπήσει μαζί μου, την Κατερίνα Αγαπητού που έχει υπό την ευθύνη της το κομμάτι της επικοινωνίας, το Ίδρυμα «Ελπίδα» που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση, τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαϊδη που παραχώρησε -για πρώτη φορά- άδεια στην ομάδα των μόνιμων βατραχανθρώπων να συμμετάσχουν, όπως επίσης τους έφεδρους βατραχανθρώπους που θα είναι δίπλα μου και δείχνουν με κάθε τρόπο την ευαισθησία τους.

Συνολικά, πόσα άτομα θα συμμετάσχετε;
Μιλάμε για την ομάδα των μόνιμων βατραχανθρώπων της Εθνικής Φρουράς, κάποιοι της ομάδας ΟΥΚ που υπηρετούν τώρα τη θητεία τους και τρεις έφεδροι βατραχάνθρωποι. Περίπου, δεκαπέντε άτομα. Δίπλα μας θα κολυμπάει και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Θα κολυμπήσουμε μαζί μια απόσταση από το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού με τερματισμό την αποβάθρα του παλιού λιμανιού. Αν πετύχει, τότε θα καθιερωθεί ως θεσμός, και του χρόνου θα κολυμπήσει μαζί μας περισσότερος κόσμος. Για λόγους ασφαλείας και μόνο θα θέλαμε να μην κολυμπήσουν άλλοι στην πρώτη μας εκδήλωση.

Ο γιος σου, Ιάσονας, δεν εξέφρασε την επιθυμία να κολυμπήσει με τον μπαμπά του;
Ναι μεν θα βρίσκεται στην εκδήλωση, αλλά θα την παρακολουθεί από απόσταση. Είναι πολύ μικρός για να κολυμπήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Και πώς αντιμετώπισε την απόφασή σου να εγκαταλείψεις την δημοσιογραφία;
Γνωρίζει ότι ο μπαμπάς αλλάζει δουλειά κι επειδή είναι πάρα πολύ ώριμο μωρό το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν: «Μα δεν αγαπάς τη δουλειά σου; Γιατί φεύγεις;». Όταν του εξήγησα ότι κάνω ένα καινούριο βήμα που επίσης αγαπώ, τότε, ηρέμησε και το αποδέχθηκε! Μακάρι να έχω περισσότερο χρόνο τώρα, για να κάνω πράγματα μαζί του.

Μετανιώνεις που δεν προχώρησες νωρίτερα σε αυτή την αλλαγή για να είσαι πιο κοντά στην οικογένειά σου;
Για τίποτα δεν μετανιώνω απ’ όσα έχω κάνει στη ζωή μου. Πιστεύω ότι για όλα υπάρχει το σωστό timing κι όλα συμβαίνουν για ένα σκοπό. Σκέψου ότι αυτή η πρόταση ήρθε σε μια φάση που ενδεχομένως να ζητούσα μια αλλαγή με στόχο, πάντα, να έχω περισσότερο χρόνο για την οικογένειά μου.

Αυτός ήταν και ο ουσιαστικός λόγος που αποφάσισες να εγκαταλείψεις τη δημοσιογραφία;
Μετά από 22 χρόνια στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στη δημοσιογραφία γενικότερα, θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να κάνω ένα νέο ξεκίνημα. Ίσως είναι και συνυφασμένο με την παρούσα φάση της ζωής μου. Ενδόμυχα αποζητούσα μια αλλαγή.

Είσαι έτοιμος γι’ αυτή τη νέα επαγγελματική πρόκληση;
Ναι, είμαι έτοιμος αλλά προτεραιότητά μου είναι ο γιος μου και οικογένειά μου. Είναι η επικεφαλίδα, πλέον, στη ζωή μου. Μπαίνουν κατά μέρος οι καριέρες και οτιδήποτε άλλο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι συνειδητοποιημένος σε αυτό που πάω να κάνω. Ξέροντας τον εαυτό μου θα προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ μέσα από το νέο μου πόστο. Εξάλλου, δεν θα πήγαινα σ’ αυτή τη δουλειά αν δεν γνώριζα ότι υπήρχε αποδοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.  

Τι σου έχουν διδάξει τα 22 χρόνια που βρίσκεται στην τηλεόραση;
Αν δεν είσαι ο εαυτός σου, ειλικρινής και αληθινός απέναντι στους τηλεθεατές, κάποια στιγμή θα σε φτύσουν. Αν καταφέρεις να τους κοιτάς στα μάτια και να είσαι ταπεινός, μπορεί άνετα να σε αντέξει το σύστημα και κάποια στιγμή να σε επιβραβεύσει.

Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση να τα παρατήσεις όλα και να ασχοληθείς με κάτι εντελώς διαφορετικό;
Δεν κοιμόμουν για τρία μερόνυχτα μέχρι να πάρω την απόφαση, παρόλο που μέσα μου ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω.

Αισθάνεσαι καθόλου τη μονιμότητα που σου προσφέρει μια τέτοια θέση;
Δεν υπάρχει πια η λέξη «μόνιμα». Προσπαθώ πια να δώσω μια άλλη αξία στη ζωή μου. Το πού μπορεί να είμαι μετά από ένα χρόνο μόνο ο Θεός το ξέρει. Δεν είναι μόνιμη θέση. Εξαρτάται αποκλειστικά από το κοινοβούλιο αν θα ανανεώνει κάθε χρόνο το συμβόλαιό μου κι από μένα αν θα το αποδεχτώ. Διευκρινίζω ότι δεν πρόκειται για διορισμό, αλλά για αγορά υπηρεσιών.

Η πρώτη μέρα σου στη Βουλή, πώς ήταν;
Χαλαρή. Με συγκίνησε πολύ η υποδοχή που έτυχα, τόσο από τους βουλευτές και το προσωπικό του κοινοβουλίου όσο κι από τους συναδέλφους μου που ήταν εκεί.

Το γεγονός ότι θα πρέπει να διαφοροποιήσεις εντελώς το dress code σου, δεν σε ενοχλεί;
Αυτό θα είναι όντως μεγάλο πρόβλημα για μένα. Κυκλοφορώ όλη μέρα με τζιν παντελόνι και ένα φουτεράκι. Κοστούμι και γραβάτα φόρεσα μόνο στον γάμο μου και κάθε βράδυ στα δελτία. Θα είναι μεγάλο βάσανο για μένα κάθε πρωί.

Πώς είναι να αποχαιρετάς τον κόσμο, παρουσιάζοντας το τελευταίο σου δελτίο;
Για να μπορέσω να τα βγάλω εις πέρας, παρακάλεσα όλους τους συναδέλφους μου να μη με αποχαιρετήσουν. Μπήκα στο στούντιο και το αντιμετώπισα λες κι ήταν ένα ακόμη δελτίο. Η μόνη φάση που λύγισα ήταν όταν καληνύχτιζα τους τηλεθεατές. Γέμισαν τα μάτια μου. Το μόνο που άκουγα στο στούντιο ήταν μια εκκωφαντική σιωπή στο κοντρόλ και τη φωνή της Μαριάννας, της σκηνοθέτιδας του δελτίου, που μου είπε στο ακουστικό: «Ήταν τιμή μου που δούλεψα μαζί σου». Εκείνη τη στιγμή δυσκολεύτηκα πάρα πολύ και ευτυχώς έκλεισαν γρήγορα τα φώτα για να μη με δει ο κόσμος που λύγισα.

Μέτρησες πότε τα δελτία που έχεις παρουσιάσει μέχρι σήμερα;
Αν δεν κάνω λάθος παρουσίασα 1780 εκπομπές «Έχεις μέσον», ενώ στην ενημέρωση παρουσίασα περίπου 6.500 δελτία κι πάρα πολλές πολιτικές εκπομπές.

Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψεις ή θεωρείς ότι έκλεισε οριστικά ο κύκλος της τηλεόρασης;
Πάντα υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω διότι έχω ένα ρητό στη ζωή μου: «Ποτέ μην πεις ποτέ». Εξαρτάται, όμως, πως θα το φέρουν συνθήκες.

  Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Χάμπαλης      Στέλιος Καλλινίκου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.