Όλοι γνώριζαν για τα προδιαγεγραμμένα έκτροπα στο Τσίρειο που οδήγησαν στην αναβολή της αναμέτρησης μεταξύ του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, αλλά κανείς δεν έπραξε κάτι ουσιαστικό.

Όπως προκύπτει και από τις επιστολές του ΓΣΟ που διαχειρίζεται το στάδιο, οι αξιωματούχοι του είχαν φροντίσει έγκαιρα και με σαφή τρόπο να προειδοποιήσουν όλους τους αρμόδιους. Μέσω αυτών των επιστολών που εξασφάλισε ο «Φ», ο πρόεδρος του συλλόγου Κυριάκος Τσολάκης, αλλά και ο γενικός γραμματέας Κλέων Αλεξάνδρου, ενημέρωσαν έγκαιρα την Αστυνομία Κύπρου και όχι μόνο. Κοινοποίησαν τις πληροφορίες τους και στον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και στον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, καθώς και την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.

Μάλιστα, όταν η Αστυνομία ενημέρωσε τον ΓΣΟ ότι πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των επιτηρητών ασφαλείας για αντιμετώπιση της κατάστασης, οι αξιωματούχοι του Συλλόγου ανταπάντησαν πως υπάρχει αδυναμία. Ούτε αυτή η επισήμανση, όμως, δεν λήφθηκε υπόψη.

Εκ του αποτελέσματος, δηλαδή, κι ανεξάρτητα με τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας, κανείς δεν έλαβε δράση για να αποτρέψει τα σχέδια τον θερμοκέφαλων οπαδών.

Η πρώτη επιστολή του ΓΣΟ στάλθηκε την 1η Δεκεμβρίου με την ένδειξη «ΠΟΛΥ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ» προς τον αρχηγό Αστυνομίας, καθώς και τους προέδρους του ΚΟΑ και της ΚΟΠ. Κοινοποιήθηκε και στον αστυνομικό διευθυντή Λεμεσού. Το ακριβές περιεχόμενό της έχει ως ακολούθως: «Αναφερόμαστε στο πιο πάνω θέμα και επειδή, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και ανάμεσα στους φιλάθλους της πόλης μας, ακούγονται δυνατές φωνές ότι «θα κάψουν το Τσίρειο» στον πιο πάνω αγώνα, ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος που θα διεξαχθεί στο Τσίρειο Στάδιο και ενόψει των μεγάλων υλικών ζημιών που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τσιρείου Σταδίου, τόσο στον αγώνα ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΠΟΕΛ, όσο και στον αγώνα ΑΕΛ – ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ, σας καλούμε όπως λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία, τόσο των φιλάθλων που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα, όσο και για την αποφυγή των βανδαλισμών στο Τσίρειο Στάδιο». 

Η Αστυνομία απάντησε ότι στη βάση της νομοθεσίας ο υπεύθυνος ασφαλείας του σταδίου θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των επιτηρητών ασφαλείας. Ωστόσο, την αμέσως επόμενη ημέρα (2/12) ο ΓΣΟ ανταπάντησε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα. Σε επιστολή προς τον Βοηθό Αρχηγό Διοίκησης και Επιχειρήσεων, Χριστόφορο Μαυρομμάτη, σημειώνεται: «Ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας. Δώσαμε οδηγίες στον Υπεύθυνο Ασφαλείας του Τσιρείου Σταδίου για ενίσχυση της ομάδας των επιτηρητών, ο οποίος μας απάντησε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης επιτηρητών και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Είμαστε στη διάθεσή σας». Και αυτή η επιστολή, όπως και η πρώτη, κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της ΚΟΠ, τον πρόεδρο του ΚΟΑ και στον αστυνομικό διευθυντή Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, σε χθεσινές δηλώσεις του επιβεβαίωσε την επιστολογραφία. Υπεραμύνθηκε, βέβαια, των αστυνομικών χειρισμών προβάλλοντας διαρκώς τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Ανέφερε πως αυξήθηκε ο αριθμός της δύναμης αστυνόμευσης, ενώ σχολίασε με αρνητικό τρόπο την αδυναμία του υπεύθυνου ασφαλείας του Τσιρείου να εξεύρει ικανό αριθμό επιτηρητών ασφαλείας.

Εξάλλου, σε χθεσινές δηλώσεις του (ΣΠΟΡ FM) ο πρόεδρος του ΓΣΟ, Κυριάκος Τσολάκης, σχολίασε: «Εμείς βρήκαμε 107 επιτηρητές. Η ΚΟΠ και ο ΚΟΑ δεν μας απάντησαν. Αν πηγαίνατε στο γήπεδο, θα αντικρίζατε να καταστρέφουν την τσιμεντένια κερκίδα και να πετούν τα κομμάτια στο γήπεδο και στους παίκτες που πήγαιναν στην καταπακτή. Δεν ξέρω τι ήθελαν να πετύχουν».

Άναψαν φωτιές

Ο απόηχος των όσων έγιναν στο Τσίρειο την περασμένη Κυριακή περιλάμβανε «παιχνίδι ευθυνών». Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Σπύρος Νεοφυτίδης, έκανε λόγο για ανεπάρκεια εκπαίδευσης των μελών της Αστυνομίας και αδυναμία εφαρμογής της νομοθεσίας. «Οποιοσδήποτε μπορεί να μεταφέρει μέσα στα γήπεδα, ό,τι θέλει», είπε, προσθέτοντας ότι ο νόμος απαγορεύει τη χρήση κουκούλας. Άμεση ήταν η απάντηση του Χρίστου Ανδρέου, ο οποίος επικαλέστηκε τη νομοθεσία, εξηγώντας πως ο έλεγχος των κερκίδων και των οπαδών είναι ευθύνη των επιτηρητών. Πρόσθεσε πως η Αστυνομία δεν μπορούσε βάσει νομοθεσίας να συλλάβει κουκουλοφόρους στις κερκίδες. Εξάλλου, ο πρόεδρος του κλάδου αστυνομικών της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, κάλεσε τον Νεοφυτίδη να είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του, παραπέμποντάς τον στις πρόνοιες του Νόμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Συνάντηση και μετακινήσεις

Η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου σε δημόσιες τοποθετήσεις της πριν από τη χθεσινή αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Αστυνομίας και τόνισε πως απαιτείται βούληση από όλους τους αρμόδιους. Η υπουργός μετά την επιστροφή της στην Κύπρο, θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, για το θέμα.

Εξάλλου, ο Χρίστος Ανδρέου επιβεβαίωσε πως η Αστυνομία έχει στείλει τρεις επιστολές από την 1η Νοεμβρίου στην ΚΟΠ, καλώντας την να προβεί στα δέοντα ώστε να ισχύσει το μέτρο μετακίνησης οπαδών σε συγκεκριμένα παιχνίδια στη βάση του Νόμου. Πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία δεν απάντησε επί της ουσίας.