H υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναμένεται να διαχειριστεί κρίσιμες εργατικές διαφορές, που αφορούν στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στις κατασκευές, στα ξενοδοχεία και στις τράπεζες. Οι συλλογικές συμβάσεις στους τρεις τομείς της οικονομίας έληξαν στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, πλην αυτής στην οικοδομική βιομηχανία, η ανανέωση της οποίας εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2015. Οι τρεiς αυτές συμβάσεις επηρεάζουν περίπου 50 χιλ. εργαζόμενους. Οι πιέσεις για αυξήσεις μισθών εντείνονται μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας, σε μια περίοδο, όμως, που αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας σε βασικούς κλάδους όπως ο τουρισμός και η κατανάλωση. Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά την απροσδόκητη απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει επιστροφές μισθών στους δημόσιους και ημιδημόσιους υπάλληλους μέχρι το 2022 και εν μέσω δικαστικών αποφάσεων για πλήρη αποκατάσταση των μισθών που αποκόπηκαν λόγω κρίσης. 
Oι αυξήσεις μισθών δεν ευθύνονται για όλα τα δεινά των επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα των επιχειρήσεων τόσα χρόνια ήταν ο υπερδανεισμός και τα ψηλά επιτόκια. Καλά αμειβόμενοι υπάλληλοι προσφέρουν ή έχουν όρεξη να προσφέρουν περισσότερα σε μια επιχείρηση, από ένα χαμόγελο στον πελάτη έως μεγαλύτερη απόδοση. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τόσα χρόνια δεν επηρεάστηκε από το μισθολόγιο, αλλά κυρίως από τα ψηλά επιτόκια. Ακόμη και όταν οι μισθοί μειώθηκαν δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Άλλωστε, χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που είχαν και έχουν ψηλούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, έχουν και αυξημένη ανταγωνιστικότητα. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το επιτόκιο που πλήρωνε πριν μερικά χρόνια ο Φινλανδός, Γερμανός επιχειρηματίας ήταν κατά μέσο όρο 2% και στην Κύπρο έφθανε 5,5% με 6%.
 
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμό, καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι θα καθήσουν να διαπραγματευτούν για τα συμφέροντά τους. Αλλά να μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Το συμφέρον του ενός είναι και το συμφέρον του άλλου, παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες αρκετές φορές λειτουργούν ως αντίπαλοι. Το θέμα είναι να επικρατεί η λογική. 
theano.theiopoulou@ phileleftheros.com