Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα και δίνει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξουσία με απόφασή του να μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και στην Κύπρο, καθότι φέτος η Πρωτομαγιά πέφτει Κυριακή. Στην Ελλάδα, η αργία μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα 2 Μαΐου, αλλά στην Κύπρο δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να δίνει δικαίωμα στην υπουργό Εργασίας να μεταφέρει την αργία. Ως εκ τούτου, η αργία της Πρωτομαγιάς στη χώρα μας δεν μετατίθεται και θα τηρηθεί μεθαύριο Κυριακή.

Λόγω της Πρωτομαγιάς, πάντως, τα γενικά καταστήματα – βλ. κυρίως υπεραγορές – θα παραμείνουν κλειστά, όπως ορίζει η νομοθεσία που καθορίζει τη λειτουργία των καταστημάτων και τους όρους απασχόλησης των υπαλλήλων τους. Πρόνοια για τις αργίες, περιλαμβανομένης και της Πρωτομαγιάς, υπάρχει και σε άλλες νομοθεσίες που αφορούν δικαιώματα εργαζομένων, προβλέποντας όμως όχι μεταφορά της αργίας, αλλά τον τρόπο πληρωμής/αποζημίωσης των εργαζομένων τις αργίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα τριήμερα και οι αργίες για το 2022

Oι αργίες καταγράφονται και στις νομοθεσίες για λειτουργία του Δημοσίου, χωρίς όμως και πάλι πρόληψη για μεταφορά τους. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τα γενικά καταστήματα, τα ειδικά καταστήματα -φούρνοι, περίπτερα κτλ- θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά την Πρωτομαγιά, με αυξημένη αποζημίωση για τους εργαζόμενους (με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας).

Πρόβλεψη για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς στη χώρα μας, όπως μας αναφέρθηκε από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, υπάρχει μόνο σε μερικές συλλογικές συμβάσεις που αφορούν κλάδους που εργάζονταν τουλάχιστον στο παρελθόν σε εφταήμερη βάση ή εξαήμερη βάση και, εφόσον υπάρχει σχετική συμφωνία, αυτή πρέπει να εφαρμόζεται. Πάντως, για το σύνολο της οικονομίας σχεδόν, η φετινή Πρωτομαγιά θα εορταστεί την Κυριακή και η ερχόμενη Δευτέρα θα είναι μια κανονική εργάσιμη μέρα για το Δημόσιο, τις τράπεζες και για όλα τα καταστήματα. Υπενθυμίζουμε ότι, πέρσι, όταν η Πρωτομαγιά συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο, υπήρξαν αιτήματα για μεταφορά της σε άλλη μέρα, προκειμένου να μπορούν τα γενικά καταστήματα να εργαστούν και να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, ωστόσο, αυτά απορρίφθηκαν, αφού η νομοθεσία για λειτουργία των καταστημάτων προβλέπει ρητά πως «στην περίπτωση που η αργία της 1ης Μαΐου συμπέσει στην περίοδο των δέκα (10) ημερών που προηγούνται της ημέρας του Πάσχα, θα τηρείται ως αργία».