Βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του επίμαχου θεσμού των εξετάσεων τετραμήνου και μάλιστα λίγες ώρες μετά την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε φορείς χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας επί της πρότασης Πανίκου Λεωνίδου, η οποία οδηγείται αύριο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
 
Με επιστολή του ο Κλάδος Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), η οποία έφτασε μέχρι και τη Βουλή χθες το απόγευμα, ξεκαθαρίζει πως είναι αδύνατον οι επιθεωρητές να αναλάβουν τη διεκπεραίωση των εξετάσεων οι οποίες προτείνεται να γίνονται κεντρικά. Δηλαδή από υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και όχι από την κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά. Η αναφορά αυτή από τον ΚΕΜΕ έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργείου Παιδείας για πλήρη ετοιμότητα για εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων και δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει δεδομένα κατά την αυριανή Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα κληθεί να τοποθετηθεί στην πρόταση Πανίκου Λεωνίδου, αλλά και του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων.
 
Στο εν λόγω έγγραφο του ΚΕΜΕ, το οποίο κατέχει ο «Φ», γίνεται αναφορά στον φόρτο εργασίας των επιθεωρητών, ο οποίος δεν επιτρέπει την ετοιμασία τόσο πολλών εξεταστικών δοκιμίων (με αναφορές και στις τρεις τάξεις του Λυκείου). Παράλληλα, οι επιθεωρητές φαίνεται να σπρώχνουν την ετοιμασία των κεντρικών διαγωνισμάτων στην Υπηρεσία Εξετάσεων χωρίς να έχουν ευθύνες εποπτείας, συντονισμού και του περιεχομένου των εξετάσεων. Κι όλα αυτά, την στιγμή που η Υπηρεσία Εξετάσεων διεκπεραιώνει πέραν από τις Παγκύπριες Εξετάσεις, τις εξετάσεις διορισίμων καθώς και τις Κυβερνητικές Εξετάσεις. Μάλιστα, ο ΚΕΜΕ φαίνεται πως διατύπωσε τις θέσεις και τους προβληματισμούς του επί του ζητήματος της ετοιμασίας των κεντρικών εξετάσεων από τις 15 Ιανουαρίου με το Υπουργείο και άλλους φορείς να προσανατολίζονται στην ετοιμασία κεντρικά των εξεταστικών δοκιμίων σε κάθε τετράμηνο, χωρίς όμως στην ουσία να καθορίζεται ποια θα είναι η αρμόδια υπηρεσία για να διεκπεραιώνει αυτό το επίπονο εγχείρημα. 
 
Αρχή με την Α’ Λυκείου
 
Στο μεταξύ, νωρίτερα χθες η Επιτροπή Παιδείας εξέτασε την πρόταση Λεωνίδου, η οποία συγκέντρωσε θετική αντιμετώπιση από αρκετούς φορείς. Βασική της πρόνοια η σταδιακή εφαρμογή του θεσμού με την αρχή να γίνεται τη νέα σχολική χρονιά μόνο στην Α’ Λυκείου. Η πρόταση θα οδηγηθεί στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής, ενώ δεν αποκλείεται επ’ αυτής να γίνουν και τροποποιήσεις, καθώς από τη συζήτηση διαφάνηκε πως παρά τις συγκλίσεις, υπάρχουν και σημεία που χρήζουν ξεκαθαρίσματος. Μερικά από αυτά είναι το κατά πόσο θα εφαρμοστεί και σε τάξεις του Γυμνασίου (καθώς αυτό αναφέρεται στη νομοθεσία), αλλά και το κατά πόσο θα μείνει το 10% που προνοείται για ένα μικρό διαγώνισμα ή άσκηση πέραν της τελικής εξέτασης. Σημείο για το οποίο εκφράστηκαν επιφυλάξεις, καθώς η επίσημη θέση του υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις είναι η αποφόρτιση των μαθητών από γραπτά και διαγωνίσματα. 
 
Από πλευράς του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, εξέφρασε την άποψη πως η πρόταση είναι θετική και συνάδει με τη φιλοσοφία των τετραμήνων, εκφράζοντας όμως προβληματισμούς για συγκεκριμένα σημεία. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε απουσία συνολικής αξιολόγησης, αλλά και σε μη αναφορά σε εφαρμογή και στο Γυμνάσιο όπως προνοεί η νομοθεσία. Ο κ. Χαμπιαούρης εισηγήθηκε όπως ο θεσμός εφαρμοστεί μεν στην Α’ Λυκείου από τη νέα σχολική χρονιά, αλλά να εφαρμοστεί ταυτόχρονα και στην Α’ Γυμνασίου.
 
Η διαφορά ανάμεσα στις δύο τάξεις να είναι ο τρόπος ετοιμασίας των εξετάσεων: Για την Α’ Λυκείου να ετοιμάζονται κεντρικά από το Υπουργείο για να μην υπάρχει ανομοιογένεια στα γραπτά, ενώ για την Α’ Γυμνασίου οι εξετάσεις να είναι υπόθεση των σχολείων, κάτι που ισχύει και σήμερα. Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην περίοδο διεξαγωγής των εξετάσεων για το πρώτο τετράμηνο, σημειώνοντας πως για να υπάρχει και χρονική επάρκεια, αντί να διεξάγονται τον Δεκέμβρη, να μεταφερθούν τον Γενάρη. Ακόμα, ο κ. Χαμπιαούρης μοιράστηκε με την Επιτροπή και κάποιες σκέψεις που υπάρχουν στο Υπουργείο και αφορούν στις Παγκύπριες Εξετάσεις. 
 
 
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο οι Παγκύπριες να γίνονται είτε σε απογευματινό χρόνο είτε σε χώρο εκτός του σχολείου, ούτως ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία των σχολείων και ο διδακτικός χρόνος των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου. Έτσι, τα σχολεία θα κάνουν μαθήματα μέχρι το τέλος Μαΐου, χωρίς να πρέπει να κλείνουν από τα μέσα του μήνα λόγω Παγκύπριων Εξετάσεων. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός εξέφρασε προβληματισμό και για το 10% της πρότασης Λεωνίδου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να μην φορτώνονται επιπλέον γραπτά οι μαθητές, καθώς επίσης και για τον τύπο του σχολείου, λέγοντας πως το ενδεχόμενο των «ανοικτών» σχολείων κατά τις εξετάσεις ίσως οδηγήσει μαθητές σε απουσίες, αφού οι εξετάσεις θα γίνονται κεντρικά. 
 
 
ΟΙ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Ο βαθμός κάθε τετραμήνου για τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι το άθροισμα της προφορικής επίδοσης και της γραπτής αξιολόγησης, με αναλογία 60% (προφορική) και 40% (γραπτή). 

Το 40% της γραπτής χωρίζεται σε 30% για τελική εξέταση και 10% ένα μικρό διαγώνισμα προειδοποιημένο ή άσκηση διάρκειας από δύο έως 45 λεπτά.  

Κατά την περίοδο των εξετάσεων, τα σχολεία θα είναι ανοικτά εκτός της μέρας διεξαγωγής. 

Το 2019-2020 μόνο στην Α’ Λυκείου, το 2020-2021 και στη Β’ Λυκείου και το 2021-2022 και στη Γ’ Λυκείου.

Αντιστοιχία σχολείων και πραγματικοί βαθμοί

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, τάχθηκε υπέρ της πρότασης Λεωνίδου, σημειώνοντας πως το υφιστάμενο σύστημα έχει πολλά προβλήματα. Στήριξε επίσης την κεντρική ετοιμασία των εξετάσεων και όχι από τα σχολεία, λέγοντας πως σήμερα βαθμοί μαθητών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 
Υπέρ της κεντρικής ετοιμασίας των εξετάσεων τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, αναφέροντας πως με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί και η αντιστοιχία των σχολείων. Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, η οποία δεσμεύεται με απόφαση για απόρριψη της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις εξετάσεις τετραμήνων, ο πρόεδρός της, Κώστας Χατζησάββας, απέρριψε την εφαρμογή στον γυμνασιακό κύκλο. 
Ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης εκ μέρους της Παιδοβουλής εξέφρασε προβληματισμούς επί της πρότασης Λεωνίδου, τονίζοντας και τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε κλάδο. Ξεκαθάρισε ξανά τη θέση της η ΠΣΕΜ με τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Γεωργίου, να σημειώνει ότι το μαθητικό κίνημα απορρίπτει τις εξετάσεις τετραμήνων στη φιλοσοφία τους και δεν συναινεί σε εφαρμογή τους.  

«Ασέλγεια» και πρόταση για νέα αναβολή

Πέραν όμως από την πρόταση Λεωνίδου, στην Ολομέλεια θα τεθεί αύριο και η πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων. Στο πλαίσιο της συζήτησης ανέβηκαν οι τόνοι, καθώς ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε πως αυτό που επιχειρείται είναι ένα «παιδαγωγικό έγκλημα», επισημαίνοντας πως «ασελγούμε πάνω στα παιδιά». Στην αναφορά αυτή έντονη ήταν η αντίδραση Κώστα Χαμπιαούρη, Κυριάκου Νικηφόρου και Πανίκου Λεωνίδου. Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, κακίζοντας την καθυστέρηση που σημειώθηκε από πλευράς Υπουργείου στην κατάθεση διορθωτικών Κανονισμών, εξέφρασε τη θέση της εκ νέου αναστολής της εφαρμογής των εξετάσεων.