Ο Γαργαληστής επιστρέφει στην Κύπρο, μαζί με την παρέα του, όλες τις κούκλες του Δημήτρη Μπασλάμ στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Τι θα συμβεί όταν συναντήσει στον δρόμο του τον Αγησίλαγο με μαγουλάδες, την Κική τη θυμωμένη μπετονιέρα, τον απελπισμένο βαρύτονο με πλατυποδία και τον Μάκη τον ιπποπόταμο, καθώς ψάχνουν τον πελεκάνο τον γιατρό από το Μεξικό; Τίποτα λιγότερο από μια μεγάλη μουσική γιορτή. Θα πάρουν τα μουσικά τους όργανα, θα ανέβουν στη σκηνή και θα παίξουν μουσική και τραγούδια για την αγάπη, τη γενναιοδωρία, το παιχνίδι, και τη χαρά. Τραγούδια για τη Σοφία τη μέλισσα, τις πυγολαμπίδες κολυμβήτριες, τα κατακίτρινα ιπτάμενα Λεμονόψαρα, το ερωτευμένο παπιγιόν, τα τέσσερα καρούμπαλα και άλλα πολλά.
Οκτώ μουσικοί και ηθοποιοί επί σκηνής σε μία μουσική παράσταση για όλη την οικογένεια, με πολύ κέφι, τραγούδια, κούκλες και χαρακτήρες από όλα τα παραμύθια του Δημήτρη Μπασλάμ. Ο γνωστός μουσικός συνθέτης και συγγραφέας παρουσιάζει μια αλλιώτικη μουσική παράσταση, με μουσικές και τραγούδια από όλη τη δισκογραφική δουλειά του μέχρι σήμερα.
Ο Μπασλάμ δίδαξε μουσική στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου από το 2012-2017. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες, μαζί µε καλλιτέχνες από διάφορους μουσικούς χώρους, με παρουσία και στην ελληνική δισκογραφία, πότε με την ιδιότητα του μουσικού, του ενορχηστρωτή ή και του παραγωγού.
Το 2015 βραβεύτηκε με κρατικό βραβείο στην κατηγορία παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου, από το υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, για το βιβλίο του «Η Θυμωμένη Μπετονιέρα». Μπήκε δύο φορές στον διεθνή κατάλογο White Ravens της βιβλιοθήκης του Μονάχου με τα 200 καλύτερα βιβλία του κόσμου, για τα έργα του «Η θυμωμένη Μπετονιέρα» το 2015 και «Πιθανότητες» το 2017. Το ποιοτικό και πρωτότυπο έργο του με τις ιστορίες και τη μουσική του, απευθύνεται εξίσου σε μικρούς και μεγάλους.
«Θρετανέλλο» – κείμενα, σύνθεση, μουσική διδασκαλία, σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπασλάμ – σκηνικά, κοστούμια, μάσκες: Μάρθα Φωκά – χορογραφίες: Ελπινίκη Σαριπανίδου.
Παίζουν: Χριστίνα Μαξούρη (αφήγηση, τραγούδι), Έστερ Μαρκάκη (αφήγηση, τραγούδι, toy piano), Κοσμάς Λαμπίδης (τραγούδι, νέι, γιουκαλίλι), Σταύρος Ρουμελιώτης (ακουστική κιθάρα, ακορντεόν), Νίκος Αντωνόπουλος (κλασική κιθάρα, τζουράς, μαντολίνο), Γιώργος Σταυρίδης (τρομπόνι), Κώστας Σαπουνής (τρομπέτα), Βαγγέλης Βασιλόπουλος (κρουστά).
 
• Πάφος, Δημόσιος Κήπος, 7 Σεπτεμβρίου στις 19:30
• Λάρνακα, Εξέδρα Φοινικούδων, 8 Σεπτεμβρίου στις 19:30
• Λευκωσία, Πλατεία Φανερωμένης, 14 Σεπτεμβρίου στις 19:30
• Λεμεσός, Θέατρο Προκυμαίας, 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30