Εβδομάδα Γενικού Συστήματος Υγείας θα είναι η εβδομάδα που  αρχίζει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει το πρωί σήμερα συνάντηση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και την Πέμπτη με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου και την Πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής.

Οι οργανωμένοι ασθενείς, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μάριος Κουλούμας, «θα τονίσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κάθετη αντίθεση τους στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ και ΕΝΙΚ, αφού αλλάζει τη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές του ΓεΣΥ και ταυτόχρονα θα επιβαρύνει οικονομικά τον Κύπριο ασθενή και θα δημιουργήσει και πάλι ασθενείς δύο ταχυτήτων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισηγήσεις ΠΙΣ σε ΠτΔ, κόμματα και ασθενείς για ΓεΣΥ

Η προειδοποίηση των οργανωμένων ασθενών, θα προηγηθεί βεβαίως της συνάντησης που θα έχει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΠΙΣ, τον ΠΑΣΙΝ, την ΕΝΙΚ και την πλατφόρμα ιδιωτικής ιατρικής. Ως γνωστό, οι φορείς αυτοί, προτείνουν όπως στις ιατρικές πράξεις (χειρουργικές επεμβάσεις) της ενδονοσοκομειακής φροντίδας θα πρέπει να καθοριστούν «συμπληρωμές» τις οποίες θα καταβάλλει ο δικαιούχος του Γενικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, απαίτησαν συνεργασία με τον ΟΑΥ για τον καταρτισμό των συμβάσεων τις οποίες υπογράφουν γιατροί ή νοσηλευτήρια αλλά και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο θεσμός των προσωπικών ιατρών και του τρόπου με τον οποίο αμείβονται οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ. 

Η τελική απάντηση βεβαίως του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ, ΕΝΙΚ και πλατφόρμα ιδιωτικής ιατρικής δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχει ξεκαθαρίσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές προτάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ και συγκρούονται με τις βασικές αρχές του Συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται ούτε την πρόταση που αφορά την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ. 

Από πλευράς του πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, είχε εκφράσει σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή «συγκρατημένη αισιοδοξία» για το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Σε ό, τι αφορά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Υγείας και την ηγεσία του ΟΑΥ, αυτή θα έχει μάλλον ενημερωτικό χαρακτήρα και εμπίπτει στο πλαίσιο των συναντήσεων που συχνά πραγματοποιούνται στο Προεδρικό εδώ και αρκετούς μήνες. Βεβαίως, ενόψει και της συνάντησης του Πρόεδρου με τους φορείς που εκπροσωπούν ιδιώτες γιατρούς, ο ΟΑΥ μάλλον θα θέσει ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη και συγκεκριμένα στοιχεία. Σημαντικό να αναφερθεί ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει υπόψη της το γεγονός ότι στο ΓεΣΥ είναι εγγεγραμμένοι αυτή τη  στιγμή γύρω στους 1.400 γιατρούς (προσωπικοί και ειδικοί) με την πλειοψηφία (716) να είναι ιδιώτες. Συνολικά, οι εν ενεργεία γιατροί της Κύπρου είναι γύρω στις 2.600 εκ των οποίων όμως οι περίπου 200 είναι ακόμα ειδικευόμενοι. 

Ο ΟΑΥ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους γιατρούς του ΓεΣΥ για την ετοιμασία των καταλόγων δραστηριοτήτων και των DRGs για την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και τα δεδομένα που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί αναμένεται ότι επίσης θα τεθούν στη συζήτηση κατά τη συνάντηση του Οργανισμού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Ο ΟΑΥ αρχίσει εξάλλου αυτή την εβδομάδα τις διαβουλεύσεις του με τους επαγγελματίες υγείας που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ κατά τη δεύτερη φάση της εφαρμογής του την 1η Ιουνίου 2020. Η πρώτη συναντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με τους φορείς που εκπροσωπούν τους φυσιοθεραπευτές. 

Σε μια νέα εξέλιξη, την περασμένη εβδομάδα οριστικοποιήθηκε και ο τρόπος με τον οποίο οι διαβητικοί θα λαμβάνουν τα φάρμακα τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Σχετική ενημέρωση έχει γίνει στον Σύνδεσμο Διαβητικών και οι αποφάσεις αφορούν τόσο την ένταξη φαρμάκων κα ινσουλινών στο ΓεΣΥ όσο κα τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς θα προμηθεύονται τα αναλώσιμα τους.