Επίκουρο Καθηγητή, Πανεπιστήμιο Frederick

«Κοινωνικές επιχειρήσεις… χωρίς κοινωνικό στοιχείο»

1. Σε ποια φάση βρίσκεται ο περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2017; Δυστυχώς υπάρχει μια παρατεταμένη στασιμότητα, διάρκειας περίπου δύο ετών. Ενώ η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2017, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Ιανουαρίου 2018 και ακολούθησε δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών, εντούτοις ακόμα δεν έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

2. Για ποιο λόγο παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση; Η αρχική σχεδίαση υπεδείκνυε το Υφυπουργείο Ανάπτυξης ως υπεύθυνο για την ανάληψη των αρμοδιοτήτων που πηγάζουν από το νομοσχέδιο, κάτι το οποίο, όπως είναι γνωστό, δεν προχώρησε ποτέ. Ως αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν έχει «μετακυλιστεί» σε κανένα άλλο υπουργείο. Επιτρέψτε μου να πω ότι σε αυτό το σημείο διαφαίνεται η δέσμευση της Πολιτείας για την υλοποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

3. Πώς κρίνετε το σχετικό νομοσχέδιο; Ως κοινωνικός επιστήμονας, θα σας πω ότι ενώ έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο που ονομαστικά και πρακτικά πρέπει να ωθεί την κοινωνική επιχειρηματικότητα, παρόλα αυτά απεμπολεί σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό στοιχείο. Επιπρόσθετα, δίνεται υπέρμετρη στόχευση στο οικονομικό στοιχείο και τη δημιουργία επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

4. Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο; Αυτό το οποίο θα αναμέναμε να δούμε σε πιο έντονο βαθμό είναι η παροχή διευκολύνσεων και παροχών προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να καταστούν ικανοί να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και εν συνεχεία να μπορέσουν να καταστούν κατά το δυνατόν αυτόνομοι και ανεξάρτητοι.

5. Υπάρχουν καλά παραδείγματα επιχειρήσεων με παρόμοια λειτουργία; Αρχικά, στην Κύπρο μπορούμε να συναντήσουμε μόνο 2 ή 3 επιχειρήσεις οι οποίεςν ήδη λειτουργούν με παρόμοια χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα, με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά να είναι εκείνο της καφετερίας στο κέντρο της Αθήνας, η οποία λειτουργεί αποκλειστικά από άτομα με αναπηρίες. Στο εν λόγω εγχείρημα, η «business» πλευρά της κοινωνικής επιχείρησης έρχεται σε δεύτερη μοίρα.