Λειτουργό προγραμμάτων Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου

1. Ποια κατάσταση επικρατεί σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση/βία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο; Παρόλο που σε εθνικό επίπεδο δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία ή πρόσφατες έρευνες που να απευθύνονται συγκεκριμένα στο θέμα αυτό, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) το 2014 έδειξε ότι οι γυναίκες στην Κύπρο μεταξύ 18-29 χρόνων είναι πιο ευάλωτες στη σεξουαλική παρενόχληση, με το 38% των συμμετεχόντων να έχουν υποστεί τέτοια παρενόχληση 12 μήνες πριν την έρευνα. 

2. Για τα κρούσματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο; Παρατηρήθηκε αύξηση καθώς τα ποσοστά των γυναικών που έχουν υποστεί παρενόχληση είναι διπλάσια σε σχέση με άλλες μορφές. 

3. Τι κάνετε με αυτά τα δεδομένα; Για το λόγο αυτό, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, από τον Ιανουάριο του 2017 υλοποιεί ένα πρόγραμμα με τίτλο, «EndingSexualHarassmentandViolenceinThirdLevelEducation (ESHTE)» έτσι ώστε να διερευνήσουμε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στα κυπριακά πανεπιστήμια όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης που έχουν για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας αλλά και να προτείνουμε μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου. 

4. Τι πιστεύουν οι νέοι για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία; Σύμφωνα με τις απόψεις των νέων, 18-25 ετών,  ανέδειξε ότι το 70% των συμμετεχόντων είχαν απόψεις και στάσεις που προάγουν τη βία όπως τη ρίψει ευθυνών στο ίδιο το θύμα αλλά και ότι τέτοια περιστατικά αποτελούν ιδιωτικό θέμα μεταξύ του ζευγαριού. Μάλιστα 50% των συμμετεχόντων συμφώνησε ότι η χρήση βίας υπό ορισμένες συνθήκες είναι δικαιολογημένη για να «διορθώσουν» κάποια συμπεριφορά του θύματος. 

5. Τι δείχνουν οι αντιλήψεις αυτές; Οι αντιλήψεις αυτές δείχνουν ότι οι γυναίκες από τη μία πλευρά είναι επιρρεπείς στην αποδοχή μύθων γύρω από το βιασμό και τη βία, κάτι που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να επιλέξουν ένα βίαιο σύντροφο, ενώ νεαροί άνδρες με παρόμοιες απόψεις είναι πιο πιθανό να είναι βίαιοι απέναντι στις συντρόφους τους.