Η λίστα Γιωργκάτζη μπορεί να δημοσιευτεί, μόνο εφόσον αποτελεί ολοκληρωμένη κατάσταση που περιλαμβάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα όλων των ΠΕΠ, που έτυχαν ευνοϊκής ή προνομιακής μεταχείρισης, στη βάση κριτηρίων, αναφέρει με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου.

Χωρίς να γίνεται αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΠΕΠ που εξετάζει η Βουλή, η Επίτροπος στην επιστολή της καταλήγει «Η δημοσίευση ημιτελούς λίστας με κάποια επιλεκτικά δεδομένα, δεν εξυπηρετεί τις Αρχές της αναλογικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας». Η κ. Νικολαϊδου στην επιστολή της με ημερομηνία 10 Ιουλίου αναφέρει προς τον πρόεδρο της Βουλής: «Σε συνέχεια του προφορικού σας ερωτήματος, κατά πόσο μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτούσια την πιο πάνω Λίστα, επιθυμώ να σας ενημερώσω τα ακόλουθα: Κατ’ αρχήν, επισημαίνω ότι δεν είναι σαφές ποιος είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας που έχει και την αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη δημοσίευση της λίστας.

Επίσης, δεν γνωρίζω ποια δεδομένα περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα και σε ποια πρόσωπα αφορούν, ώστε να μπορέσω να τοποθετηθώ επί της ουσίας». Η Επίτροπος επισημαίνει πως ο γενικός κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, επιτρέπει τη δημοσίευση στοιχείων ΠΕΠ, μόνο εφόσον υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, στη βάση των πιο πάνω κριτηρίων. Σε καμία περίπτωση δικαιολογείται η δημοσίευση στοιχείων ΠΕΠ, αν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια». Η κ. Νικολαϊδου παραπέμπει και υπενθυμίζει την επιστολή που απέστειλε στις 14 Μαρτίου 2019 για τη δημοσίευση στοιχείων ΠΕΠ.

Πάντως το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΠΕΠ έχει χωρίσει σε δυο στρατόπεδα τα κόμματα και τα μέλη της ad hoc Επιτροπής σε ό,τι αφορά τον τρόπο δημοσιοποίησης των στοιχείων της Λίστας Γιωρκάτζη. Η χθεσινή συνεδρίαση της ad hoc Eπιτροπής έκλεισε με δυο εισηγήσεις. Είτε δημοσιοποίηση της Λίστας αυτούσιας στις 17 Ιουλίου, είτε την επικαιροποίηση της εκ μέρους του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου και τη δημοσιοποίηση της επικαιροποιημένης Λίστας στις 31 Ιουλίου. Ενδεχόμενη επικαιροποίηση της Λίστας που θα ζητηθεί από τον κεντρικό τραπεζίτη, αναλόγως της έκβασης της ψηφοφορίας της Παρασκευής, θα περιλαμβάνει αρχικά ξεκαθάρισμα των ονομάτων, ώστε να αφαιρεθούν όσοι περιλαμβάνονται χωρίς να ανήκουν στην κατηγορία των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Για την πρώτη εισήγηση υπέρ είναι τα κόμματα ΔΗΣΥ, Κίνημα Οικολόγων και ΕΛΑΜ. Υπέρ της δεύτερης εισήγησης είναι το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η Αλληλεγγύη.

Η δομή των στοιχείων που απέστειλε η πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας έχει διχάσει τα πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν ενώπιόν τους 6 λίστες από τράπεζες με δάνεια ΠΕΠ χωρίς όμως να έχει γίνει η κατάλληλη επεξεργασία, κατά τους ισχυρισμούς τους. Στο μεταξύ, από την Επιτροπή αποχώρησε σήμερα και δεύτερο μέλος μετά τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αποχώρησε από την Επιτροπή καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος περιλαμβάνονται στη Λίστα των στοιχείων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, λανθασμένα, όπως εξήγησαν σε δηλώσεις τους.

Ο κ. Μυριάνθους μάλιστα απέστειλε και επιστολή ότι το δάνειό του ουδέποτε ήταν μη εξυπηρετούμενο. Τα κόμματα αναμένεται να απαντήσουν και γραπτώς επί των εισηγήσεων που θα μεταφερθούν ενώπιον της ολομέλειας, εξετάζοντας το περιθώριο συμφωνίας επί μιας ομόφωνης εισήγησης.

Αντιδράσεις

Παρόλη την καθολική διαπίστωση ότι η Λίστα δεν είναι εργαλείο έρευνας και μελέτης λόγω της ποιότητάς της, υπάρχουν κόμματα που στηρίζουν την άμεση δημοσιοποίησή της μετά από απόφαση στις 17 Ιουλίου και άλλα που υποστηρίζουν την επεξεργασία της, από την Επιτροπή, την Κεντρική Τράπεζα ή και άλλους εμπειρογνώμονες, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

«Την ερχόμενη Παρασκευή πάμε με αυτές τις δυο εισηγήσεις για να ληφθεί απόφαση», είπε και πρόσθεσε ότι θα ταχθεί υπέρ της δημοσιοποίησης της Λίστας μετά που αυτή θα τύχει επεξεργασίας και μετά από νομική συμβουλή ότι η δημοσιοποίησή της είναι νόμιμη. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι «η θέση μας είναι ότι η Λίστα ως έχει πρέπει να δημοσιοποιηθεί στα πλαίσια της διαφάνειας και της λογοδοσίας από τα ΠΕΠ προς την κοινωνία. Οποιαδήποτε προσπάθεια διόρθωσης αυτής της Λίστας ή επικαιροποίησής της από την Κεντρική Τράπεζα θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και περισσότερες υποψίες ότι κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν πληροφορίες».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «από τη μια είναι η ανάγκη για διαφάνεια που έγινε πολύ πιο πιεστική εξαιτίας της μακράς συζήτησης που έγινε και με τον τρόπο που έγινε για την περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη και από την άλλη είναι η Βουλή να επιδείξει υπευθυνότητα και έναντι ανθρώπων και έναντι των νόμων».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας τη συμπερίληψη του δικού του ονόματος στη Λίστα Γιωρκάτζη, είπε πως ο ίδιος δεν έχει ούτε δάνειο αλλά πολύ περισσότερο δεν έχει ΜΕΔ. Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο μόνος τρόπος για να διαλυθεί αυτό το νέφος είναι να δημοσιοποιηθεί η Λίστα και πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτούσια για να καθαρίσουν τα νέφη της αμφιβολίας και να μπορέσει ο καθένας να υπερασπιστεί τον εαυτό του.