Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 προκηρύσσει εικαστικό διαγωνισμό για ανέγερση μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 σε χώρο που παραχωρείται από το Δήμο Λευκωσίας, σύμφωνα με τους όρους και τα στοιχεία που αναφέρονται στη σχετική προκήρυξη.

Το μνημείο θα τοποθετηθεί στη μικρή πλατεία μπροστά από την είσοδο του κοιμητηρίου των Αρμενίων στην οδό Μάρκου Δράκου, κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Τα έγγραφα του Διαγωνισμού θα αναρτώνται στον ιστότοπο του Διαγωνισμού και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται σχετικά. Η παραλαβή των εγγράφων είναι δωρεάν και η συμμετοχή δεν απαιτεί προγενέστερη εγγραφή στο Διαγωνισμό.

Ο Αγωνοθέτης θα ορίσει Ειδική Επιτροπή για την παρακολούθηση της κατασκευής του έργου.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 επιδιώκει να εξασφαλίσει πρωτότυπη και αισθητικά ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική δημιουργία που να αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στα άτομα που κατέστησαν αιχμάλωτοι συνεπεία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και να υπενθυμίζει στις επόμενες γενιές την τραγική αυτή πτυχή του πολέμου.

Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους γιατί ήταν ο πρώτος που αντίκρυζαν μετά την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές του κράτους, όταν αποκτούσαν ξανά την ελευθερία τους και επανενώνονταν με τις οικογένειες τους. Μεταφέρονταν με λεωφορεία, μέσω της οδού Σαίξπηρ, από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

Στο μνημείο θα αναγράφεται η πρόταση: «ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ 1974 Προς τιμή των 2467 αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο το 1974»

Η συνολική αμοιβή του αναδόχου για το έργο κατά την παράδοσή του, συνεκτιμημένων των δαπανών σχεδίασης, ετοιμασίας της πρότασης, εκτέλεσης, διαμόρφωσης του άμεσου υπαίθριου χώρου και εγκατάστασης, θα είναι €53.000  συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε καλλιτέχνες, ή ομάδες καλλιτεχνών που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ή διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κριτική Επιτροπή είναι πενταμελής και αποτελείται από τους Βάσο Χρίστου (πρόεδρος), πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Αθηνά Παπαδοπούλου, Αρχιτέκτονας, Προϊσταμένη Γραφείου Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας, Δημήτρης Σοφοκλέους, Αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος Επιτροπής Μνημείων Υφυπουργείου Πολιτισμού, Αθηνά Αντωνιάδου, Εικαστικός, εκπρόσωπος ΕΚΑΤΕ, Μαρία Μαύρου, Αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος ΕΤΕΚ.

Η Κριτική Επιτροπή θα αξιολογήσει τις μελέτες που θα υποβληθούν και θα βραβεύσει τις καλύτερες με το 1ο βραβείο (€5000), το 2ο βραβείο (€3000) και το 3ο βραβείο (€2000). Η Κριτική Επιτροπή θα μπορεί να απονείμει μέχρι δύο επαίνους χωρίς χρηματική αποζημίωση.