To Top
10:01 Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ράπισμα ΟΗΕ στην Κύπρο για ΑμεΑ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Ράπισμα ΟΗΕ στην Κύπρο για ΑμεΑ
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απριλίου 2017, 11:59 πμ

Εξήντα αρνητικές και μόλις τέσσερις θετικές επισημάνσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες περιλαμβάνει στην έκθεσή της η αρμόδια Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Στο ενδεκασέλιδο κείμενό της, η Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απουσία υπηρεσιών φροντίδας, στήριξης και υποστήριξης των ατόμων με αναπηρίες σε ό,τι αφορά την ανεξάρτητη διαβίωσή τους, ενώ τονίζει την ανεπάρκεια των υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που προορίζονται για τη στήριξη των ΑμεΑ. Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει την απουσία ορθών πολιτικών, ενώ καταγράφει τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα σε εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. 

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει εφαρμόσει πολιτικές που να ενισχύουν την ισότητα για τις γυναίκες με αναπηρίες και τονίζει την ανάγκη για εφαρμογή προγραμμάτων για τα παιδιά με αναπηρίες. 

Ελλείψεις εντοπίζει η Επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία φέτος προχώρησε στην αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέδωσε τη σχετική έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, και σε ό,τι αφορά την απασχόληση των ΑμεΑ αλλά και τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή του τόπου. 

Τέλος, επισημαίνεται η απουσία στατιστικών και άλλων δεδομένων για τα θέματα αναπηρίας από μέρους της χώρας μας και τη μη ύπαρξη στρατηγικής για αποϊδρυματοποίηση, καθώς και αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου δράσης για την αναπηρία. 

Πρόκειται, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων Χριστάκης Νικολαΐδης, «για ένα αυστηρό κείμενο στο οποίο εκφράζονται από μέρους της Επιτροπής σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο». Είναι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, «ένα πολύ περιεκτικό κείμενο στο οποίο οι πιο ειδικοί από τους ειδικούς στα θέματα δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες ξεσκεπάζουν με ξεχωριστό επαγγελματισμό τη γύμνια της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΑμεΑ».

Θα πρέπει, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Νικολαΐδης, «αυτές οι επισημάνσεις να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τις κρατικές υπηρεσίες, για να εφαρμοστούν όλες οι απαραίτητες πολιτικές και, το πιο σημαντικό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι εισηγήσεις της Επιτροπής για όλα τα ζητήματα».

Στην κατάληξη της έκθεσής της, η Επιτροπή εισηγείται στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως εντός 12 μηνών ετοιμάσει και εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των ατόμων με αναπηρίες. 

Η Επιτροπή ανησυχεί έντονα για τον σημαντικό αριθμό ατόμων με αναπηρίες που είναι σήμερα ακόμα ιδρυματοποιημένα και εισηγείται όπως το κράτος «σε στενή συνεργασία με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ΑμεΑ, προχωρήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίου δράσης που θα αφορά τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ανεξάρτητη διαβίωση». Το κράτος καλείται, επίσης, να υιοθετήσει και να υλοποιήσει άμεσα στρατηγική αποϊδρυματοποίησης, ενώ η Επιτροπή ζητά την επανακατανομή των κονδυλίων που σήμερα χρησιμοποιούνται για την ιδρυματοποίηση των ΑμεΑ, σε προγράμματα αποϊδρυματοποίησής τους. 

Την Επιτροπή απασχολεί εξάλλου «η πολύ φτωχή υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αναπηρία 2013-2015» και εισηγείται «την υιοθέτηση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράση με την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του». 

Ιδιαίτερες επισημάνσεις κάνει η επιτροπή του ΟΗΕ στα θέματα που αφορούν τις γυναίκες και τα παιδιά με αναπηρίες. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες δεν περιλαμβάνονται στις πολιτικές ισότητας φύλου» και εισηγείται όπως το κράτος προχωρήσει στις σχετικές τροποποιήσεις. 

Για τα παιδιά με αναπηρίες, η Επιτροπή του ΟΗΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη πρώιμης παρέμβασης, ενώ καταλήγει στη διαπίστωση ότι «οι απόψεις των παιδιών με αναπηρίες είναι μη ικανοποιητικά αποδεκτές σε ζητήματα που αφορούν τα ίδια τα παιδιά». Ανησυχία εκφράζεται και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες στον τομέα της εκπαίδευσης. 

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει με ανησυχία ότι «η εθνική νομοθεσία του κράτους δεν έχει υιοθετήσει πλήρως πολιτικές που να βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι ευθυγραμμισμένες με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ» και τονίζει την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρίες.

 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.