Μέλος Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων

1. Πώς ήταν το 2017 για τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων; Χρονιά αποφάσεων για διάφορα θέματα που απασχολούσαν τη ΔΕΑ για χρόνια, μέσα από σωστή αξιολόγηση των δεδομένων και επιστημονική προσέγγιση. Βελτίωση του τρόπου διεξαγωγής της έρευνας και της διαδικασίας επιλογής χώρων προς ανασκαφή. Επίσης δημιουργήθηκε η νέα ενιαία κεντρική βάση δεδομένων. Το 2017 έγιναν 61 ανασκαφές, 90 ταυτοποιήσεις Ελληνοκυπρίων και 26 Τουρκοκυπρίων. Ο γενικός αριθμός αγνοουμένων είναι 1510 Ελληνοκύπριοι και 492 Τουρκοκύπριοι. Απομένουν (stillmissing) 865 Ελληνοκύπριοι και 282 Τουρκοκύπριοι.

2. Ξεχώρισε μια πρόσφατη ανάρτησή σας στο Facebook, η οποία τι λέει; Εσύ μπορεί να μη γνωρίζεις, αλλά αν ρωτήσεις μέσα στο οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον, πιθανόν να εντοπίσεις κάποια ξεχασμένη ιστορία, ένα ξεχασμένο γεγονός που θα μας βοηθήσει. Στήριξε την προσπάθειά μας αυτή, πριν φύγουν και οι λιγοστές μανάδες που βρίσκονται εν ζωή. Μοιράσου το μήνυμα αυτό με όσους πιο πολλούς μπορείς, γίνε ενεργός συνοδοιπόρος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, για να τονώσουμε την ελπίδα. Σε χρειαζόμαστε! Σε χρειάζονται! Όσοι επιθυμούν να δώσουν στοιχεία μπορούν να καλούν ανώνυμα στο τηλέφωνο 22400142.

3. Ποια ήταν η μέχρι σήμερα ανταπόκριση; Πάρα πολύ θετική, διαμοιράστηκε σε πάρα πολλούς χρήστες του Facebook και καταγράφηκαν διάφορα θετικά σχόλια. Η συμμετοχή του κόσμου μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας μέσα στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε την ενεργή συμμετοχή των συνανθρώπων μας, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το παράθυρο ελπίδας για τους συγγενείς των αγνοουμένων.

4. Ξεκινήσατε εκστρατεία με πινακίδες στους δρόμους; Ναι, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, μέσω των οποίων ζητούμε όπως όσοι κατέχουν πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων να τις παραχωρήσουν στην Επιτροπή.

5. Τι περιμένετε από το 2018; Εντοπισμό μαζικών χώρων ταφής, νέες πληροφορίες από τη μελέτη Κρατικών Αρχείων και Διεθνών Οργανισμών. Ποιο συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες από όλους μας σε όλα τα επίπεδα του Προγράμματος.