Νέο επενδυτικό ταμείο ακινήτων στα πρότυπα του Cyreit που πρόσφατα πώληση στην Εθνική Πανγαία ετοιμάζει η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου, REMU.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, το νέο ταμείου θα περιλαμβάνει ακίνητα που παράγουν εισόδημα συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ. Η REMU φαίνεται να βρίσκεται στα τελικά στάδια εγγραφής του ταμείου αν και δεν αποκλείεται να έχει κι αυτό την ίδια κατάληξη με το Cyreit, να αγοραστεί δηλαδή από ένα επενδυτή και να μην χρειαστεί να πωληθούν μερίδες του ταμείου. Φαίνεται πως σχετικό ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί.
 
Στην εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Κύπρου αναφέρεται πως το Συγκρότημα αποφάσισε να κατηγοριοποιήσει τα μισθωμένα ακίνητα, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω ανταλλαγής χρέους και ήταν μισθωμένα σε ‘Επενδύσεις σε Ακίνητα’ αντί ως ‘Αποθέματα’. Η αλλαγή αυτή εφαρμόστηκε αναδρομικά, και είχε ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή των συγκριτικών ποσών. Αυτή η αλλαγή στην κατηγοριοποίηση είχε ως αποτέλεσμα, ακίνητα με λογιστική αξία ύψους €118 εκατ. να επανακατηγοριοποιηθούν από αποθέματα ακινήτων (τα οποία επιμετρούνται στο χαμηλότερο της τιμής κόστους και της καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ΔΛΠ 2) σε επενδύσεις σε ακίνητα (τα οποία επιμετρούνται σε εύλογη αξία σύμφωνα με τις διατάξεις του ΔΛΠ 40).  
 
Η REMU, ανέλαβε ακίνητα ύψους €126 εκατ. το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2019 μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα και ανακτηθέντων ακινήτων και ολοκλήρωσε την οργανική πώληση ακινήτων ύψους €92 εκατ. κατά το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2019 (σε σύγκριση με €126 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους) με αποτέλεσμα κέρδη από την πώληση ακινήτων ύψους €16 εκατ.
 
Κατά τo εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2019, το Συγκρότημα προχώρησε σε εκτέλεση αγοραπωλητήριων συμφωνιών με συνολική τιμή συμβολαίου ύψους €110 εκατ. (258 ακίνητα), εξαιρουμένης της πώλησης του Cyreit Variable Capital Investment Company PLC (Cyreit). Επιπρόσθετα, το Συγκρότημα υπέγραψε αγοραπωλητήριες συμφωνίες για πωλήσεις ακινήτων με τιμή συμβολαίου ύψους €89 εκατ. Κατά το 2019, το Συγκρότημα ολοκλήρωσε την πώληση του Cyreit, το οποίο αποτελείτο από 21 ακίνητα αναγνωρίζοντας ζημιά από την πώληση ύψους περίπου €1 εκατ. Οι συνολικές εισπράξεις από την πώληση του Cyreit ανήλθαν στα €160 εκατ.
 
Εάν το ενδιαφέρον για το δεύτερο επενδυτικό ταμείο της τράπεζας τελεσφορήσει, θα διαφανεί το επόμενο διάστημα, πριν το τέλος του έτους.