Με τρεις κινήσεις επέλεξε να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις προτάσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Συνδέσμου των ιδιωτικών νοσοκομείων και της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου για το Γενικό Σύστημα Υγείας αποδεσμεύοντας έτσι έμμεσα τον εαυτό του, αλλά και την Κυβέρνηση από τις απαιτήσεις των τριών φορέων, οι οποίες προϋποθέτουν αλλαγές στην αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ. 

Πρώτον, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται και δεν μπορεί να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στη νομοθεσία του ΓεΣΥ και να αλλάξει οτιδήποτε αφορά στη φιλοσοφία του. 

Δεύτερον, αφού ορισμένοι από τους εκπροσώπους των τριών φορέων επικαλούνταν κάποιους πολιτικούς αρχηγούς «οι οποίοι παρουσιάζονται πρόθυμοι να συζητήσουν τις προτάσεις τους», ενημέρωσε ότι δεν αποκλείεται να συγκαλέσει ο ίδιος σύσκεψη πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό για να τους ενημερώσει για την πορεία υλοποίησης του Συστήματος. 

Τρίτον, άκουσε μεν και συζήτησε με τους γιατρούς τις προτάσεις τους, έστειλε δε ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ και ΕΝΙΚ στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να διαβουλευθούν για την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ. 

Η προοπτική της επανέναρξης του διαλόγου ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ και ΕΝΙΚ με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας δίνει αισιόδοξα μηνύματα, αφού η οποιαδήποτε επίσημη διαβούλευση του ΟΑΥ με την ηγεσία των γιατρών διεκόπη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και σίγουρα πριν την έναρξη της εφαρμογής του Συστήματος τον περασμένο Ιούνιο. Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι προτάσεις που θα τεθούν στον διάλογο από τους τρεις φορείς παραμείνουν οι ίδιες, τότε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν θα είναι σε θέση να διαβουλευθεί, αφού οι αλλαγές στη νομοθεσία δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ : Διάλογος ΟΑΥ με γιατρούς και νοσηλευτηρία για ΓεΣΥ

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών, την οποία ενδεχομένως να συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ», υποστήριξε ότι «ο Πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει τα Κόμματα και η πρόθεσή του αυτή ήταν γνωστή, για να τα ενημερώσει για την επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ». Σε μια τέτοια σύσκεψη πολιτικών Αρχηγών, πρόσθεσε, «σίγουρα θα συζητηθούν και τα όσα αναφύονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν στο ΓεΣΥ και τις διαβουλεύσεις που εκκρεμούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία». 

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τους εκπροσώπους των γιατρών και των ιδιωτικών νοσοκομείων, διήρκησε πέραν της μιας ώρας και κατά τη διάρκειά της, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ και ΕΝΙΚ ανέλυσαν για άλλη μια φορά την πρότασή τους, στην οποία φαίνεται να εμμένουν, και περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία. Τον καθορισμό συμπληρωμών στις ιατρικές πράξεις, την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του θεσμού των προσωπικών γιατρών, ώστε οι δικαιούχοι να έχουν απευθείας πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς χωρίς να επιβάλλεται η έκδοση παραπεμπτικού, τη συνομολόγηση μνημονίου συναντίληψης, το οποίο θα υπογραφεί συνολικά από τους ίδιους τους φορείς, και την εφαρμογή ειδικών ρυθμίσεων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθοριστική για το ΓεΣΥ η απάντηση του Προέδρου

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση που αφορά στον καθορισμό συμπληρωμών, όπως πληροφορούμαστε, κάποιοι από τους εκπροσώπους των γιατρών τόνιζαν την ανάγκη για καθορισμό συμπληρωμών και στην εξωνοσοκομειακή νοσηλεία. 

Μετά το πέρας της συνάντησης τόσο ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, όσο και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Σάββας Καδής, παρουσιάστηκαν συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους δηλώνοντας έτοιμοι να μπουν σε έναν νέο γύρο διαβούλευσης «με φορείς» οι οποίοι εμπλέκονται στο ΓεΣΥ, με τον πρόεδρο του ΠΙΣ να διευκρινίζει ότι στους φορείς αυτούς περιλαμβάνεται και ο ΟΑΥ, ο οποίος, όπως είπε, είναι και ο αρμόδιος για να συζητά τα θέματα του Γενικού Συστήματος Υγείας. Από τις δηλώσεις του, όμως, διεφάνη ότι οι τρεις φορείς θα επιχειρήσουν για άλλη μια φορά να εμπλέξουν και τα πολιτικά κόμματα στον διάλογο.  

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι «θα ξεκινήσει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Έχουμε αισιοδοξία ότι τα μηνύματα που θα πάρουμε μέσα από αυτές τις διαβουλεύσεις θα είναι μηνύματα αισιοδοξίας. Ξεκινούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μια εκ νέου συζήτηση και διαβούλευση πάνω στις συγκεκριμένες αρχές και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κωδικοποιήσουμε εκ νέου τα δεδομένα και έτσι προχωράμε», είπε.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, δήλωσε ότι τάχθηκαν ξεκάθαρα «υπέρ ενός αλληλέγγυου, καθολικού ΓεΣΥ» και έθεσαν ως προτεραιότητα «των προσπαθειών τη βασική αρχή αυτού του Σχεδίου Υγείας, που δεν είναι άλλη από την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από πλευράς ασθενούς».

Ανέφερε ακόμα ότι ξεκαθάρισαν στον Πρόεδρο ότι «μια λύση στο θέμα πρέπει να περιλαμβάνει και γιατρούς και νοσηλευτήρια, αφού οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες και δεν μπορούν να διαχωριστούν».

Κ. Ιωάννου: «Ένας είναι ο αρμόδιος φορέας»

Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «ένας είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαβούλευση και αυτός είναι ο ΟΑΥ και αυτό τονίστηκε και στη συνάντηση».
Ανέφερε ότι «οι πόρτες του ΟΑΥ εδώ και μήνες είναι ορθάνοιχτες με οποιονδήποτε επιθυμεί να συζητήσει μαζί του. Απλώς δεν υπήρχε αυτή η πρόθεση μέχρι σήμερα δυστυχώς». Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας δεν παύουν να προχωρούν με τους σχεδιασμούς τους «γιατί έχουν να κάνουν και με την υγεία του κόσμου».

«Το Σχέδιο ξεκίνησε και προχωρεί, οι σχεδιασμοί χρονικά του ΟΑΥ δεν διαφοροποιούνται. Εάν μέσω του διαλόγου προκύψει βελτίωση, θα υιοθετηθεί και θα προχωρήσουμε», είπε.

Σε ερώτηση εάν η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ ιατρών και ΟΑΥ ή εάν το Υπουργείο Υγείας θα έχει συμμετοχή, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι το Υπουργείο θα εμπλακεί εάν του ζητηθεί, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αρμόδιος για τη διαβούλευση είναι ο ΟΑΥ.

Δεν θα δεχθούν αλλαγές

Η έναρξη του διαλόγου μεταξύ του ΟΑΥ, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του ΠΑΣΙΝ, άφησε ικανοποιημένους τόσο τους οργανωμένους ασθενείς όσο και τις Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες από τις προηγούμενες ημέρες είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν αλλαγές και καθορισμό συμπληρωμών στο ΓεΣΥ. 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΙΣ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Μιχάλης Μιχαήλ, ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τη θέση για να ξαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, όμως σε καμία περίπτωση οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο σύστημα δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τους βασικούς όρους της φιλοσοφίας του Συστήματος που είναι μονοασφαλιστικό». 

Εκ μέρους της ΠΕΟ η Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι πρέπει να «διασφαλιστεί και είναι ευθύνη πρώτα από όλα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν θα γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές που να βάζουν το οικονομικό ζήτημα σε θέματα πρόσβασης». 

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, χαιρέτισε τον διάλογο, τόνισε, όμως, ότι «το έχουμε δηλώσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δεν δεχόμαστε να καθοριστεί ούτε ένα σεντ συμπληρωμή για τις ιατρικές πράξεις».