Υπεύθυνο Επικοινωνίας Κίνησης Συμπαράστασης για AIDS, εξεταστή στο «CyCheckpoint»

1. Πώς είναι τα πράγματα σε σχέση με τον HIV στην Κύπρο; Κάθε νέο περιστατικό μόλυνσης με HIV επηρεάζει άλλον έναν συνάνθρωπό μας. Κάθε νέα διάγνωση κουβαλά και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που ακόμα δεν έχουν διαγνωστεί. Η φαρμακευτική αγωγή που παρέχεται δωρεάν διασφαλίζει ότι το προσδόκιμο ζωής ενός οροθετικού και ενός οροαρνητικού είναι το ίδιο. Αντίθετα, ελάχιστα έχουν αλλάξει σε σχέση με το κοινωνικό στίγμα, που συχνά αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα από την ίδια την κατάσταση της υγείας ενός οροθετικού.

2. Το στίγμα λοιπόν παραμένει; Σαφέστατα. Αυτό καταγράφεται και στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Accept ΛΟΑΤ Κύπρου και την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, με τη στήριξη του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

3. Μίλησε μας γι’ αυτήν. Αφορά στις «Γνώσεις και Αντιλήψεις για τον HIV/AIDS στην Κύπρο». Εκεί καταγράφεται ότι ως Κύπριοι δεν έχουμε «πρόβλημα» με κάποιον οροθετικό, αλλά δεν θα είχαμε ερωτικές σχέσεις μαζί του. Φαίνεται επίσης ότι δεν εξεταζόμαστε για τον HIV επειδή πιστεύουμε ότι δεν βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Αντιφατικές αντιλήψεις!

4. Αλλάζουν αυτές οι αντιλήψεις; Βέβαια. Η ενημέρωση μπορεί να εξαλείψει το στίγμα. Η συνειδητοποίηση ότι κανείς άλλος από εμάς τους ίδιους δεν ευθύνεται για την επικινδυνότητα των επιλογών μας είναι πολύ σημαντική. Το προφυλακτικό και η άρνηση σεξουαλική επαφής χωρίς αυτό, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση. Έτσι, ένας οροθετικός δεν αποτελεί κίνδυνο, αφού πέραν της χρήσης προφυλακτικού η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει καθιστά τη μετάδοση σχεδόν αδύνατη. Η τακτική εξέταση λειτουργεί προληπτικά. Ας εξεταζόμαστε συχνότερα.

5. Τι είναι το «CyCheckpoint»; Πρόκειται για το πλαίσιο Εξέτασης και Πρόληψης για τον HIV και άλλα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS. Αν κάνεις σεξ, καλό είναι να κάνεις τεστ τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.hivCyprus.org και στη σελίδα μας στο Facebook.