Στις 7 Απριλίου, Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) θα πορευτούν προς το Προεδρικό, έχοντας στο επίκεντρο της κοινής τους διαμαρτυρίας τις εξετάσεις τετραμήνων και τα όσα αρνητικά καταγράφηκαν στο πλαίσιο διεξαγωγής τους τον περασμένο Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να αποφασίσει και η ΟΕΛΜΕΚ, κατά πόσον θα συμμετάσχει και αυτή στην πορεία διαμαρτυρίας οργανωμένων γονέων και μαθητών. Πάντως, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων, Χαράλαμπος Διονυσίου, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς για συμμετοχή στην εν λόγω εκδήλωση με στόχο να σταλεί δυνατό και σαφές μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Διονυσίου, το μήνυμα αυτό είναι: 

>> Έχει αποτύχει η εφαρμογή των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου.

>> Έχουν θυματοποιηθεί χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στη συγκεκριμένη εξεταστική διαδικασία.

>> Έχει ασκηθεί τρομακτική πίεση στους εκπαιδευτικούς Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να καλύψουν την ύλη ενόψει των εξετάσεων τετραμήνων.

Ερωτηθείς για το τι διεκδικούν οι γονείς μέσω αυτής της πορείας διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Διονυσίου δήλωσε άμεση διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν καταγραφεί από την εφαρμογή του θεσμού το πρώτο τετράμηνο και τη διασφάλιση ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα ενόψει των εξετάσεων του δευτέρου τετραμήνου,  τον ερχόμενο Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ξεκαθάρισε ότι εάν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα και αν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες για το δεύτερο τετράμηνο, τότε ξεκάθαρα θα ζητήσει την κατάργηση των εξετάσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι θέση τόσο της ΠΣΕΜ, όσο και της ΟΕΛΜΕΚ είναι η κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Ο κυριότερος λόγος που είμαστε τόσο έντονοι για αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι διότι καταγράφηκαν αρκετά προβλήματα και στρεβλώσεις, και αρνητικά αποτελέσματα, μέσα από την εφαρμογή του θεσμού κατά το πρώτο τετράμηνο, κι αντί να κληθούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς από το υπουργείο Παιδείας στο τραπέζι του διαλόγου γύρω από αυτά τα θέματα, βλέπουμε δηλώσεις του υπουργού σε ΜΜΕ, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι και προσβλητικές για τους γονείς», ανέφερε ο κ. Διονυσίου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν νοείται να χρησιμοποιούνται τα παιδιά για πειράματα σχετικά με την εισαγωγή νομοθεσιών, ούτε να θυματοποιούνται από την κακή εφαρμογή ή την αποτυχία κάποιων να εφαρμόσουν αυτές τις νομοθεσίες. 

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα αποτελέσματα τα οποία συγκέντρωσε από τα σχολεία, με βάση τα οποία καταδεικνύεται ότι η επίδοση μαθητών δεν ήταν η αναμενόμενη. Κάτι που αμφισβητεί το υπουργείο Παιδείας, το οποίο απαντώντας, έκανε λόγο για ελαφρώς βελτιωμένες επιδόσεις. Επίσης, οι οργανωμένοι γονείς έχουν σε εξέλιξη παγκύπρια έρευνα με επιστημονικό συνεργάτη, για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στο πλαίσιο της οποίας οι γονείς θα απαντήσουν σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

Η πορεία διαμαρτυρίας γονέων και μαθητών (με τη συμμετοχή πιθανό και της ΟΕΛΜΕΚ) έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 7 Απριλίου, στις 11:00 π.μ. από σημείο της λεωφόρου Αθαλάσσας και με προορισμό το Προεδρικό. 

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας προγραμματίζει την πραγματοποίηση επίσκεψης στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, την Τρίτη 12 Απριλίου, με στόχο να βρεθεί δίπλα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές του. 

Στο κάδρο της Κύπρου τα Αναλυτικά της Ελλάδας

Για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας ως προς την ενίσχυση της γλωσσομάθειας των μαθητών και ταυτόχρονα της Ελληνομάθειας στους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, ενημέρωσε χθες ο υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου, τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων. Στο πλαίσιο όμως της εν λόγω σύσκεψης, δεν έλειψαν και οι αναφορές στις εξετάσεις τετραμήνων, τόσο όσον αφορά γενικά τον θεσμό –καθώς οι δύο πλευρές έχουν αντίθετες απόψεις– όσο και τα φιλολογικά μαθήματα, με στόχο να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις εκεί και όπου εντοπίστηκαν προβλήματα, ενόψει του δεύτερου τετραμήνου. 

Αναφορικά με το θέμα της γλωσσομάθειας και της ενίσχυσης της Ελληνικής γλώσσας, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η πλευρά των εκπαιδευτικών ενημερώθηκε για τη θεσμοθέτηση των διαγνωστικών τεστ Ελληνομάθειας από την Προδημοτική και την Α’ τάξη Δημοτικού, ούτως ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι γνωρίζουν τα παιδιά, τη διατήρηση των τεστ αυτών όπως είναι σήμερα, δηλαδή στην Γ’ και Στ’ τάξη καθώς επίσης και στην προσθήκη ενός ακόμα στην Α’ τάξη Γυμνασίου. Επίσης, αναφορά έγινε και στην πρόθεση του υπουργείου για δημιουργία τάξεων υποδοχής για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, με βασικό μέλημα την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας πριν αυτά ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, ούτως ώστε να μπορούν να επικοινωνούν αλλά και να αντιλαμβάνονται την εκπαιδευτική διαδικασία. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τους φιλόλογους ότι μπορούν να υιοθετηθούν τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα που εκπόνησε πρόσφατα η Ελλάδα κυρίως στη Γλώσσα –καθώς τα ίδια διδάσκονται και στα σχολεία της Κύπρου– με επικεφαλής τον γλωσσολόγο Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ενώ παράλληλα θα ενταχθούν και καινοτόμα εργαλεία στην εκπαίδευση μας, όπως είναι το πολλαπλό βιβλίο. Λέχθηκε όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο σύστασης μίας επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα Αναλυτικά Προγράμματα και συμβάλει στην αξιοποίησή τους. 

Ενημέρωση έγινε και για τη λειτουργία του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από μαθητές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στα αντικείμενα αυτά. 

Όσον αφορά στα θέματα που συζητήθηκαν για τα δοκίμια φιλολογικών μαθημάτων στο πλαίσιο των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, πέραν από τη θεματοθέτηση, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων αναφέρθηκε σε κάποια προβλήματα ή αδυναμίες που παρατηρήθηκαν με στόχο να βελτιωθούν στην πορεία. Κάτι, για τα οποία φαίνεται, να έδωσε ήδη οδηγίες ο κ. Προδρόμου, για να προσεχθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από αυτά τα θέματα ήταν το ότι στα φιλολογικά μαθήματα μετά την ετοιμασία του δοκιμίου, αυτό δεν λύθηκε από εκπαιδευτικό ούτως ώστε να υπολογιστεί ο χρόνος επίλυσης, ούτως ώστε να υπολογιστεί και ο χρόνος επίλυσης από τους μαθητές. Επίσης, αναφέρθηκε ότι καλό θα είναι να γίνεται ένας συντονισμός μεταξύ θεματοθετών και επιθεωρητών σχετικά με την οριστικοποίηση του Οδηγού Διόρθωσης.