Διευθύντρια δημοτικού σχολείου στην Λευκωσία φέρεται να ζήτησε από 6χρονη μαθήτρια να αφαιρέσει βραχιολάκι με τον βαφτιστικό σταυρό που φορούσε στο χέρι. Την καταγγελία έκανε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, κατά τη συζήτηση του θέματος της εκδίωξης μαθήτριας με μαντίλα από τον διευθυντή της στο λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στον Στρόβολο.
 
Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως η υπόθεση έφτασε ενώπιον του από τους γονείς της μαθήτριας, οι οποίοι μάλιστα κατήγγειλαν πως το παιδί τους πήγε και την επόμενη μέρα στο σχολείο με το βραχιολάκι, με αποτέλεσμα η διευθύντρια να επιπλήξει έντονα εκ νέου την μαθήτρια.
 
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, παρά τα διαβήματα του πατέρα, η εν λόγω διευθύντρια φέρεται να είπε στο παιδί ότι δεν θα κάνει ότι θέλει ο πατέρας της.
 
«Πρέπει να επιδεικνύουμε την ίδια ευαισθησία σε όλους τους μαθητές και όχι όταν πρόκειται για ορθόδοξους χριστιανούς να δέχονται τον ρατσισμό από τους καθηγητές και τους δασκάλους τους. Όσοι αυτές τις μέρες υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα της μουσουλμάνας μαθήτριας θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση», ανέφερε ο κ. Χρίστου, τονίζοντας πως δεν είδαμε την ίδια αντίδραση και την ίδια ευαισθησία σε αυτή την περίπτωση.
 
Γενικότερα σε σχέση με το θέμα της μαντίλας, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι για το ΕΛΑΜ αποτελεί ξεκάθαρα ζήτημα χειραφέτησης των γυναικών, που καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών. «Ως εκ τούτου θα πρέπει να το δούμε νομοθετικά, γι’ αυτό θα πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία για να καταθέσουμε σχετική πρόταση νόμου, εντός των προσεχών ημερών, η οποία θα βασίζεται σε νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, για να απαγορευτεί η χρήση θρησκευτικής μουσουλμανικής παραδοσιακής ενδυμασίας των γυναικών σε δημόσιους χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα», κατέληξε ο κ. Χρίστου.
 
Φ. Φυλακτού: Χάσαμε το μέτρο
 
Μιλώντας στο Philenews, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, εξήγησε ότι η διευθύντρια δεν έκανε οποιαδήποτε εξειδικευμένη παρατήρηση. Όπως ανέφερε, η ίδια προέβη σε μια γενικότερη σύσταση προς τα παιδιά για λόγους ασφαλείας, που αφορούσαν σκουλαρίκια, κολιέ κλπ.
 
Μετά την καταγγελία, όπως μας αναφέρθηκε, της ζητήθηκαν εξηγήσεις από γονείς και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά στην πραγματικότητα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Φυλακτού, δεν προέβη σε εξειδικευμένη παρατήρηση περί σταυρού.
 
«Χάσαμε το μέτρο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ. «Αυτό μας προβληματίζει γιατί αυτή η ιστορία δεν θα έχει τέλος.
 
Χ. Χαραλάμπους: Μια καταγγελία η οποία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα
 
Ως λανθασμένο χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, μετέφερε τη συγκεκριμένη καταγγελία στη Βουλή, ο Χάρης Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΟΕΔ. Πρόσθεσε επίσης πως η καταγγελία είναι «αβάσιμη» και «διαστρεβλώνει εντελώς την πραγματικότητα για το θέμα, το οποίο στην ουσία δεν έγινε ποτέ».
 

 
Πηγή: philenews