To Top
10:13 Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Γιάννης Κυριακίδης: Wine hero!
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Γιάννης Κυριακίδης: Wine hero!
  31 Οκτωβρίου 2019, 6:30 πμ  
«Ηρωική» δεν είναι μόνο μια παράτολμη ή αγαθοεργή πράξη που καταγράφεται στην ιστορία ή τα παραμύθια! Μπορεί να είναι και η αμπελουργία σε αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν σε κάποια μέρη του πλανήτη. Ο Γιάννης Κυριακίδης, του Οινοποιείου Βουνί Παναγιάς, μας εξηγεί πώς η αμπελουργία η οποία εξασκείται στους αμπελώνες της οικογένειάς του έχει χαρακτηριστεί ως «ηρωική» από τον Οργανισμό Cervim.
 
 
Πώς μπορεί η αμπελουργία να θεωρηθεί «ηρωική»; Από πότε και γιατί δραστηριοποιείστε μαζί με τον Οργανισμό Cervim (Centre for Research, Environmental Sustainability and Advancement of Mountain Viticulture);
Ουσιαστικά η «ηρωική αμπελουργία» περιλαμβάνει τους αμπελώνες εκείνους οι οποίοι λόγω των τοπογραφικών  τους  χαρακτηριστικών αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προκλήσεις ως προς τη διεκπεραίωση των καλλιεργητικών φροντίδων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά  το κόστος παραγωγής.  Πρόκειται  για αμπελώνες που αποτελούν θεματοφύλακες για την τέχνη της αμπελουργίας αλλά και γενικά της υπαίθρου, αφού σε αυτές τις συνθήκες δύσκολα θα επιβίωνε και θα παρήγε ποιοτικό καρπό οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια. Αποτελούν θεωρώ πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Από ποιοτικής πλευράς  οι ηρωικοί αμπελώνες, λόγω της ορεινής τους φύσης  δίνουν οίνους ποιοτικούς και πολύ ιδιαίτερους, αφού το σταφύλι έχει την ευκαιρία να ωριμάσει αβίαστα σε μη εύφορα εδάφη και ήπιες συνθήκες  με τις ελάχιστες παρεμβάσεις από τον άνθρωπο. O CERVIM έχει ορίσει τα κριτήρια που προσδιορίζουν την ηρωική αμπελουργία ως εξής: όταν οι αμπελώνες βρίσκονται σε κλίσεις μεγαλύτερες του 30%, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 500 μέτρων, όταν οι αμπελώνες είναι διαμορφωμένοι σε αναβαθμίδες και όταν οι αμπελώνες βρίσκονται σε νησιά με επιφάνεια μέχρι 700 τετραγωνικά μέτρα. Το πρώτο άκουσμα για τη δραστηριότητα του CERVIM ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Ιταλία, μιας και ο Οργανισμός έχει ως έδρα την περιοχή της Valle d’Aosta. Η πρώτη επαφή έγινε τρία χρόνια πριν με την κάθοδο του προέδρου του Οργανισμού Roberto Gaudio στην Κύπρο και την επίσκεψή του στους αμπελώνες μας στο Βουνί Παναγιάς.  Χαρακτηριστικά ο κ. Gaudio ανέφερε τότε πως αυτή είναι η ηρωική αμπελουργία.
 
Ποια είναι άλλα παραδείγματα αμπελώνων που έχουν χαρακτηριστεί ως ηρωικοί;
Μερικές περιοχές ανά το παγκόσμιο όπου εξασκείται η ηρωική αμπελουργία είναι η περιοχή του Μosel στη Γερμανία, του Banyuls  αλλά και τoυ βόρειου Ροδανού στη Γαλλία, αρκετές περιοχές στην Ιταλία όπως η Έτνα στη Σικελία, το νησί Pantelleria, το Trentino – Alto Adige κ.α. Πιο κοντινό σε εμάς παράδειγμα αποτελεί η Σαντορίνη  και βεβαίως οι ορεινές αμπελουργικές περιοχές του νησιού μας. 
 
Πώς μπορούν αυτοί οι αμπελώνες να αξιοποιηθούν οικονομικά;
H ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους και οι ιδιαίτερες εκφάνσεις των αμπελιών που προκύπτουν σε αυτά τα τοπογραφικά δεδομένα αλλά και τα μεγάλα υψόμετρα με την πανοραμική θέα, αποτελούν σίγουρα έναν ελκυστικό συνδυασμό για τον οινογνώστη. Ήδη εμείς ως οινοποιείο προσφέρουμε την ευκαιρία στον οινόφιλο μετά από κράτηση να περιηγηθεί στην αμπελουργική περιοχή και να έρθει σε επαφή με την ενέργεια και την ομορφιά του τοπίου, τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού μας και τα παλιά προφυλλοξηρικά αμπέλια βιώνοντας έτσι την εμπειρία μιας κλασικής ηρωικής αμπελουργίας.
 
Βιοποικιλότητα, βιωσιμότητα, περιβάλλον. Πώς συνδέονται με την ηρωική αμπελουργία;
Βιοποικιλότητα, αειφορία και ηρωική αμπελουργία είναι έννοιες άμεσα συνδεδεμένες.  Συχνά στην ηρωική αμπελουργία η ιδιαιτερότητα του τόπου αντιστοιχεί στη μοναδικότητα των αμπελιών κατά συνέπεια και του παραγόμενου οίνου. Τα επικλινή και άρα μη εύφορα εδάφη και οι δροσερές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν παρέχουν τη δυνατότητα στον αμπελουργό να πραγματοποιεί μια αειφόρο αμπελουργία. Μια αμπελουργία η οποία σέβεται δηλαδή τη φύση, ενισχύει τη βιοποικιλότητα και εκφράζει στο μέγιστο βαθμό την έννοια του terroir,  αφού τα αμπέλια βρίσκονται σε ισορροπία και άρα σε θέση να δώσουν ποιοτικό φρούτο χωρίς έντονες  παρεμβάσεις από τον άνθρωπο.    
 
Περιοδικό Taste, τεύχος 134. 
  Φλωρεντία Κυθρεώτου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...