Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε να καταγράψει όχι μόνο τα καθήκοντα που έχει επωμισθεί ο εκπαιδευτικός κόσμος λόγω της τήρησης των υγειονομικών μέτρων στα σχολεία, αλλά και τη δυσαρέσκειά της για τη μη ανταπόκριση του Υπουργείου στα θέματα αυτά, δηλώνοντας αγανάκτηση από την αδιαφορία. 

Με τίτλο «Δεν είμαστε υγειονομικοί ελεγκτές», η επιστολή της ΟΕΛΜΕΚ παραθέτει στον κ. Χατζηπαντέλα ένα προς ένα τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρώπη: Αίρουν μία-μία οι χώρες τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

Τήρηση ενιαίου (πολυσέλιδου) και ημερήσιου αρχείου και καθημερινή επικαιροποίησή του, για κατάταξη των μαθητών σε εμβολιασμένους, μη εμβολιασμένους, νοσήσαντες, στενές επαφές και κατά συνέπεια υλοποίηση διαφορετικών ενεργειών, αλλά και καθημερινή παρακολούθηση για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Διενέργεια της διαδικασίας ιχνηλάτησης για τους μαθητές που ορίζονται ως στενές επαφές.

Ενημέρωση προς το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές κρούσματα και στενές επαφές. 

Άμεση επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών που δηλώνονται ως στενές επαφές, οποιαδήποτε ώρα και ημέρα, και ενημέρωσή τους για κατάλληλες ενέργειες.

Μεταφορά των μαθητών στις Κινητές Μονάδες για έλεγχο rapid test κάθε 72 ώρες.

Έλεγχος μαθητών για κατοχή SafePass, όταν υποβάλλονται σε rapid test εκτός σχολείων.

Καθημερινός έλεγχος των μαθητών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών Covpass και CovScan.

Αυξημένη παρακολούθηση και συστάσεις προς τους μαθητές στα διαλείμματα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να χρησιμοποιούν τη μάσκα κ.ο.κ.

Πέραν όμως από τα πιο πάνω, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση που είχε καθοριστεί με λειτουργούς του υπουργείου Υγείας σε σχολείο, ούτως ώστε να δουν από κοντά το τι πραγματικά συμβαίνει, και η οποία ακυρώθηκε από πλευράς Υπουργείου 45 λεπτά πριν την πραγματοποίησή της. «Έκτοτε κ. Υπουργέ δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και αυτό το αφήνουμε στην κρίση όλων», σημειώνει η ΟΕΛΜΕΚ. 

Επιπρόσθετα, η οργάνωση των καθηγητών επισημαίνει ότι «είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι αγνοούν το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στα σχολεία μας και τι κάνουν οι εκπαιδευτικοί εντός και εκτός των σχολείων, για να φέρουν σε πέρας όλες αυτές τις επίπονες και χρονοβόρες εξωεκπαιδευτικές διαδικασίες, οι οποίες οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αποπροσανατολίζουν σε μεγάλο βαθμό τους διδάσκοντες καθηγητές από το έργο για το οποίο έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν, δηλαδή το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε περιόδους με αυξημένα κρούσματα, όπως αυτή που περνάμε».

Η ΟΕΛΜΕΚ ζητά εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και μάλιστα άμεσα, σε μια προσπάθεια να του παραθέσουν διά ζώσης τα προβλήματα καθώς επίσης και από κοινού επίσκεψη σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης.