Προς ολοκλήρωση οδεύει η σοβαρή υπόθεση που αφορά τον εμπρησμό της αίθουσας τεκμηρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού που διεπράχθη στις 21 Ιουλίου 2021.

Κατά την προχθεσινή διαδικασία τέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου τα γεγονότα της υπόθεσης μετά και την παραδοχή των δύο κατηγορούμενων στο αδίκημα του εμπρησμού. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι στα γεγονότα της υπόθεσης δεν έγινε αναφορά στον τρόπο επικοινωνίας που είχε ο υπόδικος-κατηγορούμενος με τα πρόσωπα που έθεσαν τη φωτιά στην αίθουσα τεκμηρίων. Η αναφορά στα γεγονότα αρκέστηκε, στο ότι ο υπόδικος είχε επικοινωνία με άλλα πρόσωπα χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος.

Για τον τρόπο επικοινωνίας ο δικαστής του Κακουργιοδικείου προέβη σε ερώτηση προς την Κατηγορούσα Αρχή, με την τελευταία να απαντά ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς επικοινώνησαν ο 30χρονος (2ος κατηγορούμενος) με τα άλλα πρόσωπα που τους έδωσε οδηγίες.

Θυμίζουμε πως στην αρχή της εκδίκασης της υπόθεσης τέθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι ο 30χρονος υπόδικος μέσω βιντεοκλήσης από το κελί του στις Κεντρικές Φυλακές, κατεύθυνε το πώς θα εισέλθουν, να διαρρήξουν, να κλέψουν τα τεκμήρια της υπόθεσης παραγωγής μεθαμφεταμίνης και στη συνέχεια να θέσουν φωτιά στην αίθουσα τεκμηρίων του Δικαστηρίου.

Αφού ακούστηκαν τα γεγονότα της υπόθεσης, ο συνήγορος υπεράσπισης του 33χρονου κατηγορούμενου, Ανδρέας Σάββα, αγόρευσε για μετριασμό της ποινής του πελάτη του. Όπως είναι γνωστό, ο 33χρονος είναι το πρόσωπο που βρισκόταν στην παρακείμενη περιοχή του Δικαστηρίου και κρατούσε τσίλιες. Η υπόθεση ορίστηκε για επιβολή ποινής στις αρχές Μαΐου μόνο για τον 33χρονο, καθώς για τον 30χρονο (2ο κατηγορούμενο) θα επιληφθεί το άλλο Κακουργιοδικείο, όπου θα επιβάλει ποινή και για την υπόθεση του εργαστηρίου μεθαμφεταμίνης.

Η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού εκτιμήθηκε από αρμόδιους λειτουργούς και το ύψος της ανέρχεται στις €39.390.