Με τη στρατιωτική τελετή Trooping the Colour αρχίζουν στη Βρετανία (στις 10 το πρωί τοπική) οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή το ιστορικό επίτευγμα των 70 ετών στο θρόνο.

Για πρώτη φορά στις επτά δεκαετίες βασιλείας της η 96χρονη πλέον μονάρχης δε θα επιθεωρήσει προσωπικά τις παρατεταγμένες στο Horse Guards Parade  στρατιωτικές μονάδες. Το καθήκον αυτό εκτελεί σήμερα ο διάδοχος Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος.

Το Trooping the Colour, κατά το οποίο ένα σύνταγμα από τη μεραρχία του βασιλικού οίκου περιφέρει τη σημαία του (colour) ενώπιον των υπολοίπων μονάδων, πραγματοποιείται για να τιμηθούν τα γενέθλια του εκάστοτε μονάρχη κάθε χρόνο από το 1760 και μετά.

Όπως έγινε γνωστό, στον εξώστη του χώρου της τελετής, μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα εμφανιστεί και το ζεύγος των Σάσεξ Χάρι και Μέγκαν, που έφτασαν την Τετάρτη στη Βρετανία από τις ΗΠΑ φέρνοντας για πρώτη φορά μαζί τους και την κόρη τους Λίλιμπετ, που γίνεται ενός έτους το Σάββατο.

Μετά από την τελετή, η βασίλισσα Ελισάβετ θα δεχθεί χαιρετισμό από τους στρατιώτες που θα επιστρέφουν βγαίνοντας στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, στο οποίο θα ξαναβγεί λίγη ώρα αργότερα μαζί με ακόμα 16 ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας (δηλαδή χωρίς τους Σάσεξ και τον Πρίγκιπα Άντριου) για να παρακολουθήσουν τις εντυπωσιακές υπερπτήσεις 70 μαχητικών αεροσκαφών.

Τη νύχτα θα πραγματοποιηθεί η αφή περισσότερων από 3.000 πυρσών σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας. Ο κεντρικός και πιο εντυπωσιακός πυρσός θα ανάψει στην καλλιτεχνική εγκατάσταση ‘Tree of Trees’ που έχει τοποθετηθεί μπροστά από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η 21ός μέτρων εγκατάσταση του Βρετανού σχεδιαστή Τόμας Χέδεργουϊκ περιέχει κομμάτια από 350 ενδημικά δέντρα του Ην. Βασιλείου και αποτελεί φόρο τιμής στις δενδροφυτεύσεις της Ελισάβετ. Η εγκατάσταση περιέχει και προβολείς που θα είναι στραμμένοι στη πρόσοψη του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα θα έχει επιστρέψει από το απόγευμα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, από όπου θα δώσει το έναυσμα για την αφή την πυρσών με ένα συμβολικό άγγιγμα σε ειδικά κατασκευασμένη και διακοσμημένη Κοινοπολιτειακή Υφήλιο των Εθνών.

Το βράδυ της Τετάρτης αποκαλύφθηκε ένα νέο φωτογραφικό πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ. Απεικονίζεται χαμογελαστή στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της στο Κάστρο του Ουίνδσορ, φωτογραφημένη από τον Ράναλντ Μακέχνι.

Σε μήνυμά της η βασίλισσα ανέφερε ότι αντλεί έμπνευση από την καλή θέληση προς το πρόσωπό της, ευχαριστώντας το έθνος. «Ξέρω ότι πολλές ευτυχισμένες αναμνήσεις θα δημιουργηθούν σε αυτές τις εορταστικές περιστάσεις», ανέφερε επίσης η Ελισάβετ, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι οι προσεχείς ημέρες θα παράσχουν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών, καθώς ατενίζουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό».