Πρόεδρο Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού

«Να βγούμε όσο το δυνατόν «αλώβητοι» από τούτη την κρίση και Ζωντανοί!»

Περνούμε μια κρίση που μοιάζει κατά πολύ με εκείνην του 2013; Ναι, αλλά δυστυχώς, τούτη δεν επηρεάζει μόνο την τσέπη μας αλλά την ίδια μας τη ζωή – κυριολεκτικά. Φοβούμαι πως αδυνατούμε ακόμα να αντιληφθούμε την σοβαρότητα και να βάλουμε προτεραιότητες – πραγματικές προτεραιότητες.

Ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες; Προέχει της Ζωής η εκπαίδευση; Προέχει της Ζωής η οικονομία; Προέχει της Ζωής το να βλέπουμε την οικογένεια και τους φίλους μας καθημερινά; Όταν μας ρωτούν για την «εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού» πρώτα -πρώτα μιλούμε για το δικαίωμα στη Ζωή κι ύστερα όλα τα άλλα. Συνεπώς και τώρα αυτό ακριβώς προέχει.

Θέλουμε τα παιδιά μας στο σπίτι; Ναι, όχι όμως διακινδυνεύοντας μέσα σε αεροπλάνα και θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους μα κι ένα σωρό άλλους. Θέλουμε να δώσουν εξετάσεις για Πανεπιστήμιο αλλά ξεχνάμε πως εκτός κι αν όλη η Ευρώπη πάρει δραστικά μέτρα τώρα, ίσως να μην έχουμε «νέα σχολική χρονιά»! Δεν κινδυνολογώ, μετρώ μήνες και προβληματίζομαι γιατί τόση «αγωνία» για την εκπαίδευση… Από πότε ένα ή δύο κεφάλαια διδακτέας ύλης στο Λύκειο λιγότερα καθορίζουν το ακαδημαϊκό μέλλον μας; Και από πότε αποφασίσαμε ότι η «κύρια πηγή μάθησης» είναι το σχολείο όταν μέχρι χτες – ως γονείς – λέγαμε πως «χωρίς φροντιστήριο τίποτε δεν γίνεται»; Από πότε είναι πρόβλημα να «απομονωθούν» τα παιδιά μπροστά στα laptop ή τα κινητά τους; – αυτό κάνουν συνήθως έτσι κι αλλιώς…

Κάθε «κρίση» μας αναγκάζει σε καινοτομίες; Βεβαίως, αν εφαρμόσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση – έστω και πειραματικά προς το παρόν – ίσως να καταφέρουμε να βελτιώσουμε κάτι που πάσχει επίσης από καιρό. Αν μάθουμε δε να πειθαρχούμε και να σκεφτόμαστε και τον συνάνθρωπο δίπλα μας, θα έχουμε άλλο ένα κέρδος.

Τι θέλουμε; Θέλουμε μόνο να ξέρουμε πως το Κράτος, εκτός από τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού θα δώσει και τα απαραίτητα μέσα, οικονομικά και μη, στον ΑΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ – όχι μόνο στις επιχειρήσεις – για να βγούμε όσο το δυνατόν «αλώβητοι» από τούτη την κρίση – και Ζωντανοί!