To Top
11:59 Δευτέρα
16 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξεχείλωσαν τις οικιστικές ζώνες για να εκτοξευθεί η αξία ακινήτων
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεχείλωσαν τις οικιστικές ζώνες για να εκτοξευθεί η αξία ακινήτων
  07 Μαρτίου 2017, 10:31 πμ  

Φούσκα τεραστίων διαστάσεων προκλήθηκε στα ακίνητα για να εντάξουν κάποιοι τις περιουσίες τους σε ζώνες ανάπτυξης ώστε να εκτοξευτεί η αξία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υφιστάμενες ζώνες θα μπορούσαν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των υφιστάμενων κατοίκων τα επόμενα 20-30 χρόνια ακόμη και ο πληθυσμός ήταν δεκαπλάσιος.
 
Η σχετική αναφορά για το δεκαπλάσιο της χωρητικότητας των ζωνών έγινε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών από τον υπουργό Εσωτερικών ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο Σούνι Ζανατζιά οι ζώνες θα μπορούσαν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες ακόμη και αν ο πληθυσμός ήταν κατά 47% περισσότερος. Στο σημείο αυτό ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς διερωτήθηκε ποιοι επωφελήθηκαν, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού υπέδειξε πως επωφελήθηκαν τέσσερις μεγαλοεργολάβοι οι οποίοι έκτισαν σε δασική γη.
 
Χαρακτηριστική ήταν επίσης η αναφορά του Σωκράτη Χάσικου, ότι κάποιοι έκτισαν επαύλεις παράνομα, κάτι το οποίο είναι δυνατόν να εκθέσει την Κύπρο διεθνώς. «Προσπαθώ να βρω τρόπους να νομιμοποιήσω τέτοιες παρανομίες ώστε να μην εκτεθούμε διεθνώς, δεδομένου ότι παράνομες επαύλεις πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή που αφορούσε την ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε, πως αν όντως οι τράπεζες παραχωρούσαν δάνεια με την προοπτική ότι σε κάποια τεμάχια θα μπορούσε θεωρητικά να ανεγερθούν κατοικίες, τότε δεν είναι τυχαίο που «παττίσαμε» όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα αναγνώρισε ότι ιδιοκτήτες έπεσαν θύματα απάτης από κάποιους που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη γης.


Είπε επίσης ότι με τη Δήλωση Πολιτικής θα μπορεί κάποιος να κτίζει κατά παρέκκλιση όταν δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ετέθησαν. Παράλληλα αναγνώρισε, ότι τη δημοσίευση της Δήλωσης Πολιτικής ακολούθησε καταιγισμός ενστάσεων εναντίον προνοιών της. Τέλος, διαβεβαίωσε πως θα επανεξεταστούν κάποιες πτυχές ώστε να βοηθηθούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη. Σε κάποιο στάδιο της συζήτησης δημιουργήθηκε ένταση όταν ο βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε στον υπουργό ότι οι βουλευτές θα καταφύγουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
«Να πάτε. Πάντοτε αυτό κάνατε» είπε ο κ. Χάσικος, ο οποίος προειδοποίησε, πως με την επιμονή κάποιων τελικά θα βοηθηθούν όχι οι φτωχοί πολίτες αλλά κάποιοι πλούσιοι». Και ο κ. Χάσικος συμπλήρωσε: Πρέπει να αποφασίσετε με ποιους είσαστε. Με αυτούς που σας ψηφίζουν δηλαδή τους απλούς πολίτες ή με τους πλούσιους. Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών.
 
Ο Σωκράτης Χάσικος βρήκε σύμμαχο την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε, ότι σε έρευνα εδαφοκάλυψης σε χώρες μέλη της ΕΕ διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος είναι καλυμμένη με διάφορες αναπτύξεις σε ποσοστό 8% του εδάφους της. Ποσοστό 3,6% του εδάφους της Κύπρου είναι καλυμμένο με τσιμέντο.
Βουλευτές διερωτήθηκαν γιατί να εφαρμοστούν αυτή τη στιγμή, εν μέσω οικονομικής κρίσης, περιορισμοί στην ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας. Υπέδειξαν δε, ότι το γεγονός ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί γη της υπαίθρου, εκμηδενίζει την αξία της και δημιουργεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό, όπως είπαν, θα οδηγήσει τους χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς, όπου είναι υποθηκευμένα τα ακίνητα, στην αναζήτηση νέων εξασφαλίσεων και κατ’ επέκταση στο ξεπούλημα των περιουσιών αυτών.
 
Κάποιοι θησαύρισαν, άλλοι καταστράφηκαν
 
Βουλευτές αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισαν ότι κάποιοι θησαύρισαν από την εφαρμογή της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας η οποία ετέθη σε εφαρμογή το 1990 με σκοπό να στεγαστούν κάτοικοι της υπαίθρου, κτίζοντας στα χωράφια τους, με δεδομένο ότι δεν διέθεταν χρήματα να αγοράσουν οικόπεδο.
 
Βουλευτές υπoστήριξαν επίσης, ότι με τα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν με τη Δήλωση Πολιτικής εκμηδενίζονται οι αξίες των ακινήτων των ντόπιων κατοίκων και θα επωφεληθούν όσοι σπεύσουν να τα αγοράσουν σε χαμηλές τιμές, με την προοπτική να ασκήσουν πιέσεις στο μέλλον ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξή τους, οπόταν θα εκτοξευτεί η αξία τους.
Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε, ότι ζήτησαν να έχουν συνάντηση μαζί του οι τράπεζες και πρόσθεσε, πως ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το Υπουργικό ότι ο Συνεργατισμός δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αύξησης των κόκκινων δανείων.
 
Ξεκαθάρισε πάντως, πως δεν θα επιτραπεί η εφαρμογή πολιτικής που θέλει την Κύπρο να μετατρέπεται σε ένα οικόπεδο. Βουλευτές υπoστήριξαν, πως με τους περιοριστικούς όρους που ετέθησαν (να μην επιτρέπεται η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από την κοινότητα και να μην έχει ο αιτητής άλλη στέγη να στεγαστεί κ.λπ.) αυτοί που θα εξυπηρετηθούν είναι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στις πόλεις, όπου θα επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών.
 
Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών ο κ. Πογιατζής ανέφερε το δικό του παράδειγμα για να υποστηρίζει ότι η αξία της περιουσίας του μειώθηκε κάθετα και οι τράπεζες ζητούν να υποθηκεύσει το σπίτι του καθώς και τα χωράφια του στο χωριό, επειδή με τους περιορισμούς που ετέθησαν μειώθηκε η αξία της περιουσίας του. Αυτό συμβαίνει και με άλλους ιδιοκτήτες, ανέφερε ο κ. Πογιατζής. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι από τους περιορισμούς εξαιρέθηκαν μέλη κοινοτικών συμβουλίων ενώ όπως είπε, σε μια περίπτωση ευνοήθηκαν περιουσίες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε μαρίνα που θα κατασκευαστεί ενώ άλλοι ιδιοκτήτες βρέθηκαν σε δυσμενή θέση επειδή η αξία της περιουσίας τους υποβαθμίστηκε.
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ουδείς είδε τις παρανομίες

Πόσες οικογένειες σε κάθε κοινότητα είχαν πρόβλημα στέγασης το 1990; Σε αυτές έπρεπε η κυβέρνηση να μεριμνήσει να δοθεί ή οικόπεδο ή και σπίτι. Δεν το έπραξε. Βόλευε η ανατροπή της πολεοδομικής πολιτικής και η άναρχη ανάπτυξη και αυτό οδήγησε στο να φυτρώνουν επαύλεις ακόμη και στις κορφές των βουνών αντί για σπιτάκια φτωχών κατοίκων της υπαίθρου. Σπατάλη πόρων, εγκατάσταση υπηρεσιών (από ηλεκτρικό και νερό μέχρι και σχολεία). Κτίστηκαν παράνομα οκέλες και πουλήθηκαν σε ξένους. Τι ξευτίλα! Ουδείς τους είδε, ουδείς τους κατήγγειλε. Τώρα θα νομιμοποιήσουμε τις παρανομίες... Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τι αντάλλαγμα θα δώσουν οι παράνομοι; Τίποτε. Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να βοηθήσει τους πολίτες να στεγαστούν, αν θέλει να τερματιστεί η άναρχη ανάπτυξη. Διαφορετικά ας αρχίσουν και αυτοί να κτίζουν παράνομα!
 

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.