Η προσπάθειά μας για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας μας θα είναι συνεχής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την ίδια ώρα επισημαίνει πως δεν υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες στις οικονομικές αντοχές του κράτους. Σε άρθρο-παρέμβαση του στο περιοδικό Insider, o Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει κάλεσμα να αποφευχθεί η ανεύθυνη παροχολογία και τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της οικονομίας. Την ίδια ώρα, διαμηνύει πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προωθήσει και άλλα μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο Πρόεδρος επίσης τονίζει πως στην προσπάθεια που διενεργείται, καθοριστικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ. 

Ολόκληρο το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες η πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα, δίνει μια μάχη με μια νέα φονική πανδημία. Χρειάστηκε να ληφθούν πρωτοφανή μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αόρατος εχθρός, όπως απεκλήθη και να μπορέσουν τα συστήματα υγείας να αντεπεξέλθουν. Μείναμε έγκλειστοι στα σπίτια μας, μείναμε μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα, αναστείλαμε την οικονομική και κοινωνική μας δραστηριότητα. 
Και δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ιδιαίτερή μου ικανοποίηση για τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που αναλήφθηκε εκ μέρους του συνόλου των συμπολιτών μας και η οποία επέτρεψε στη χώρα μας να καταγράφει σήμερα πολύ θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

Η μικρή μας πατρίδα κατάφερε, μέσα από σωστές αποφάσεις την επιστημοσύνη και μέσα από την υπεύθυνη συμπεριφορά του κοινωνικού συνόλου, να αποτελεί θετικό παράδειγμα και να συγκρίνεται ευνοϊκότατα με πλείστα άλλα κράτη. Αυτό, βεβαίως, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην υπερβολική χαλάρωση και στον εφησυχασμό. Αντιθέτως, πρέπει ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς να συνεχίσει να λειτουργεί με τρόπο υπεύθυνο, προκειμένου οριστικά να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του κορωνοϊού. 

Με τον ίδιο τρόπο, με συλλογικότητα και υπευθυνότητα, πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και στην άλλη μεγάλη πρόκληση, αυτή της επανεκκίνησης της οικονομίας. Καθώς οι μηχανές της οικονομίας μας σταδιακά αλλά σταθερά ανεβάζουν ξανά στροφές, νιώθω απόλυτα αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι και να διασφαλίσουμε την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μας.   

Λέγοντας αυτό, με κανένα τρόπο δεν θα ήθελα να υποβαθμίσω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύνολο, ουσιαστικά, των παραγωγικών μας τομέων. Αντιθέτως, έχω πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. 

Η διεθνής οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929.  Το διεθνές εμπόριο και οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν διαταραχθεί. Οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν ανασταλεί. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, η οικονομία της Ε.Ε. αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2020. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναλυτικά όλα τα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Η  Κύπρος,  ως μια μικρή και ανοικτή οικονομία, προφανώς δεν θα παραμείνει ανεπηρέαστη. Ούτε και πρόκειται ποτέ να επαναλάβουμε τη λανθασμένη εκτίμηση ότι η κρίση θα μας προσπεράσει. Το 2020 θα είναι αναμφίβολα μια δύσκολη χρονιά για την Κύπρο, με την ύφεση πιθανότατα να ξεπερνά κάθε προηγούμενο των τελευταίων δεκαετιών. 

Είναι, όμως, εξίσου έντονη η πεποίθησή μου ότι μπορούμε σχετικά σύντομα να πετύχουμε την ανάκαμψη και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Εκτίμησή μου είναι  ότι από τις αρχές του 2021, η Κύπρος θα είναι ξανά σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε σωστά και υπεύθυνα και ότι σε διεθνές επίπεδο θα συνεχίσει να καταγράφεται πρόοδος στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Σε αντίθεση, δηλαδή, με την προηγούμενη δύσκολη περίοδο που πέρασε η χώρα μας και η οποία είχε μεγάλη διάρκεια, από το 2009 μέχρι το 2014, μπορούμε αυτή τη φορά να διασφαλίσουμε ότι η διάρκεια της ύφεσης θα είναι πολύ πιο σύντομη.  

Είναι προς αυτή την κατεύθυνση που επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης. Πολύ έγκαιρα, καταρτήσαμε και εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα στήριξης για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους γονείς, τις ευπαθείς ομάδες και τους φοιτητές, αξιοποιώντας στο έπακρον κάθε δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι ευτύχημα ότι το αναπάντεχο αυτό γεγονός με τον κορωνοϊό βρήκε την κυπριακή οικονομία σε σαφώς βελτιωμένη θέση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. 

Με αναπτυξιακά και δημοσιονομικά αποθέματα, με την αγορά εργασίας πολύ κοντά σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με το τραπεζικό σύστημα σαφώς ισχυροποιημένο. Μπορέσαμε έτσι έγκαιρα να ενισχύσουμε τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους και να επιχειρήσουμε στη συνέχεια τη μεγαλύτερη και πιο άμεση μη-προγραμματισμένη κρατική παρέμβαση που έγινε στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, μέσω της κάλυψης μέρους του μισθολογικού κόστους, με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Μέρος του πακέτου αφορά τη στήριξη του τομέα της υγείας, ενώ παραχωρήθηκαν επιδόματα σε φοιτητές στο εξωτερικό. 

Ταυτόχρονα έχουμε ενισχύσει τη ρευστότητα με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, αναστολή καταβολής των αυξημένων συνεισφορών στο ΓεΣΥ, παράταση στη καταβολή του τέλους εταιρειών και επέκταση του σχεδίου ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έχουν αποδοθεί φορολογικά κίνητρα για μείωση των ενοικίων, έχουν ανασταλεί οι εξώσεις και οι εκποιήσεις και έχει μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Αξιοποιήσαμε πλήρως την ευελιξία που παρέχεται ειδικά για αυτήν την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προωθήσαμε νομοθεσία για αναστολή της αποπληρωμής δόσεων και τόκων για το σύνολο των δανείων και πιστωτικών διευκολύνσεων, για περίοδο 9 μηνών, που είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη περίοδος.

Σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας μας, η δημοσιονομική παρέμβαση στη Κύπρο είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ. Η προσπάθειά μας για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας μας θα είναι συνεχής. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες ή ότι δεν υπάρχουν όρια στις οικονομικές αντοχές του κράτους. Γι’ αυτό και πρέπει να μείνουμε μακριά από κάθε ανεύθυνη παροχολογία. Ούτε και έχουν θέση τα πολιτικά παίγνια σε βάρος της οικονομίας του τόπου μας. Στο μέτρο όμως του εφικτού και μετά από σωστή μελέτη, δεν θα  διστάσουμε να προωθήσουμε και άλλα μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 

Την ίδια ώρα, θεωρώ ότι η πρόσφατη κρίση αποτελεί ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Εάν υπάρχει ένα δίδαγμα από την κρίση, είναι ότι οι δομές και διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας μας θα πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζονται και να βελτιώνονται μέσα από μεταρρυθμίσεις και θετικές αλλαγές. 

Ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων εκκρεμούν εδώ και καιρό σημαντικά νομοσχέδια και κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Δικαστηρίων. Εκκρεμεί ο Επενδυτικός Νόμος που θα καταστήσει τη διαδικασία εξέτασης επενδυτικών έργων ταχύτερη. Εκκρεμούν νομοσχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Εκκρεμεί πρόταση που θα ενισχύσει την εποπτεία και τον έλεγχο στον τομέα των Ταμείων Προνοίας και των Ασφαλίσεων. 

Απευθύνω έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη γρήγορη προώθηση αυτών των σημαντικών νομοσχεδίων. Η επιτυχία από την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων δεν θα ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Η επιτυχία θα είναι κοινή και το όφελος θα είναι για τους συμπολίτες μας. 

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στον τομέα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Αυτή, θεωρώ, είναι μια ευνοϊκή συγκυρία, μιας και όλοι έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της επένδυσης στην τεχνολογία. Σχετικά έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων έχουν ήδη προγραμματιστεί, ο αρμόδιος υφυπουργός έχει ήδη αναλάβει και πρέπει συνεργαζόμενοι να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ. Κανένα κράτος-μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει από μόνο του προκλήσεις όπως είναι αυτή που διανύουμε. Η Κύπρος στηρίζει κάθε θετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει ότι το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των εταίρων θα επικρατήσει. Αναμένουμε ότι όλοι οι θεσμοί της ΕΕ θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά και στοχευμένα προς όφελος των κοινών συμφερόντων των λαών της Ευρώπης.  

Η πρόσφατη κρίση θεωρώ ότι μας έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε, ως κοινωνία, το θετικό μας πρόσωπο. Αναδείξαμε τις αντοχές και τις συλλογικές μας δυνάμεις. Για άλλη μια φορά επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες και την αναγνώρισή μου προς όσους βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή αυτή της προσπάθειας. Και για άλλη μια φορά, να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι θα τα καταφέρουμε και θα κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια, όπως πράξαμε και στο παρελθόν σε ανάλογες, για την πατρίδα μας, κρίσεις.    
 
Από το Insider Ιουνίου