Η ΠΟΕΔ εδώ και αρκετούς μήνες αναδεικνύει συνεχώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης των σχολείων. Η υποστελέχωση προκύπτει από την αδυναμία της επίσημης πλευράς να καλύψει με αντικαταστάσεις τα αυξημένα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που δημιουργούνται από την πανδημία. Αν και υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στους καταλόγους διοριστέων, εντούτοις εκατοντάδες αντικαταστάσεις κάθε μέρα μένουν αδιάθετες. Πρόσφατα, η Οργάνωση προχώρησε σε μονόωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τρία θέματα, ένα εκ των οποίων ήταν η μη αποστολή αντικαταστατών στα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία.

Σε μια προσπάθεια να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της ΠΟΕΔ, ο ΥΠΠΑΝ ισχυρίστηκε δημόσια πως: «Μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί όλες οι αντικαταστάσεις». Τα στοιχεία όμως που δημοσιοποιεί η αρμόδια επιτροπή, η ΕΕΥ, διαψεύδουν τον Υπουργό κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής που αναρτώνται καθημερινά από την ΕΕΥ, μέσα σε τρεισήμισι βδομάδες (από 17/1 μέχρι 8/2) δεν καλύφθηκαν αντικαταστάσεις στα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία περίπου 1700 φορές. Ποσοστό 60% των αντικαταστάσεων που δημοσιοποιήθηκαν σε αυτό το διάστημα ΔΕΝ δόθηκαν/διεκδικήθηκαν. Το ποσοστό είναι ακόμη πιο μεγάλο για την Ειδική Εκπαίδευση αφού ξεπερνά το 75%. Τι σημαίνουν αυτά τα στοιχεία; Τις τελευταίες 3μισι βδομάδες:

– Για τρία στα τέσσερα παιδιά που τυγχάνουν Ειδικής Εκπαίδευσης ή φοιτούν σε Ειδικές Μονάδες και Ειδικά Σχολεία δεν αντικαταστάθηκαν οι εκπαιδευτικοί τους. Αυτό το στατιστικό σε συνδυασμό με την αναγκαστική αξιοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών για να κλείσουν τρύπες σε τμήματα που δεν έχουν εκπαιδευτικό, οδηγεί σε τεράστιες απώλειες στον χρόνο διδασκαλίας των παιδιών που τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης. 

– Υπήρχαν αντικαταστάσεις (π.χ. στην ειδικότητα των Κωφών) που προκηρύσσονταν κάθε μέρα για ολόκληρες βδομάδες. Αυτά τα παιδιά και άλλα πολλά επηρεάστηκαν σε τεράστιο βαθμό από την αδυναμία του ΥΠΠΑΝ να αντικαταστήσει τους εκπαιδευτικούς τους.

– Το πρόβλημα αντί να αμβλύνεται χειροτερεύει αφού πλέον και στα Νηπιαγωγεία μένει μεγάλος αριθμός αντικαταστάσεων αδιάθετος. Στις 8 Φεβρουαρίου, ήταν η χειρότερη μέρα των τελευταίων βδομάδων αφού περίπου ποσοστό 75% των αντικαταστάσεων στα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία ΔΕΝ δόθηκαν.

– Τα κενά αυτά σε 3μισι βδομάδες άφησαν για 1700 περίπου μέρες σχολεία χωρίς εκπαιδευτικό. Με μέσο όρο ανά εκπαιδευτικό 5,5 διδακτικές ώρες την ημέρα προκύπτουν 9350 αναπληρώσεις. Αυτές είναι οι αναπληρώσεις που θα έκαναν σε ολόκληρη τη σχολική χρονιά 935 εκπαιδευτικοί, δηλαδή περίπου το 15% του συνόλου των εκπαιδευτικών. Και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε τις απουσίες των εκπαιδευτικών που δεν καταχωρούνται καν στο σύστημα της ΕΕΥ επειδή είναι ολιγοήμερες.

– Από τις αντικαταστάσεις που βρήκαν κάτοχο, αν δίνονταν με πλήρες ωράριο (29 ώρες), τότε θα «κέρδιζαν» τα σχολεία περίπου 900 ώρες (αναλόγως φυσικά της διάρκειας της κάθε αντικατάστασης). Μια τέτοια κίνηση θα έδινε μεν μια αναπνοή στα σχολεία αλλά σαφώς και δεν θα έλυνε το πρόβλημα αφού θα καλύπτονταν μόνο το 10% περίπου των κενών που παρατηρήθηκαν το ίδιο διάστημα από την υποστελέχωση των σχολείων. 

Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως αν όλες οι αντικαταστάσεις από 23 ώρες και πάνω δίνονταν με πλήρες ωράριο, το επιπρόσθετο κόστος για το Κράτος θα ήταν πολύ μικρό. Για παράδειγμα, στη Δημοτική αναμένεται να χρειαστεί περίπου 2-3% αύξηση στο κονδύλι των αντικαταστάσεων για να αποστέλλονται όλοι οι αντικαταστάτες και οι αντικαταστάτριες με πλήρες ωράριο. Ενδεικτικά, το κόστος για τις αντικαταστάσεις το 2020 για τη Δημοτική ήταν 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Με ένα πολύ μικρό επιπρόσθετο κόστος ετησίως, όλες οι αντικαταστάσεις στη Δημοτική θα μπορούσαν να γίνονται με πλήρες ωράριο και να αξιοποιούνται οι ώρες προς όφελος του σχολείου και των παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν αποστολή αντικαταστατών με πλήρες ωράριο για να αμβλυνθεί έστω και λίγο το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των σχολείων. Ζητάμε επιτέλους να καθοριστούν και να βελτιωθούν οι όροι υπηρεσίας των αντικαταστατών και να διασφαλιστεί το εργασιακό τους μέλλον μετά το 2027 για να επιλέξουν να εργαστούν στο δημόσιο σχολείο. Ζητάμε εφαρμογή της δεξαμενής αντικαταστατών για άμεση κάλυψη των ολιγοήμερων απουσιών. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ορατό καθημερινά στην ιστοσελίδα της ΕΕΥ. Ο διάλογος δεν έπρεπε να εστιάζεται στο κατά πόσον το πρόβλημα υπάρχει αλλά στην εξεύρεση λύσεων.

*Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ