Όλες οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, οι οποίες ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευημερία των πολιτών τους, σχεδιάζουν, οραματίζονται και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή οικονομία, μια βιώσιμη πραγματικά οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα τους επιτρέψει να έχουν πολίτες ευχαριστημένους και ευημερούντες. Μέσα στους κύριους αυτούς σχεδιασμούς τους, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνουν οι προσπάθειες και τα κίνητρα των κυβερνήσεων για τις ξένες και ντόπιες επενδύσεις.

Κυρίως για τις ξένες επενδύσεις, γίνεται ένας ανηλεής πόλεμος μεταξύ των κρατών για επικράτηση, διότι αναγνωρίζουν τη σημαντική συμβολή τους στην ντόπια ανάπτυξη και ευημερία. Τα κράτη, πέραν από τα κίνητρα που δίνουν στους επενδυτές, δημιουργούν και τις ανάλογες υποδομές ενθαρρύνοντας όσους θα ήθελαν να επενδύσουν στον τόπο τους.

Πέραν από τις κεντρικές κυβερνήσεις σημαντικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη, έχουν οι δήμοι και τα Συμβούλια της κάθε περιοχής , καθώς και οι διάφοροι φορείς.

Στον τόπο μας χαρακτηριστικό παράδειγμα πέραν της κυβερνητικής Κεντρικής Πολιτικής, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία πράγματι μέσα από τα οράματα, σχεδιασμούς και αποφάσεις τους όπως και τα μεγάλα ασφαλώς έργα τους, δημιουργούν περιβάλλον χαράς και ικανοποίησης για τους κατοίκους τους και εμπνέουν και ενθαρρύνουν επενδυτές για να επενδύσουν στις περιοχές τους, γνωρίζοντας την τεράστια αξία αυτών των επενδύσεων, ξένων και ντόπιων για την τοπική κοινωνία και στη γενικότερη οικονομία μας.

Τις ξένες και τις ντόπιες επενδύσεις πρέπει να τις προετοιμάσεις. Πέραν από τα έργα υποδομής που χρειάζονται, είναι αναγκαία η φαντασία, η σκληρή δουλειά, το όραμα, η επιμονή και η αποφασιστικότητα των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν, αφού γνωρίζουν τη μεγάλη προστιθέμενη αξία των επενδύσεων, να δημιουργήσουν γρήγορους μηχανισμούς εξυπηρέτησης των επενδυτών, για να μπορέσουν αυτοί να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Η ταχύτητα, η εξαιρετική διάθεση, η ευκινησία, η διαλεκτική προσέγγιση των δημάρχων, η προσωπικότητα τους και των Δημοτικών Συμβουλίων, είναι στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την προσέλκυση επενδύσεων και από το  εξωτερικό και από το εσωτερικό.

Οι επενδυτές, ιδίως οι ξένοι, μελετούν όλες τις οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και άλλες παραμέτρους μιας χώρας και μιας περιοχής για να επενδύσουν. Οι επενδυτές δεν διακινδυνεύουν τα κεφάλαια τους, πέραν ενός λελογισμένου ρίσκου.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις επενδυτικές δραστηριότητες σ’ όλη την Κύπρο και θεωρώ ότι γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεγάλες προσπάθειες δημιουργίας έργων υποδομής και προσέλκυσης επενδύσεων.

Την πόλη στην οποία κατοικώ με την οικογένεια μου, μετά την τούρκικη εισβολή το 1974, τη Λάρνακα, παρακολουθώ πολύ στενά, επισταμένα και αντικειμενικά. Κατά την άποψη μου, στη Λάρνακα συντελείται ένα θαύμα. Η πόλη, μέρα με τη μέρα, αλλάζει όψη, ομορφαίνει, είναι αρωματισμένη. Δημιουργήθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεκάδες έργα υποδομής τα οποία χαίρονται και ικανοποιούν τους πολίτες και τους ξένους στην πόλη. Παρακολουθούμε έναν «οργασμό» ακόμα έργων ποιοτικής αναβάθμισης και υποδομής. Παρακολουθούμε έναν δήμαρχο και ένα Δημοτικό Συμβούλιο  ενωμένο, σοβαρό, υπεύθυνο, με όραμα, αποφασιστικότητα και επιμονή. Ταυτόχρονα, ψηλαφούμε τις ξένες και ντόπιες επενδύσεις που γίνονται στην πόλη και στην περιφέρεια της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της μεγαλύτερης επένδυσης στον τόπο μας, της Μαρίνας Λάρνακας. Η επιμονή και οι αγώνες του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου γκρέμισαν τα τείχη των πετρελαιοδεξαμενών και άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για νέες ποιοτικές, οικολογικές και πράσινες επενδύσεις. Η Λάρνακα μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ με ακόμα μεγαλύτερες ποιοτικές επενδύσεις. Η Λάρνακα είναι μια υποσχόμενα δυναμική και μοναδική πόλη, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα ποιοτικά εργαλεία για μια συνεχή αναπτυξιακή πορεία. Θεωρώ ότι με την περιφερειακή ολοκλήρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ελευθερία και αυτονομία που θα διαθέτει, η Λάρνακα θα ατενίζει με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον της, το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας.

* Προπονητής Ποδοσφαίρου