Ακριβώς τα μεσάνυχτα Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  παραδέχτηκε ότι το κακό για την κυβέρνησή του αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα, δεν του επιτρέπει να συνεχίσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει για ελάφρυνση των βαρών των πολιτών, όπως είπε, και ως εκ τούτου θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

 
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο, την άλλη Κυριακή 2 του μηνός, το αυτοδιοικητικων εκλογών, θα μεταβεί την επόμενη μέρα, 3 Ιουνίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα υποβάλει την παράιτησή του και θα ζητήσει άμεση προκήρυξη εκλογών. Αυτές, σύμφωνα με τον νόμο, θα γίνει στις 30 Ιουνίου.
 
Η δραματική αυτή εξέλιξη, απρόσμενη για την κυβέρνηση,  προέκυψε έπειτα από την άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, με διαφορά περίπου 9% από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Είναι η πρώτη ήττα του κ. Τσίπρα από το 2015 που ανήλθε στην εξουσία. Φάνηκε από νωρίς χθες το απόγευμα. Και όταν τα exit polls  έδωσαν την αναμενόμενη ήττα και κυρίως το εύρος της, ο κ. Τσίπρας μετέβη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση διαβούλευση με τους κομμαγικούς του συνεργάτες. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στήθηκε μπροστά στη καμερα της ΕΡΤ, και ανέγνωσε την δήλωσή του με την οποία παραδέχτηκε την ήττα, και ανήγγειλε την προσφυχή σε πρόωρες εκλογές.
 
Του το είχε ζητήσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλόγών. Είπε ότι ο λαός απέσυρε πια την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Ο χρόνος μέχρι την κανονική λήξη της θητείας της, τον Οκτώβριο, μοιάζει μικρός, αλλά είναι αρκετός για να γίνει κι άλλη μεγάλη ζημιά στον τόπο, είπε. Και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει την ευθύνη του «και να πάμε σε εκλογές το συντομότερο»
 
 Όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, και ο τότε πρωθυπουργός Σαμαράς έχασε στις προηγούμενες ευρωεκλογές με διαφορά 3,84% (αρκετά μικρότερη από την διαφαινόμενη στις τωρινές), ο κ. Τσίπρας την επόμενη κιόλας ημέρα έσπευσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, με το σκεπτικό ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί πια τον λαό».
 

Πηγή: philenews