To Top
17:19 Τρίτη
20 Φεβρουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξαναρχίζει ο πόλεμος στην Υγεία
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξαναρχίζει ο πόλεμος στην Υγεία
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2017, 2:04 μμ

Μετά από διακοπή τριών εβδομάδων αρχίζει και πάλι, όπως όλα δείχνουν, ο πόλεμος για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία και οι συζητήσεις αναμένεται ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα μεταφερθούν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η οποία θα αρχίσει τη μελέτη των εργασιακών ζητημάτων της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Η συζήτηση δεν φαίνεται ότι θα καταλήξει εύκολα σε τελικές αποφάσεις, αφού ήδη από πλευράς των συντεχνιών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της Υγείας έχουν εκφραστεί διαφωνίες και έντονοι προβληματισμοί.
 
Χθες, και ύστερα από τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς των νοσηλευτών για την πρόταση της Κυβέρνησης, διαφωνίες και προβληματισμούς παρουσιάστηκε να καταγράφει και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών.
 
Συγκεκριμένα και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, «η ΠΑΣΥΚΙ έχει μελετήσει ενδελεχώς το τελικό έγγραφο με τους κανονισμούς λειτουργίας των αυτόνομων νοσηλευτηρίων και έχει καταγράψει τις επισημάνσεις της». «Επί συγκεκριμένων σημείων του εγγράφου», είπε ο κ. Κούμας, «η συντεχνία διαφωνεί, ενώ σε για άλλα σημεία εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία». Για παράδειγμα, είπε ο πρόεδρος των κυβερνητικών γιατρών, «η ΠΑΣΥΚΙ διαφωνεί με τη δημιουργία γιατρών δύο ταχυτήτων», γιατρούς δηλαδή οι οποίοι θα παραμείνουν στη δημόσια υπηρεσία και γιατρούς που θα εργοδοτούνται από τον αυτόνομο οργανισμό.
 
Όλες οι διαφωνίες αλλά και οι προβληματισμοί και ανησυχίες της ΠΑΣΥΚΙ, είπε ο πρόεδρος της συντεχνίας, καταγράφονται και «η ΠΑΣΥΚΙ ετοιμάζει επιστολή η οποία θα σταλθεί στη Βουλή, ενώ ετοιμάζεται και υπόμνημα το οποίο θα δοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα ώστε να είναι ενήμερα για τις θέσεις των γιατρών ενόψει της έναρξης της συζήτησης των Κανονισμών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας». Παρά τις διαφωνίες, όπως, είπε ο κ. Κούμας, «η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει ότι δεν τάσσεται ενάντια στις μεταρρυθμίσεις». Αντίθετα, εξήγησε, «υποστηρίζει πως ο τομέας της Υγείας χρειάζεται μεταρρύθμιση». «Θα πρέπει, όμως», είπε, «να γίνουν σωστές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν πρώτιστα θετικό αντίκτυπο στους ασθενείς».
 
Υπενθυμίζεται ότι πολυσέλιδο υπόμνημα για τη Βουλή και τα κόμματα ετοιμάζεται και από τις δύο συντεχνίες των νοσηλευτών του δημοσίου. Οι κλάδοι γενικού νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευτών ψυχικής υγείας της ΠΑΣΥΔΥ έχουν ήδη καταγράψει τις ενστάσεις και ανησυχίες τους, ενώ η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας, θα συνεδριάσει για να ετοιμάσει το δικό της υπόμνημα εντός του Σαββατοκύριακου.
 
Εν αναμονή της μελέτης
 
Στο μεταξύ και παρά το γεγονός ότι παρήλθε ο χρόνος τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στους γιατρούς και τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών να διαβουλευθούν και να επιστρέψουν στο Προεδρικό προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τα εργασιακά ζητήματα των γιατρών, μεταξύ των οποίων και η μισθολογική τους αναβάθμιση, μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία εξέλιξη.
 
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν η συγκεκριμένη διαδικασία έχει παγώσει εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης που η εταιρεία KPMG διεξάγει για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και αφορά στη δομή και τη στελέχωση των αυτόνομων νοσοκομείων.
 
Και η ίδια η μελέτη όμως φαίνεται να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από τις δύο πλευρές (Κυβέρνηση και Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών) αφού η μεν Κυβέρνηση θεωρεί ότι με τη στελέχωση (τον αριθμό δηλαδή των εργαζομένων στα αυτόνομα νοσοκομεία) και τη δομή (την ιεραρχία και τον τρόπο στελέχωσης κλινικών και Τμημάτων με λειτουργούς Υγείας) θα πρέπει να ασχοληθεί ο οργανισμός κρατικών νοσηλευτηρίων στον οποίο θα υπάγονται τα αυτόνομα νοσοκομεία και θα ιδρυθεί αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, ενώ οι γιατροί θεωρούν ότι τα πάντα θα πρέπει να μελετηθούν, να συζητηθούν και να συμφωνηθούν πριν από την έναρξη της εφαρμογής της αυτονόμησης.
 
Η μπάλα στα κόμματα
 
Από το υπουργείο Υγείας πάντως εκφράζονται ανησυχίες ότι η εκκρεμότητα που υπάρχει σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ γιατρών και Κυβέρνησης, ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στην προώθηση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των νοσοκομείων στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα της 1ης Ιουνίου (ημερομηνία κατά την οποία βάσει προγραμματισμού θα πρέπει να αρχίσει η αυτονόμηση των νοσοκομείων).
«Από πλευράς του υπουργείου Υγείας», ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Γιώργος Παμπορίδης, «ό,τι είχαμε να κάνουμε για τα δύο νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, το κάναμε». Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα, είπε, «έχουμε ήδη πει ότι εάν τα κόμματα επιθυμούν να κάνουν προσθαφαιρέσεις στο κείμενο των Κανονισμών, μπορούν να το πράξουν». «Εκείνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να καθυστερήσουμε τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας», τόνισε και καταλήγοντας επανέλαβε ότι «η τύχη των νομοσχεδίων εξαρτάται από τα κόμματα και τη Βουλή».
 
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι από πλευράς όλων των συντεχνιών θεωρείται απαραίτητη και η κατάθεση συγκεκριμένων οικονομικών προτάσεων από την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά αυτούς που θα παραιτηθούν από τη δημόσια υπηρεσία και θα μεταπηδήσουν στους αυτόνομους οργανισμούς. ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ έχουν λάβει στο παρελθόν έγγραφο / πρόταση στο οποίο περιλαμβάνονται μισθοί και επιδόματα, το οποίο ωστόσο θεωρούν ότι πλέον δεν ισχύει, αφού η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει την κλίμακα Α8 στη δημόσια υπηρεσία και ως εκ τούτου και οι μισθοί στην αυτονόμηση θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.
 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.