To Top
07:07 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξεκινούν τα εργασιακά της αυτονόμησης των νοσοκομείων
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεκινούν τα εργασιακά της αυτονόμησης των νοσοκομείων
  20 Απριλίου 2017, 11:28 πμ  

Υπό την σκιά των διαφωνιών που καταγράφονται από όλες σχεδόν τις συντεχνίες των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της Υγείας, αναμένεται ότι θα αρχίσει την ερχόμενη Πέμπτη από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής η συζήτηση των Κανονισμών για τα εργασιακά της αυτονόμησης των δημόσιων νοσοκομείων. 

Οι Κανονισμοί είχαν κατατεθεί στη Βουλή μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα και η κατάθεσή τους συνοδεύτηκε από την έκκληση του υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, για επίσπευση των διαδικασιών από τα κόμματα, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για έναρξη της αυτονόμησης των νοσοκομείων από την 1η Ιουνίου 2017, πλησιάζει πλέον επικίνδυνα. 

Το κείμενο των κανονισμών που βρίσκεται εδώ και δεκαπέντε ημέρες ενώπιον των κομμάτων έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές πριν καταλήξει στη Βουλή, αφού το υπουργείο Υγείας σε αρκετές περιπτώσεις προχώρησε σε αλλαγές προκειμένου να υιοθετήσει κάποιες από τις συστάσεις των συντεχνιών. Όπως διαπιστώνεται όμως, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της Υγείας εξακολουθούν να έχουν επιπρόσθετες ενστάσεις σε διάφορα ζητήματα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση που θα αρχίσει την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα έχει εύκολα και κατάληξη. 

Οι συντεχνίες των νοσηλευτών δημόσια τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση, αφού, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους, υπάρχουν αρκετά από τα σημεία των Κανονισμών τα οποία δεν ικανοποιούν τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Μάλιστα, ΠΑΣΥΔΥ και Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών ετοιμάζουν πολυσέλιδα υπομνήματα τα οποία θα παραδώσουν στα κόμματα πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Από πλευράς των γιατρών, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης με ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, ενώ σε ό,τι αφορά τους Κανονισμούς για την αυτονόμηση και οι δύο συντεχνίες φαίνεται να ετοιμάζουν τις δικές τους επισημάνσεις ενόψει της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή. 

Ανοικτή σε τροποιήσεις η Κυβέρνηση

Πάντως, η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών, έχει ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητά της να δεχθεί τις όποιες τροποποιήσεις η Βουλή κρίνει απαραίτητες. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνόδευε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την έγκριση των Κανονισμών για την αυτονόμηση: «Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύτερη προσπάθεια συνεννόησης με όλες τις ομάδες εργαζομένων στη δημόσια υγεία, η οποία ήδη έχει καταλήξει σε κάποιες συμφωνίες, εάν στο πλαίσιο της εν λόγω διαβούλευσης προκύψουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν στους εν λόγω κανονισμούς, η Κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες προσθήκες ή τροποποιήσεις του κειμένου, στο πλαίσιο της συζήτησης των κανονισμών στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ετοιμάζουν πολυσέλιδα υπομνήματα 

Μισθοί, αυξήσεις και προσαυξήσεις, συμβόλαια αλλά και ο ρόλος των συντεχνιών μετά την αυτονόμηση θα περιλαμβάνονται στα υπομνήματα που ετοιμάζονται τόσο από τους κλάδους των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ όσο και από την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών. 
Μάλιστα, η ΠΑΣΥΝΟ, όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Παναγιώτης Γεωργίου, «θα συνεδριάσει εντός του Σαββατοκύριακου προκειμένου να ετοιμάσει το υπόμνημα με τις ενστάσεις της και να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα πριν από την έναρξη της συζήτησης την Πέμπτη στη Βουλή». 
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις της συντεχνίας, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά σημεία στο κείμενο των Κανονισμών με τα οποία διαφωνούμε ή διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και σίγουρα θα προτιμούσαμε τα όσα προτείνονται, για να ισχύσουν για τους εργαζόμενους στους αυτόνομους οργανισμούς, να πλησιάζουν περισσότερο στους όρους εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως στους όρους εργασίας των εργαζομένων στους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς». Σε ό,τι αφορά την αντίθεση της συντεχνίας στη δημιουργία ημικρατικών νοσοκομείων, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «εμείς ως ΠΑΣΥΝΟ θα προτιμούσαμε, και το έχουμε δηλώσει, να παραμείνουν τα νοσηλευτήρια κρατικά». Ωστόσο, πρόσθεσε, «αυτό είναι μια πολιτική απόφαση και εάν τα κόμματα κρίνουν ότι θα είναι προς όφελος των νοσοκομείων αλλά και των ασθενών, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε». 
Τριάντα περίπου σημεία τα οποία προκαλούν προβληματισμό φαίνεται να εντοπίζουν στο κείμενο των Κανονισμών για την αυτονόμηση οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ. 
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών Πρόδρομος Αργυρίδης, «έχουμε επεξεργαστεί το κείμενο των Κανονισμών, έχουμε εντοπίσει τα σημεία τα οποία μας προκαλούν προβληματισμό και για τα οποία φέρουμε ένσταση και αυτές τις μέρες, πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, θα προσπαθήσουμε να τα κωδικοποιήσουμε για να είμαστε έτοιμοι να τα θέσουμε ενώπιον των κομμάτων υπό μορφή υπομνήματος». «Αναμένουμε», είπε ο κ. Αργυρίδης, «ότι οι ανησυχίες των εργαζομένων θα εισακουστούν και τα κόμματα θα καταλήξουν στις σωστές αποφάσεις». 

Τα κόμματα θα επιλέξουν

Οι Κανονισμοί για την αυτονόμηση αποτελούν προϋπόθεση για την προώθηση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των νοσοκομείων στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Άλλωστε, η κατ’ άρθρο συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο περίπου μήνες και η Βουλή ανέμενε από την Κυβέρνηση να καταθέσει και το τελικό κείμενο Κανονισμών για να προχωρήσει στην ψήφισή του. Με την έναρξη της συζήτησης, το μέλλον της αυτονόμησης περνά οριστικά στα χέρια των κομμάτων, τα οποία και θα πρέπει να επιλέξουν το κατά πόσον θα προωθήσουν τη μεταρρύθμιση ή θα καθυστερήσουν περαιτέρω τις διαδικασίες προκειμένου να «χαλάσουν» τα σχέδια της Κυβέρνησης.  

 


 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.